Du har två (autonoma) nervsystem.
 
Det ena skapar spänningar, muskelspänningar, adrenalin och blodsocker, ökar inflammationer, ökat blodtryck, ökar energin (vilket betyder att det äter din energi för att kunna vara turbo), belastar nervsystemet så du kan kortvarigt vara på din absoluta topp. Minskar alla kroppsvätskor för att fokusera på musklerna. Flyttar blodet från hud, mage och könsorgan till musklerna. Stänger av inlärning och minneshämtning. Ökar grovmotoriken och stryper finmotoriken.
 
Här befinner du dig när du är i aktivitet, tränar, är rädd, stressad och gör häftiga och spännande saker.
 
Det andra skapar optimalt miljö för mage, tarm och din matsmältning, ger huden näring och omtanke, ökar våra kroppsvätskor så mage, ögon, mun och underliv mår bra. Minskar inflammationer och reparerar dig. är muskelavslappnande och skapar bra blodgenomströmmning. ger dig vila och återhämtning. Flyttar dina intryck till långtidsminnet och ger dig möjlighet att hämta saker från minnet. Skapar kontrollerade finmotoriska rörelser.
 
Här befinns du dig när du är trygg, lugn, glad, djupnadas, har lediga tankar (helt fria från oro och ältande) och när du har öppen kroppshållning (ej tippar framåt eller har axlarna framskjuta) och avslappnade axlar & käke.
 
Är du balanserat i båda?
 
Om inte så vet du varför din mage inte fundera, varför din energi är slut och dina muskler och/eller kropp värker.
 
Magen stängs av i det övre, du kan inte stoppa mat i ett avstängt system.
 
Energin tar snabbt slut i det övre. Denna turbo är bara till för korta tillfällen som en bonus i livet. Det går inte att leva här. Energin tar slut.
 
Du kan inte klara dig undan i en inflammerad kropp med spända muskler och ständigt påslaget nervsystem. Kroppen skickar då ut signalen värk så du förstår att byta väg. Som om du sätter handen på en varm platta. kroppen skickar smärta som en signal för att du ska byta väg. Inte för att vara dum.
 
Om vi inte lyssnar så stänger hjärnan av dig.
 
Den kan med TSH stänga ner sköldkörteln.
Den kan med ACTH stänga ner binjurarna.
 
Och lyssnar vi ändå inte så blir hjärnan inflammerad av överansträngning. Precis som en muskel blir.
 
Har du balans i ditt nervsystem?