En liten kommentar…

från mig.

Nej, barn ska inte gå på diet! Tallriksmodellsdieten är inget att rekommendera. En nypåhittad diet där nyckelhålsmärkningen kom så sent som 1989. Nej, man ska inte experimentera med barn och ge dem lågfettkost och extrem högkolhydratkost. Det finns ingen forskning på vad det ställer till med (fast vi kan ju bara lyfta blicken och se utvecklingen sen 1990…Året efter ) . Back to basic med naturig kost. Paleokost med mejeriprodukter=LCHF.

Till er som tål att äta lite av allt. Grattis. NJUT. Till oss som inte tål det, varför får vi inte ta ansvar för vår hälsa? Varför måste vi äta som ni och bli sjuka och tjocka? Var är empatin och förståelsen?

Föresten…

Äta lite av allt? Var går gränsen? Flugsvamp? Sädesslag innehåller gluten. Fullkorn innehåller fytinsyra. Kan någon av er som tycker att ”man ska äta lite av allt” hitta en enda näringsfysiologisk anledning till att äta detta? Jag kan (med tydligt forskning i ryggen) hitta många orsaker till att inte äta detta.

Äta lite av allt? Margariner? Vad i margarin gör att det är ett bättre val än smör? Hur motiverar man någon att äta blekningsmedel, lösningsmedel och omega 6 i överdos?

Det hade varit oerhört spännande att höra VAD som är så hemskt med LCHF? Vad riskerna är med att inte äta mjöl och socker? Och även varför det skulle vara bättre och mer hälsosamt för barn att vara tjock men få äta lite av allt. Varför det skulle vara ett bättre val än att vara frisk och normalviktig men tacka nej till icke artegen föda?

Tyvärr är kommentarerna från de som tycker tvärtemot ofta onyanserade och utan näringskunskaps-argument. Det hade varit bra för debatten om ni berättade varför det är så viktigt att äta sädesslag, socker och lättmargariner. För det är i stort sett bara där det skiljer sig mellan våra inriktningar 🙂

13 svar

  1. Som sagt jag som mår bra av att äta lite vad som helst kan forraätta med der men den aom inte gör det kan pröva lchf el..tallriksmoswllen el.va den vill å se vad sol passar de e nog bäldigy induviduellt…. de jag stör mig på är när folk ska övertala andra att deras linje ör den rätta de gäller både lchf religon mm. var å en gör som som vill

  2. Som sagt jag som mår bra av att äta lite vad som helst kan forraätta med der men den aom inte gör det kan pröva lchf el..tallriksmoswllen el.va den vill å se vad sol passar de e nog bäldigy induviduellt…. de jag stör mig på är när folk ska övertala andra att deras linje ör den rätta de gäller både lchf religon mm. var å en gör som som vill..mina föräldear å även jag är uppväxta mwd hembakat bröd fisk pannkakor .. rtp tallrikamodellen å bi mår prima den som knte gillart kan pröva nå annat å den som äter lcjg länner nog lika..

    1. Så sant. Självklart ska barn inte sättas på extrema kostvarianter för vem vet vad det ger dom för ätstörningar senare i livet. Något som dock är bra för alla är att sluta äta massor av tillsatser och fejkprodukter…definitivt inte äta transfetter.

  3. Det är inte speciellt naturligt att äta mycket fett som man gör på LCHF, tittar man på vad naturbefolkningar ätit och äter så är fettbaserad kost det som minst förekommer. När blev förresten frukt och potatis onaturlig kost. Vad jag har emot LCHF är hela teorin om att kolhydrater är farliga och gör oss tjocka, den är just bara en teori och den stämmer inte alls.
    Bara för att man äter kolhydratbaserad kost behöver inte betyda att man äter margarin, sädesslag och fullkorn.

    1. Njaaae Henrik nu har du nog ändå lite fel när du generaliserar naturbefolkningar i ett ord. Man ser tydligt på studier som gjorts att naturfolk som lever närmare ekvatorn äter mer grönsaker och naturfolk som bor längre norrut (exempelvis våra samer eller inuiter) äter betydligt mer fett och även något mer protein. Den enda slutsatsen man kan dra av detta som jag ser det är att olika människor fungerar olika bra på olika saker. En sak kan man ändå vara säker på, människan överlever inte utan fett och protein, människan överlever däremot utan kolhydrater.

      Snabba industriprocessade kolhydrater gör (dom flesta) feta och alla sjuka på sikt. Om man inte ser det så måste man blunda riktigt riktigt hårt.

      1. Dock är kvaliten på kolhydrater oerhört viktig. Folket på Kitawa äter 70E% kolhydrater och har en perfekt hälsa. Så något i vad de INTE äter skapar hälsan. Kan det vara sädesslag, socker, tillsatser, stress och mejerivaror från en ny art av kossa (som vi tyvärr har.) En viktig tanke att tänka.

        Dagens kossa fanns inte för hundra år sedan. Skrämmande.

    2. Hur mycket fett äter vi? Jag tror att den felaktiga uppfttningen är att vi vräker i oss fett. Det går inte. Inte utan att komplettera med söta kolhydrater som mjöl och socker. Dessa blockerar mättnad.

      Prova att vräka i dig smör. Du blir snabbt nöjd, fortsätter du så blir du illamående. Det är så LCHF fungerar. Vi äter inte mycket fett. Vi äter så mycket fett vi vill. Stor skillnad. Vi vill inte äta så mycket.

      Prova nu att blockera mättnaden i hjärnan. Stoppa i kakao, havregryn och socker. NU kan du överäta på fett. Men vi äter ju inte havregryn och socker…

      Frukt är naturligt. Men frukten idag är till stor del sönderavlad. Tyvärr. Frukt som fått mogna i solen är nyttig. Men den är nyttig för den som har en naturlig insulinkänslighet, naturlig vikt eller önskar gå upp i vikt. Den är katastrof för den som önskar gå ner i vikt och väldigt många LCHFare vill gå ner i vikt.

      Potatis har vi bara ätit i 270 år. Fråga en bonde hur han får grisarna att bli feta? Så samma sak här, vi brist på mat eller vid normavikt/ undervikt är potatis inte onyttigt. Men vid viktminsknign är det katastrof.

      Sen håller jag med dig. Debatten är mycket onyanserad när man pratar generellt om kolhydrater. Många inom LCHf tror att kolhydrater är farligt. Vi måste titta på kvalité på kolhydraterna. Numemr ett får de inte i för stor mängd och för snabbt bli glukos. Detta då kroppens system är långsamt och inte kan hantera stora mängder under lång tid. Vi måste också se vad som finns tillsammans med kolhydraterna, nyttiga saker elelr onyttiga saker?

      Mjöl är snabbt och mycker samt innehåller gluten som är mycket obehagligt gällande många sjukdomar. Fullkorn innehåller fytinsyra som minskar vårt viktiga mineralupptag.

      Grönsaker är lite och långsamt samt innehåller vitamin C, folsyra och vattenlösliga fibrer.

      Stor skillnad på kolhydrat och kolhydrat.

      Och din slutkommentar är klockren 🙂 Så sant!

      1. Min farmor hade grisar när jag var liten och det var som du sa Anna spannmål i olika former som hon gödde dem på. Fanns det ännu fjolårspotatis över så fick de dem också. Feta blev de.

        Kolhydrater gjorde mig fet, när jag minskade intaget till ca 20 g/dag började jag tappa vikt, men bara då. Det är praktisk erfarenhet, ingen teori.

  4. Först och främst är det en spridd missuppfattning, eller desinformation (?), att LCHF innebär speciellt mycket fett. Vi vräker inte i oss fett, som det kan stå i kvällspressens rubriker. I och med att vi drar ner på kolhydraterna måste vi öka fettprocenten, men eftersom energiinnehållet i fett är dubbelt mot innehållet i kolhydraterna så blir det halva hälften. Sen att naturfolken skulle ha ätit en mager kost beror på en annan missuppfattning. Förr i tiden hade man varken ”råd” eller lust att välja ut de magra köttbitarna på bytesdjuren. Man åt allt på djuret, speciellt de feta delarna. Sammantaget blev det en rejäl fettprocent. Djur (och fett) fanns året runt, frukt och bär åts som en extra krydda när det var säsong.
    Teorin att det är kolhydraterna som har skulden till övervikt, och andra välfärdssjukdomar, har en mycket bättre underbyggnad vetenskapligt än att det är fettet eller någon annan beståndsdel i kosten.

    1. Så sant! Bara titta på ett äggs E% gällande fett. Underbart livsmedel. Jag kommer dock ihåg på kaloritiden då man slängde gulan för att den var såååå fet. Hualigen.

  5. Anna, din ”lilla kommentar” i kostdebatten är så sant och viktig. Jag kan inte göra annat än att hålla med dig till fullo.

    En tanke som slår mig är att så många tror att de kan ”äta lite av allt”. Det trodde jag att jag och min familj också kunde. Men med ökad kunskap om vad olika livsmedel gör i kroppen och vad kroppen behöver för att fungera ser jag bara vinster med att äta lågkolhydratskost med mer fett men samma rekommenderade mängd kött som tallriksmodellen. I tillägg här kan jag nog dock konstatera att jag personligen åt för lite kött när jag åt ”lite av allt” och har nu funnit en bättre balans mellan protein, fett och kolhydrater tack vare LCHF. Återigen, med kunskap hittar man till rätt balans.

    Det häftigaste är att jag ser så stora fördelar för barnen som äter mer balanserat och mer medvetet idag jämfört med tidigare och deras kroppar är inte lika förstörda som vuxnas så grundtanken kanske är att de om några ”kan äta lite av allt”. Där är det härligt att se hälsofördelarna ännu tydligare hos dem eftersom de mår ännu bättre än tidigare, har ett jämnare humör, mer ork, koncentration och är framför allt friskare med ett bättre immunförsvar. Med det som grund är min erfarenhet att alla har att vinna på att välja bort att äta ”lite av allt” och se vad det kan göra för deras egen hälsa.

  6. Nä, man kan undra varför det finns de som tycker det är konstigt att man inte äter margarin eller mjöl eller pasta. Eller frukt? Men frukt är väl inte farligt, säger de. Farligt och farligt, men varför ska vi äta fem om dan?

    Jag som arbetar i kök på förskola tycker ibland det har blivit lite jobbigt att bli så medveten om kost och vad den gör med oss. Hela tiden ska det ätas frukt, frukt och det ska unnas barnen festisar och saft och glass och russin…Puh, jag försöker verkligen begränsa!
    Jag menar att det är personalen som behöver dessa ”unningar” om barnen inte fick det på förskolan så skulle det vara helt ok för dem, bara för att det var så.
    Jag ska anstränga mig mer till hösten (finns några lchf-motståndare bland personalen, vilket gör det lite svårt) men det vore väl fint om någon förälder drev igenom sockerfritt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *