Varför blir det så olika svar på samma fråga? Tillexempel:

Vilken olja är bäst och vad ska man steka i?

Det beror på för vem svaret är till och vad man väljer att titta på.
Det beror också på vad man har för grundinställning till kosten och kunskapen.

Så när du får ett svar är det inte den enda sanningen, det ar (förhoppningsvis) sant för en viss grupp. Du måste sen känna efter om du tillhör den gruppen.

Vilken olja är bäst?
Tittar du på omega 3-nivåerna i förhållande till omega 6 nivåerna är svaret linfröolja.

Tittar du balansen mellan omega6 och omega 3 och bara väljer mellan rapsolja och olivolja kommer svaret vara rapsolja.

Funderar du på antioxidanter så kommer det rätta svaret att vara olivolja.

Vill du ha en neutralare olja som inte påverkar balanserna så mycket kommer macadamianoljan vara rätt svar och vill du ha en helt neutral olja kommer kokosolja vara svaret.

Vilken olja är bäst i vad? Och för vem? Ja, det hade varit bättre frågor.

För har du mycket inflammatoriska processer och värk så är ingen olja förutom kokosoljan ett bra val. Då är alla oljor med omega 6 till och med dåliga val. trots den fantastiska antioxidanteffekten som olivoljan har.

Vilken olja ska du steka i?

Varför vill man steka i olja? Blir första motfrågan. För att du är rädd för smör (Mättat fett)? Ja då är ju en kostövertygelse i bakgrunden det som styr svaret.

För att det inte bränner så lätt som smör? Ja, då är det ju en teknikfråga som styr svaret. Fast då har vi något annat att ta hänsyn till, vi vill ju ändå inte att olja ska blir så varm eftersom oljor inte tål den värmen.

Men olja tål ju viss värme. Olivolja ca 150 grader och rapsolja 170 grader (Det varierar beroende på vem som vill att vi ska använda den eller inte använda den) Har du koll på oljans temperatur i stekpannan så kan du visst använda den. Jag har inte koll, jag bara värmer upp och lagar mat och därför väljer jag något som inte kan bli skadligt trots min ouppmärksamhet på värmenivån.

Vad väljer du? Alla gör ju sitt val.

Vilken olja är bäst? Ja, hur långt är ett snöre. Till vad ska du använda den och till vilken person? Nu blir svaret tydligare.

Vad ska man steka i? Ja, vad är din kostgrund. Är du rädd för mättat fett och inte bryr dig om omega 6 blir svaret ett annat än om du är orädd för mättat fett och orolig för omega 6.

Det bästa av allt. Du gör ditt val och din kropp tar konsekvenserna. Alla gör sitt val. Jag gör mitt val och tar mina konsekvenser.

Allt är också en dos-fråga. Det finns inte bra eller dåligt. Det beror alltid på. Hur mycket? I vilket sammanhang? Och vad serveras till?

Är vatten nyttigt?
Dos-fråga: För lite så dör du, för mycket så dör du!
I vilket sammanhang: Ökning av vatten vid stora mineralbrister är ett dåligt val. Ökning av vatten vid vätskebrist är ett mycket bra val.
Vad serveras till: Bara vatten utan något till under lång tid är katastrof. Vatten till näringsriktig mat är toppen.

Äter vi artegen mat i artegen mängd så behöver vi inte kunna så mycket.

Väljer vi att överdosera något (som olivolja i stället för oliver, eller mandelmjöl i stället för mandel o s v) så måste vi lära oss att kompensera och förstå samband.

Väljer vi att äta icke artegen kost (som spannmål, mejerivaror och baljväxter eller labratorieuppfunnen mat som margariner) så måste vi ha en gedigen kunskap för att det inte ska bli stora fel i kroppen.

Ju mer undantag vi gör från vår naturliga kost desto svårare blir det.

Att äta är lätt. Att äta rätt är lätt. Men få vill det… vi vill så gärna unna oss lite. Och då krävs stor kunskap för att slippa bli sjuka.