Några försöker dela upp stress som positiv stress och negativ stress. Vet inte om jag köper det. För kroppen är stress och stress samma sak. Den öser ut en massa hormoner så du ska kunna försvara dig eller fly.

Kroppen vet inte om ifall hormonerna dyker upp för att du vräker i dig kolhydrater och får en blodsockersvacka  (den fylls nämligen med stresshormoner för att hjärnan ska kunna komma åt blodsocker). Eller om hormonerna dyker upp för att du har för mycket att göra, eller för att chefen ställer omöjliga krav eller om det är för att du stoppar in en massa kul i ditt schema men mängden är för stor. Eller om du blir anfallen på stan en mörk kväll.

Det är för kroppen samma stress. Du ska fly eller slåss. Alltså röra på dig!

Så av den enkla anledning så ser jag positiv stress som den stress där du efter får röra på dig så kroppen packar undan hormonerna. Negativ stress är den då du sitter still efter, så hormonerna (som nu inte har någon uppgift) i stället ställer till en massa skada.

Vad ÄR stress? Jo kroppens instinktiva försvarsreaktion. Du ska inte lära dig att hantera den. Hur ska du kunna hantera kroppens instinkter. Hormonerna öser ju ut i alla fall. Nej! Du ska, när den slagit på se till att röra dig. Göra det kroppen tänkt att du ska.

Stress gör kroppen redo för fysisk aktivitet!

Om stressen blir långvarig försämras immunsystemet och vi blir lättare sjuka. Långvarig stress kan också påverka blodtrycket negativt. Sen är det ju det vanliga med huvudvärk, ont i axlar och nacke samt hjärt, -kärl sjukdomarna.

Och magen! För när kroppen ska fly eller slåss så lägger den inte tid och energi på att ta hand om maten. Det är två olika system. Mycket förenklat kan du tänka dig en on och off knapp. Antingen är stress på och magen off eller tvärt om.

Visst är det ett bra råd att stressa ner. Men hur lätt är det?

Två andra råd är att minska blodsockerkurvan, så du i alla fall slipper kolhydratstressen. Samt att träna. När jag hör kommentaren ”Jag är så stressad. Ska du nu belasta mig med träning och dåligt samvete också” Då VET jag att träning behövs! Det är DÅ du behöver den som mest.

Ja, det är därför så mycket händer i kroppen när du minskar på kolhydraterna. Stor del av din kropps stresshormoner minskar nämligen. Lågkolhydratkost är inte bara för viktminskning. Den är även för pigghet och friskhet. Ganska så häftigt!

Mirakelkur? Nä, du ger bara kroppen vad kroppen är skapt för och mår sen ditt allra bästa.