Noll kolhydrater är inga problem. Kolhydrater är inte något vi måste äta, alltså de är inte essensiella. Så långt är allt rätt. Vi kan bygga glukos av proteiner genom glykoneogenesen och skulle detta inte räcka till så kan vi bygga ketoner av fettet.

Vad enkelt om kroppen bara hade fungerat på kolhydrater, fett och proteiner. Då hade näringsfysiologerna bara behövt gå i skolan ett halvår och inte 4-5 år som nu….  Men det är så oerhört mycket mer vi måste ta hänsyn till. Sånt som nu helt försvinner i hetsen och jakten på kolhydraterna. Saker som kommer att skapa problem.

Värt att tänka på 1: Hinner kroppen ta upp allt du behöver om du bara äter EN gång per dag? Är verkligen näringsvärdet i maten samma som kroppens upptag av näring?

Värt att tänka på 2: Väljer vi verkligen ursprungskosten? Eller ser vi bara på näringsämnena och anser att alla dessa är likvärdiga? Och tillagar vi kosten på samma sätt som förr?

Värt att tänka på 3: Hur får du i dig tillräckligt med B9 om du bara äter kött och fett? Eller ska vi börja äta piller för att kunna äta en ”naturlig” kost? Vad händer om du inte kompenserar för homocysteninet? Vad skapar homocystein för framtida problem?

Värt att tänk på 4: Varför får så många kramp om nu nollkolhydratkosten är den optimala? Vad skapar magnesiumbrist förutom kramp? Hur kompenserar vi för att kalcium behöver magnesium för optimalt upptag? Vad händer med skelettet och dess kalcium om vi har magnesiumbrist? Vad händer om 10-20 år?

Värt att tänk på 5: Om vi går tillbaka till vårt ursprung, var det inte den STORA VARIATIONEN av kost som gynnade oss?  Finns det bara en kost som är vårt ursprung?

Japp, jag vet att inuiterna inte hade en stor variation, men jag vet också att de mest åt fisk och säl. Dessa skapar inte samma problem i kroppen som kött.

Att må toppen idag är inte samma som att må toppen om 20-30 år. Det tar många år att skapa problemen med t ex B9 brist och magnesiumbrist. Men de kommer som ett brev på posten.

Jag ska inte bli långrandig. Skulle kunna hålla på med en massa ”Värt att tänk på”, men håller här så du inte tröttnar och slutar läsa. Det som förundrar mig är varför tanken på att ynka lite kolhydrater skulle vara ok, varför den tanken upprör så starkt. Jag pratar blomkål, nötter och gurka och det känns som jag svär i kyrkan.