Ofta när jag hamnar i en diskussion om kost och hälsa så kommer kommentarer: ”Du kommer ändå inte att överleva livet, varför inte njuta i stället för att välja bort en massa?”

Lo LCHF4_0007JGMin fundering då är, vill jag njuta frisk eller njuta sjuk? Vill jag dö frisk, eller vill jag vara ett kolli i 10 år innan jag får dö?

En annan fundering i samma logik. Det är farligt att köra bil, jag kör i alla fall. Men bara för att det är farligt behöver jag väl inte välja att ställa mig framför en lastbil i hög fart?

Min svar är att det gäller att njuta av livet. inte äta det. Livskvalité kan väl inte bara sitta i det vi tuggar. Eller? Det gäller nog samtidigt att inte plocka bort mer än det som behövs för var unika person.

Njuter jag av en kanelbulle så är jag 25 kilo tjockare 2 år senare. Är det livskvalité som jag inte vill vara utan?

Hoppar jag över kanelbullen så passar alla mina kläder, jag är glad och fin på alla fester, jag kan vara glad och känna det behagligt på stranden, jag är pigg och mina knän är hela. Är det livskvalité?

Hoppar jag sen över en massa val för att ”man ska” för att göra ”rätt” och de ändå inte ger mig några fördelar, ja då känns det som en uppoffring utan belöning.

Vinsten måste alltid vara större än uppoffringen om vi ska hålla vårt val livet ut.

Vad kan du göra för val?
Vilka val måste du göra för att nå ditt mål?
Du får allt du vill. Du bestämmer. Vad vill du?

Vad är livskvalité för dig? Blir svaret att få äta så kommer vägen mot målet bli tung.

Lev livet, tugga det inte!