Forskningen visar att det fungerar! Härligt!
Det känns alltid bra när forskning bekräftar det vi tror på, eller vad vi har hört från vänner och experter.
Men visste du att även om det finns många kosttillskott som marknadsförs som mirakelmedel för att bekämpa inflammation och oxidativ stress, visar forskningen att piller med antioxidanter i många fall inte ger någon märkbar effekt – och ibland till och med kan skada kroppen?
Det är där den verkliga kraften i maten kommer in! Så, vad ska du äta för att boosta din hälsa på riktigt?
Färska frukter: Små bär, stor effekt
Körsbär, hallon och blåbär är inte bara läckra utan packade med flavonoider och antocyaniner – kraftfulla antioxidanter som skyddar cellerna och håller oss unga på insidan. Forskning har visat att bär kan hjälpa till att minska inflammation och skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, vilket gör dem till en verklig supermat.
Kryddor – de små kraftpaketen
Chilipeppar innehåller capsaicin, som har visat sig minska inflammation och förbättra metabolismen. Och det gäller inte bara chili! Kanel (och här menar vi båda sorterna) är också antiinflammatorisk och kan stabilisera blodsockernivåerna. Ett enkelt sätt att få in mer kryddor är att krydda maten på olika sätt. Faktum är att alla kryddor är en värdefull källa till antioxidanter.
Grönsaker som ger kroppen en boost
Grönsaker som kål och broccoli är inte bara näringsrika utan innehåller även glukosinolater, föreningar som stödjer leverns avgiftning och hjälper till att minska risken för cancer. Gurkmeja kan lätt strös över maten och ge en antiinflammatorisk kick. Det är en smaklös men kraftfull ingrediens som inte ska underskattas!
Mer kryddor och örtte
Ingefära är inte bara för när du är förkyld, den har också starka antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Det finns också bevis för att grönt te kan stödja kroppens fettförbränning och minska risken för hjärtsjukdom. Och glöm inte vanligt te och bryggkaffe, som båda också är fulla av antioxidanter.
Livsmedel från naturen
Lök i alla former är en av de mest effektiva livsmedlen när det gäller att bekämpa oxidativ stress. Örter som rosmarin, timjan och basilika är också fulla av näringsämnen och antioxidanter som stärker kroppen på många sätt.
Rödvin – med måtta
En liten mängd rödvin (ja, faktiskt!) har visat sig ha antioxidativa egenskaper, tack vare resveratrol. Men här gäller det att vara försiktig, för för mycket alkohol kan skada levern och hela kroppens funktioner. Så, håll dig till en liten mängd och njut med ansvar.
Svamp, men inte alla
Svamp är fantastiskt när det gäller att stärka immunförsvaret, men champinjonen som odlas industriellt har inte lika mycket näring som de vildväxande svamparna. Shiitake, reishi och chaga är några av de svampar som verkligen har en kraftfull inverkan på hälsan.
Mörk choklad
En bit mörk choklad (minst 70% kakao) är inte bara en läcker godbit – den innehåller också flavonoider som hjälper till att förbättra blodcirkulationen och hjärthälsan. Det bästa är att den bittra smaken ska vara kvar, vilket innebär att du får en riktigt bra dos av de hälsosamma ämnena utan att överskrida din sockergräns.
Så, vad ska vi äta då?
Det är egentligen ganska enkelt att vara nyttig utan att behöva tillskott. Du kan laga en god gryta med kött, lök och kål, kryddad med chili, vitlök och gurkmeja. Servera detta med lätt värmda grönsaker som broccoli, svamp och rödpaprika. Och en sallad på mörkgröna blad, granatäpple, färgglad paprika och finhackad gurka för att ge en extra boost.
Så, utan att behöva tänka på dyra piller eller konstgjorda tillskott – det du faktiskt behöver finns redan i din mat. Färsk, hel och naturlig kost är den bästa medicinen för din kropp. Och det fungerar!
9 svar
Hej Anna !
En liten undran bara….jag äter så gott som bara fett och proteiner ( högst 5%-iga kolhydrater) mestadels, men nu till min fråga. Ibland, kanske 1 ggn i veckan, faller jag för frestelsen att äta nåt sött, typ glass eller blandat lösgodis, ”förstör” jag min ämnesomsättning då på nåt sätt eller blir det ingen större skillnad för kroppen om det sker så sällan ?
God fortsättning förresten på det nya året !
Anneli: Hej, nej du förstör inget. Däremot finns det funderingar på om kroppen blir sämre på att ta hand om högt blodsocker när vi äter lite kolhydrater. Men jag vet inte hur sant det är.
Samtidigt så var det ju så vi åt sött tidigare och då fungerade det utmärkt.
Anna. Hur skall man läsa :
”Däremot finns det funderingar på om kroppen blir sämre på att ta hand om högt blodsocker när vi äter lite kolhydrater.”
När vi äter LITE som i för lite kolhydrater – eller LITE som i att vi fortsätter äta kolhydrater, även om lite?
Åhh, som du beskriver det så blir man hungrig fast man är proppmätt. Har precis hittat till din sida och den är mycket inspirerande.
Vänliga hälsningar
Kajsa
Eva: Förlåt om jag var otydlg. Jo, när vi äter korrekt, alltså lite kolhydrater så finns de de som påstår att när vi sen äter för mycket igen så har vi blivit ännu sämre på att hantera överskott av kolhydrater.
Överskottet ger en form av träning… fast vi blir sjuka i alla fall.
Bäst vore att alltid äta som vi ska.
Ett annat exepel på detta är asiaterna som snabbt blir feta och får diabetes när de flyttar till usa.
Men detta är absolut ingen anledning att överäta kolhydrater. Egentligen är det kanske samma resonemang som med en alkoholist. De tål mycket mer alkohol innan de blir fulla än en icke alkoholist…. men de blir sjuka i alla fall
Kajsa: Välkommen hit! Din sammanfattning är klockren.
Hej, vill bara säga att som typ 1 diabetiker så stämmer det att om man äter väldigt kolhydratfattigt så har man svårare att hantera ett högt blodsocker sen, du blir jättekänslig för kolhydrater,så att äta knappt några kolhydrater alls är inte att rekommendera, iaf om du är en typ 1 :a!
Det är så för alla. Det är samma sak som med alkohol. En alkoholist som slutar att supa kommer efter något år inte längre kunna hantera samma mängder. Han kommer inte heller kunna hantera samma promille utan att bli fullare och sjukare.
Frågan som vi måste ställa oss är VILL vi tåla en stor mängd kolhydrater som så småing om gör oss sjuka? Ska en alkoholist se det som en fördel att han/hon kan dricka mycket stora mängder utan att bli påverkad?
Jag äget inte svaret. Jag vet bara vad jag har valt.