Nej, tyvärr. I så fall hade alla som önskar vara smala, varit smala. Det är så mycket mer som styr.

Dina signalsubstanser serotonin och dopamin styr ditt sug. De kan få dig att äta för att skapa ångestdämpning eller för att minska uttråkning. Så för att hålla din önskevikt (eller nå den) är det viktigt att titta på hur du mår.

Oro och ångest eller ett tråkigt ostimulerande liv skapar hos många ett ökat ätande.

Inom LCHF äter du tills du är mätt & nöjd, men med för mycket kortisol i kroppen stämmer inte detta. Har du för mycket kortisol i din kropp kan det stoppa din viktminskning helt. Spelar ingen roll att du gör allt rätt och att du har allt tålamod i världen. Kortisolmängden måste ner.

Kortisolet ökar då du går omkring och är orolig. När du bryr dig om vad alla tycker. När du ska ta hand om alla alltid. När du inte trivs. Har du inte långa perioder av att allt är toppen så minskar inte mängden utan den bara ligger konstant högt och sliter på kroppen.

För mycket kortisol under lång tid skapar dålig sömn. Och med dålig sömn ökar hungerhormonet Ghrelin. Du upplever alltså en ökad hunger på grund av sömnbrist. Och här föll resonemanget att alla kan äta sig ohungriga med LCHF och gå ner i vikt…

Kortisolet ökar när du stressar. När du arbetar för mycket. När tiden inte räcker till. När du känner att du inte räcker till. När du inte känner att du duger. När du blir besviken var morgon för att vågen står still… Har du inte långa perioder av att bara vara nöjd med dig själv, ja då minskar inte nivån utan ligger alltid för högt och sliter….

Kortisolet ökar vid värk. Tyvärr. Orättvist men det är bra att veta. har du mycket värk har du tuffare att gå ner i vikt. Att minska värken är då steg nummer ett för att kunna minska i vikt.

Är det då kört? Nej, absolut inte. Det finns fler sätt att mekaniska ta ner kortisolet på. Träning, spikmatta och vila är några. Extra omega 3, massage och kramar är också en hjälp på vägen. Sen kan du också jobba med dig själv. Jobba med din krav, din stress och din självkänsla. Ljus är oerhört viktigt. En promenad på lunchen kan skapa skillnad.

Den underbara bilden har min syster Malin Håkansson ritat. Det är jag som slåss mot sockersuget. Vilket verkligen kan vara en kamp!