Absolut inte. Motion har inte mycket med viktminskning att göra men motion påverkar hela ditt välmående och är en förutsättning för hälsa.

Jag blir nästan ledsen när vi tjatar om att det inte behövs motion. Det har i vissa LCHFkretsar nästan blivit ett mantra.

Det är svårt att motionera sig smal, därav den ”nya” kunskapen. Men rörelse gör som sagt så mycket mer.

1. Konditionsträning ökar syresättningen – Syre är en förutsättning för optimal fettförbränning.
2. Träning ökar muskelmassan vilket skapar större kolhydratförråd och en ökad kolhydratförbränning – vilket minskar din känslighet för kolhydrater samt skapar en möjlighet till större variation i dina kostval.
3. Hård träning ökar endorfinerna i kroppen – vilket är ångest och smärtdämpande.
4. Träning tar effektivt bort stresshormonet kortisol – vilket brukar vara en av de enskilt största orsakerna till att viktminskningen är långsam eller upphör.
5. Passivitet ökar hungern.
6. Träning förstärker känslan av hunger och mättnad – vilket är en stor fördel när du ska lära dig äta rätt mängd för din kropp.
7. Träning utomhus ger dig ljuset som påverkar D vitamin samt melatoninet (som styr din sömn och vakenhet)
8. Träning ökar kroppens energiförbrukning vilket skapar en viktstabil kropp. (Svårt att variera kosten och äta sig mätt om din förbrukning är mycket låg, portionerna bli ju då mycket små)
9. Normal träning minskar värk i lederna – de är gjorda för att röra sig. Stilla leder går till slut sönder.
10. Rörelse som påverkar din puls så du bli andfådd gör en massa gott för dina kärl, hjärta samt ökar din insulinkänslighet.

Så, är träning verkligen att fuska? Eller har vi snöat in på bantning i vår tanke igen?
Hoppas i morgon hinna skriva lite om motion och demens. En annan spännande kunskap….