Eller ledvärk generellt. Både med skada och utan skada.

OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Och ja, nu kommer jag tänka fritt för er som tänker be om forskning. Men jag tänker, som vanligt, med tung vetenskaplig kunskapskapsgrund! Så 95% är vetenskap. 5% är att jag satt samman den till ett sammanhang.

Så snart det blir en ”ny” epidemi av ”något” utan att det finns någon bakterie eller virus bakom, ja då är det (i min värld) en felaktig livsstilsförändring som många människor gjort samtidigt.

Vi har skapat oss en ny livsstilsjukdom.

Gemensamt för alla dessa livsstilssjukdomar är att sjukvården inte får ordning på dom. Det går inte att ”bota” livet med medicin. Det går att mildra symptomen, men obalansen får tyvärr snabbt en titel av att vara en ”kronisk sjukdom”.

När sjukvården pratar om kroniska sjukdomar så menar de ofta livslånga, även om kronisk bara betyder mer än 12 veckor.

Artros är ofta en autoimmun sjukdom. Så ursprunget är tarmen och boven är gluten, socker och kanske kasein. Artros är också en ”stillasittar”-sjukdom eller ensidig överbelastning. Och artros innebär att vi sliter ner snabbare än vi hinner bygga upp.

Förr åt vi lite rågmjöl med lite gluten. Nu äter vi mycket vetemjöl med extra gluten.

För åt vi lite socker som vi såg. Ex kanelbullen på söndagen. I dag är det dolt socker i allt och fri tillgång.

Förr vad det lite kasein från A2 och idag är det en massa kasein från A1

Fokus ett bör alltså vara tarmen.
1 Glutenfritt (Viktigast av allt! Och gratis.)

2 Lerkapslar
3 En bra probiotika 

PS! Gelatin & kollagen är även tarmläkande. Läs gärna ”Lathund för inflammatoriska tarmsjukdomar”

PS igen! Glöm aldrig grönsaker i din kost. För att ditt immunsystem ska fungera, din blodsockerkontroll ska vara optimal och probiotika ska ha någon verkan så behövs fibrer.

Artros är när brosket i våra leder slits ner snabbare än det bryts upp. Så nästa fokus bör vara brosket. Brosket byggs (förenklat) av kollagen och rörelse.

Och bryts ner av AGE (kroniskt högt blodsocker orsakar AGE, enkelt förklarat ”försockring” av proteinet kollagen) Brosket bryts även ner av prostaglandiner (överdos av omega 6) Samt av stillasittande.

Förr åt vi ofta kollagen och gelatin i vår vardagliga kost. Vi åt oxsvanssoppa, grisfötter, egenkokt buljong och aladåber. Idag på sin höjd pannacotta och gelégodis. (Och tyvärr har det nu blivit ”inne” att ge sina barn gelatinfritt godis, så nu finns inga fördelar kvar.)

Förr överdoserade vi inte omega 6. Vi åt inte margariner, inte en massa oljor, inte färdigmat samt att vi balanserade prostaglandinerna med omega 3, vi åt fisk, som skapade balans på gungbrädan.

Och vi hade absolut inget högt blodsocker!

Så fokus på brosket:

1 Rör dig! (Gratis och mest effektivt.)
1 Ät en balanserad glutenfri lågkolhydratkost. Gärna ACT ALP eller Handmodellen.
1 Gör andningsminuten! Stress är blodsockerhöjande!
1 (japp en etta till) Benbuljong, kollagen eller gelatin (Här kommer mitt råd om gelatin för de med tunn plånbok, då det är billigare än kollagen)
1 Ta tillskott av hyaluronsyra eller ät mer rotfrukter. (https://www.annahallen.se/du-ater-val-hyaluronsyra)

2 Minska på omega 6 (men var inte rädd för nötter, avokado och oliver)

3 Minska eller ta bort alla oljor (förutom kokosolja och MCT-olja)

4 Öka på omega 3 och kokosfett.

Sen kommer lite överkurs som behövs nu NÄR vi har gått sönder. Vi ska ju inte längre bara hålla oss friska, vi ska laga något som egentligen aldrig borde gått sönder.

Förr åt vi som sagt benbuljong (idag köper vi färdig fond, eller ännu värre härdat fett-buljongtärningar) Glukosaminoglykaner – finns i riktig benbuljong!!

(Glukosamin känner du säker till som tillskott men glukosamin är bara EN del av alla glukosaminoglykaner som finns i benbuljong.)

Överkurs (men mycket bra om du redan har problem)

1 Glukosamin (Helst benbuljong, Men annars som tillskott. Köp för häst.)
2 MSM (Svavel. Varför? Jo svalen är med och bygger upp en massa saker i kroppen – japp, även brosket som du nu gett kroppen byggnadsmaterial att börja renovera)

2,5 Glöm aldrig grönsaker i din kost. För att svavlet ska kunna göra sin uppgift behövs vitamin C!

3 GOPO som finns i Danska strandnypon. Köp orginalet MOVO från just Danska strandnypon! (LitoMove kommer nu från Chile om jag minns rätt)
Och slutklämmen; vad kan du göra för smärtan – så du kan komma iväg och börja röra på dig?
4 Öka hyaluronsyra genom rotfrukter eller tillskott.

5 Väldigt många får mindre värk av kokosfett.

Så! Där tror jag att jag fick med allt.

Topp 5 utan inbördes rangordning

1 Glutenfritt + omega 3 + kokosfett
2 Benbuljong, kollagen eller gelatin & hyaluronsyra.
3 Lerkapslar
4 Rör dig. Promenader, vibbration eller vad du kan.
5 Joint Relief Oli som smärtstillande