På med läsglasögonen och leta efter de olika aluminiumföreningar som ofta finns i våra deodoranter.  Det vanligaste är aluminiumklorid, men du kan också hitta aluminiumkolhydrat, aluminiumacetat eller aluminiumacetotartrat.

Hittar jag ett av dessa så väljer jag ett annat märke. Jag är personligen mycket förtjust i c/o Gerd, men det finns många fler.

Varför väljer jag bort aluminium från min armhåla?

1 Det täpper igen porerna så du inte ska kunna svettas. Vi stänger alltså till en av kroppens naturliga funktioner vad dag och alltid. Här är en viktig utgång för svavel från vår kropp. Den stänger vi…

2 Den är kopplad till ökad risk för cancer. Har du tänkt på att så snart vi tror att vi är smartare än naturen och hittar kemiska lösningar så visar det sig var gång att det var en dålig idé.

3 Just aluminiumklorid är en förening av aluminium och klor. Detta kan skapa inflammationer och även eksem. Obehagligt nog granskas nu aluminiumklorid för följder som alzheimer och cancer i lymfkörtlarna. Bevisat förbli allt tvivel? Absolut inte. Men jag tänker inte ens chansa om det ens finns en risk för alzheimer eller cancer. Finns ju så många andra bra val, så det är ju lätt att slippa.

4 När du nu ändå läser på din deo, kolla efter petrokemikalier (mineraloljor, vaselin, paraffin) såsom Propylene Glycol, Petroleum, paraffin, E 905, mineral oil, paraffinum, vitolja. Kommer berätta mer om detta i ett eget inlägg.

Ett typiskt exempel på hur vår forskning ser ut: ”Tidigare har det rapporterats om att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Men senare forskning motsäger de resultaten. För att säkert kunna påvisa eller underkänna ett eventuellt samband krävs det mer forskning, skriver det amerikanska National Cancer Institute.”

Så medan vi väntar så är det lagligt och godkänt att experimentera på hela befolkningar…

– ”Men Anna, hade det varit farligt så hade det inte blivit godkänt av ”ditten” och ”datten”.”

Jo. Tyvärr så har många godkända ämnen dragits tillbaka då det visade sig i efterhand, så däringa 25 år senare, att de skapade skador. Och kom ihåg att cigaretter är också godkända. Även de så farliga azo-färgerna. Vi har mycket farligt som är godkänt. Sorgligt men sant.

Och om jag har fel så bara förblir du frisk. varför chansa när det är så enkelt att vid nästa inköp bara välja en aluminiumfri sort?

Här hittar du lite tips på bra val:

Min favorit:
http://www.careofgerd.com/se/deodorant

 

Fler val:
http://kurera.se/kurera-testar-aluminiumfria-deodoranter/

http://skonhetsredaktorerna.se/2015/03/test-5-basta-aluminiumfria-deodoranterna/