Det finns flera olika tröttheter. Det som skrämmer mig är att vi ofta vill ha ett piller eller tillskott för att ta bort alla former av trötthet. Vi vill alltid vara pigga. Det finns nästan ett litet krav i vår kultur (i alla fall i dessa tider) att vi ska vara ständigt pigga, supersociala och alltid på topp….

Det går inte! Vi går sönder.

Jag tar några olika tröttheter. (Glömmer säkert någon…)

”Jag blir så trött när jag tränar! Vad ska jag äta för tillskott?”
Då kommer mina frågor,
* är du trött i musklerna för att du kört ett bra pass?  I så fall på med mysbyxorna och vila dig pigg.
* är du mer matt i musklerna och kanske känner dig lite yr och trött? Då har du lite för lite kolhydrater (glukos) i ditt system. Är du en kolhydratoman så ökar du ditt kolhydratintag hela veckan. kanske kan du äta lite mer nötter var dag, eller lägga till lite rotfrukter några gånger i veckan. Det brukar räcka. Tränar du 5-6 pass i veckan och ofta mer än en timme och inte triggar på kolhydrater så kan lite snabbare kolhydrater direkt efter passet vara en lösning. Men vi pratar inte om några stora mängder, däremot vill du att det ska vara i form av glukos, det ska gå snabbt. Gärna i drickform. Laktosfri mjölk 2-3 dl, där är ju glukosen fri. En halv banan eller 1.2 dl vindruvor.

Proteinpulver då? Ja, vad ska du med det till. Vi äter ju mat. Pulver behöver du om du tränar så du måste äa runt 6000 kcal per dag och helt enkelt inte orkar få i dig så pass mycket mat. men kör du bara en 5-6 pass i veckan och inte mer än en timme var gång så klarar du dig fint på mat.

(Tänk på att det tar ca 3-6 månader innan hård träning känns riktigt bra med LCHF kost. Under denna period ska du inte lägga till utan tvinga kroppen att bli sitt bästa på vad den har. Mår du sen inte 100 efter den tiden så kan du använda ovan tips)

”Jag är så trött och hängig! Fungerar rosenrot och ginseng?”
Här måste  jag vinka med röda flaggan. Är tröttheten kopplad till hängighet kan den vara av en massa olika anledningar. OCH rosenrot kan köra dig rakt in i väggen.

Du är trött för att du är stressad! Du har alldeles för mycket omkring dig. Ja, då finns det bara ett sätt att bli pigg på – VILA och återhämta sig! Din kropp säger ifrån att den inte orkar mer, vad händer då om du stoppar i dig tillskott som ökar tempot och därmed kroppen belastning? Efter vilan måste du skapa en förändring i ditt liv eller acceptera nya perioder av trötthet och håglöshet. Risken är också att kroppen till slut går sönder. Den orkar inte längre bygga det försvarande kortisolen. Du har då nått den berömda väggen. Därifrån brukar det sen ta 4-10 år att få ordning på kortisolet (och binjurarna) igen. Många som är stressade säger att de måste göra allt, de måste hinna allt, de kan inte minska tempot och de kan inte ta ledigt…. priset kan vara 4-10 års påtvingad ledighet där inget blir gjort!

eller

Du är trött för att du är uttråkad! Ja, nu kommer inte rosenrot skada dig men du kommer att upptäcka att den bara fungerade precis i början. Efter ett tag är du lika trött igen och du börjar söka efter ett nytt tillskott. Du behöver i stället hitta stimulans i din vardag. Var dag! Inte äta piller. Du måste aktivera bort din trötthet.

eller

Du ät trött för att du har brist av något slag! Här kan rosenroten dölja upp din brist så den kan blir värre innan du upptäcker den. Vad kan det vara för brist då? Ja, just nu är vitamin 3 superhypat inom LCHF, men jag ifrågasätter om deet verkligen är detta inom LCHF-gänget. Vi äter ju fett och studierna som visar på briser är ju gjorda på Tallriksmodellare. (Klart att de har brist på ett fettlösligt vitamin då de inte har ätit fett på 30 år….)

Fast detta är LÄTT att kolla. Är du trött på grund av en brist så försvinner tröttheten när bristen försvinner.

OBS!!!!! Japp med alla dessa utropstecken. Du kan bara äta dig upp till din normalnivå. Det går inte att överdosera och hoppas på en pluseffekt. Så fungerar inte vitaminer och brister, bara droger.

Så du kan prova vitamin D3. Men jag hade nog provat några andra saker först, i alla fall om du äter fett. Är det din brist så kommer du att bli piggare inom några veckor, ungefär 8-12 veckor. Vissa känner resultat redan efter några dagar, men förvänta dig inte detta. Fungerar det inte så hade du inte bristen just där, leta vidare.

Magnesium – många inom LCHF är lite rädda för nötter. Många får kramp. Det visar ofta på magnesiumbrist, som ger i stort sett samma symptom som brist på vitamin D.

Sömn/vakenhet – många är trötta på grund av dålig vakenhet. Helt enkelt på grund av för mycket melatonin (sömhormon) under dagsid. Ljus råder bot på detta. Mycket ljus på morgonen, har du provat en ljusterapilampa? 10 000 LUX vill du ha i 30 minuter. Blir du av med sömnhormonet på dagen komemr du per automatik bli piggare och gladare och mer aktiv. Detta brukar i sin tur skapa mer och bättre sömn på natten.

Omega 3 brist – Jodå, det ger också en håglöshet som många uppfattar som trötthet. Stort brist ger till och med depressioner. Ät fet fisk 3-5 gånger i veckan eller 2-3 sillbitar till frukost var dag. mer än så behövs inte, men många av oss äter betydligt mindre var vecka.

B12. Lätt att kolla med ett blodprov. B12 brist ger hemska biverkningar!!

Stillasittande – Brist på rörelse skapar trötthet, håglöshet och faktiskt också en ökad hunger. Sitt aldrig still mer än 120 minuter. Sätt din mobil på påminnelse och res dig upp. Vrid dig, sträck dig, hoppa på stället, gå och hämta kaffe. Rör dig. Försök också samla en hel del steg på stegräknaren var dag.

Jamen, när är rosenrot bra då? Jo, du har ett bra liv och mår bra men hamnar tillfälligt i en situation där du behöver extrakrafter. En skiljsmässa, ett dödsfall, en idiotisk tuff deadline på jobbet. Du behöver lite extra energi för att klara dig igenom en bestämd period med ett bestämt slutdatum. Du äter en burk och när burken är slut så är det dags att ta tag i livet igen. 

Så fundera på VARFÖR du är trött. Trötthet är inget fel i sig. Det som är fel är när du är trött utan anledning. Men då måste du börja leta anledningen, inte ett piller som tar bort trötthet generellt.

Är du trött av en anledning så vila. Har du tränat hårt, du ska vara trött. Har du jobbat hårt, du ska vara trött. Har det hänt mycket runtomkring i ditt liv den senste tiden, du ska vara trött. Det är okey. Detta är kroppens signal på att den behöver vila. Stäng inte av den signalen med ett piller.

Är du trött men hittar ingen anlening? Då saknar kroppen troligtvis något, du är uttråkad eller du har en lättare depression. När anledningen försvinner så försvinner tröttheten. Nu kan du dock inte vila bort tröttheten. Jaga inte heller själva tröttheten och ät inte piller för den. Sök anledningen och ta bort den  🙂

Njut nu utomhus allt vad du kan i sommar. Även när det är dåligt väder. Vi behöver himmel ovanför våra huvuden och helst grönt framför våra ögon. Naturen är ett häftigt tillskott!

Ännu ett OBS! Var även observant så det inte finns en underliggande sjukdom i botten. Läs även på mer om sköldkörteln. Sköldkörteln och dess hormoner styr ju stor del av vår energi. Men det brukar även finnas fler symptom då så det går att skilja från banlig trötthet. Läs mer på www.skoldkortelforeningen.se Vid problem med hormonerna saknas oftas selen och jod. Vi problem med att hormonerna ska kunna skicka sina signaler och det ofta balansen på kortisol spm spökar. Så skaldjur, paranöt, jodberikat salt, rörelse  och återhämtning!