Visste du att kolesterolvärdet är så lågt satt att 100% av alla män över 40 år i Norge är ”sjuka” och behöver äta statiner (kolesterolsänkande medicin)? (Källa på det? Jamen självklart: Getz et al. BMJ 2005;331:551-4)

Eller kan det vara så att läkemedelsindustrin än en gång lurar oss? Och eftersom de infiltrerat läkarutbildningarna så har de fått alla läkare att springa deras ärenden!

Vad ÄR kolesterol? Och vad ÄR LDL och HDL? Och vad är TG? Och vad är VLDL?

Kolesterol är klistret i vår kropp som håller ihop oss och gör oss rörliga. Inte för hårda och inte för mjuka. Det är extremt viktigt för vår rörelseapparat och vår hjärna. Kolesterol är också byggsten i våra könshormoner och i kortisol. Alltså extremt viktigt. Kolesterol tillsammans med UV-ljus från solen är det som bygger vitamin D. (Och då är det lätt att fatta varför många i alla studier uppvisar lågt D – De äter kolesterolsänkande medicin!!!)

LDL och HDL är inte kolesterol. Det är fett-protein-byggda ubåtar som kolester och ”fett” åker i. LDL åker från levern och levererar allt som ska till kroppen och HDL åker tillbaka till kroppen med allt överskott. Så ja, det är viktigt med ett bra HDL. Detta ökas enklast genom träning samt med mättat fett.

LDL är förutom en ubåt även en del i vårt immunsystem och vårt antioxidantsystem. Vilket betyder att har du en förkylning (infektion) eller stressar så kommer vår snälla kropp att ÖKA LDL för att skydda oss. Vi har då inte blivit sjuka av ”högt kolesterol” utan av stressen eller infektionen. Är det då verkligen smart att sänka vårt naturliga skydd (LDL) med kemikalier i blodet?

TG står för triglycerider, det vi kallar fett. Att vården sen blandar ihop TG med VLDL är lite pinsamt. VLDL är också en sån där ubåt gjord av fett-proteiner. Men ja, i den åker TG och kolesterol.

Hur får vi nu ”högt” kolesterol? Det finns 3 sätt. Två har vi nämt; infektion och stress. Det sista är faktiskt överdos av kolhydrater eller överdos av kolhydrater & fett. Aldrig överdos av bara fett för det är i stort sett omöjligt om du inte dricker fett eller tar sönder dina mättnadskänslor.

Ta ett paket smör och vräk i dig! Efter bara någon msk är du mätt, äter du några till mår du illa och fortsätter du kommer du faktiskt att kräkas. Vår kropp kan se till att vi inte överäter fett. Så nej, det är inte detta fett, inte ens om det är rent smör, som du blir sjuk av.

Ta nu smöret och blanda med havregryn, socker och lite kakao. Nu har du stoppat i snabba kolhydrater. Nu, gissar jag att fler kan överäta, eller hur?

Eller ta bara kolhydrater som vita rostemackor eller chips eller pasta eller godis eller kex… Här finns inte mycket stopp. Vi kan tugga i oss betydligt mer än vad som är bra för oss. Du kan till och med fylla magsäcken utan att kräkas. Tvingas knäppa upp byxorna för att mängden är så stor.

Överäter du kolhydrater så hamnar alla i levern som släpper ut en viss del i blodet. Detta skapar för högt blodsocker (blivande diabetes typ 2 och/eller övervikt) samt tjockt trögflytande blod (vilket ju är sisådär).

Till slut måste levern hitta på en annan lösning. Tadaaa, den bygger om alla mackor till fett som den lastar i VLDL i form av TG. Och NU är ditt naturliga ”kolesterol”l rubbat. Eller snarare nu har du ökat på VLDL till en skadlig nivå. Vilken gör så LDL får fel form, vilket gör så HDL minskar i mängd. Och med tjockt trögflytande blod och felaktiga ubåtar blir du nu sjuk.

Men att ge kolesterol och fett skulden känns långsökt. Och att behålla orsakerna och sänka kolesterol som är så viktigt, känns näst intill dumt.

Lösningen är att stärka immunsystemet, äta paleokost och lägga fokus på BÅDE stresshantering och att sänka den totala belastningen av stress.

❤

Kolesterolsänkande statiner är samma typ av lögn, byggd på samma fuskforskning som det vi sett de senaste två åren. Fel slutpunkter och relativa %-tal i stället för absoluta %. (Källa på det? Ja, massor!)