”Det är så tråkigt att fika med dig Anna, du vill ju aldrig ha något till.”

Jag svarar finurligt: – ”Jag kan låtsastugga om det känns bättre…” Och sen kommer världens största överdrivna kameltuggande.

Varför är det så viktigt att jag äter något till kaffet när vi fikar? Vad är det som i detta gör mig så mycket trevligare? Sitter min personlighet i vad jag stoppar i munnen? Är det inte bra att du får allt det gotta för dig själv? Du kan få min bit också. Nej, av någon anledning ska vi ner i fördärvet tillsammans. Det känns alltid bättre om kompisen också har dålig karaktär, lägger på lite extra på rumpstorleken och att synda tillsammans känns betydligt mindre på samvetet än att synda själv. Tänk om jag äntligen lyckades och min rumpa blev mindre och snyggare än min bullälskade kompis rumpa.

Jag tror aldrig jag har varit med om att så många bakade som när jag blev socker- och mjölfri. ”Men Anna, nu har jag stått vid ugnen hela förmiddagen bara för din skull, en bulle kan du väl ta i alla fall. Du får inte bli fantasisk!” Hur många gånger säger vi så till någon som slutat röka eller som nyss blivit nykterist. Jamen, nu har jag gått och handlat ditt favoritvin, ett glas kan du väl dricka i alla fall. Du blir inte alkoholist på ett glas och det regnade till och med när jag gick ut bara för din skull.

Vara snäll?

Varför ska vi vara den snälla och äta saker som vi inte vill, som vi mår dåligt av, som vi blir tjocka av och vissa även blir sjuka av? Varför ska vi som önskar tacka nej, vara den goda vännen och ställa upp genom att äta någon onyttigt. Kan inte vår vän vara den goda bästa vännen och låta oss slippa? Och hur blev det ”snällt och artigt” att tacka ja till något som gör att vi mår dåligt. Ologisk omvänd omtänksamhet.

Det är inte stackars Anna som inte få äta en bulle. Det är stackars Anna som inte får slippa utan en lång diskussion som avslutas med en uppgiven suck från andra sidan.

PS! Jag är trevlig att fika med trots att jag bara väljer kaffet!