”ADHD finns inte”

Om ADHD skapas av miljöfaktorer så behöver vi först definiera vad ADHD är?

Om vi menar att de är problemen som definieras i DSM-5 så håller jag helt med om att ADHD-problemen är skapade av miljön.

Men definierar vi ADHD som högintelligens, kreativitet, hög energi, lågt dopamin, högt glutamat, hyperfokus, lösningsfokuserad, risktagande, snabb sen mognad av hjärnan så är det nog snarare en personlighet som är medfödd och som skiljer sig från den NT (neurotypsika).

Dilemmat är att när man pratar ADHD så har man vanligtvis inte först definierat betydelsen av ADHD och sen blir följande diskussion haltande. Man pratar ofta om helt olika saker.

Så kanske är det så att personligheten ADHD finns men ADHD problemen är miljöskapade? (Där landar jag i min tolkning)

Så innan diskussionen startar behöver man nog komma överens om en gemensam definition.

Jag har ADHD och jag vet att jag finns.

Jag levde alla problem i skolan.

Idag lever jag ett liv med alla fördelar. Och mycket få av problemen.

”Men Anna, du är ju inte diagnostiserad!” Nej, men helt ärligt, tror du att jag skulle kunna lura en ADHD:are med att låtsas vara och förstå ADHD om jag var NT? När diagnostiserade ADHD:are i massor säger att äntligen någon som förstår och kan förklara, samt ge lösningar & tekniker – ja, då är jag antingen extremt hypersmart och magisk inkännande och magnifikt hyperpåläst – eller så har jag bara ADHD själv.

It takes one to know one ❤