Byt bröd – byt till akryamidfyllt knäckebröd!

Varför har vi fått för oss att allt som är torrt och tråkigt ska vara nyttigt? som till exempel myten med knäckebröd. Varför skulle det vara nyttigare än vanligt mjukt bröd? Varför ska skorpor vara ett bättre val än kanelbulle?

Vad har man tagit bort? Jo, vattnet! Och det har väl aldrig varit onyttigt med vatten?

Tyvärr är det inte bara en feltanke. Det är till och med tvärt om. Knäckebröd och skorpor är VÄRRE än det mjuka valet. Du skapar nämligen problem genom tillverkningen/tillagningen. En nyttig råvara kan du göra onyttig, eller som i detta fallet till och med farlig, genom hur du tillagar produkten.

Överbakta kolhydrater har en massa akrylamid i sig. Med största sannolikhet påverkar akrylamid cancer i bröst, äggstockar och livmoder samt skadar nerver, arvsanlag och fortplantningsförmågan.

Överbakta kolhydrater hittar vi i flingor där värst bovarna är Fitness, Rice Krispies och Cheerios. Vanliga havregryn är de som klarar sig bäst. Vi hittar akrylamid i kex och kakor med riskakor, kex av alla de sorter och digestivekex som toppbovarna.

Sen kommer vårt knäckebröd som marknadsförarna som väl fått oss att tro att det är ett bra val. Tänk att vi lyssnar på marknadsförare och faktiskt TROR på dem. För några år sen var det ju inne att säga att ”JAG påverkas minsann inte av reklam, jag gör mina egna val…” Så fel vi hade.

De två tyngsta akrylamidvalen är Wasa Sport och Ryvita Råg Knäckebröd. Alla chips och alla popcorn är hemska källor till akrylamid. Klyftpotatis och pommes likaså… Jodå, företagen arbetar på att minska halterna av gifterna, men varför äta gift överhuvudtaget?

Lite kul att konstatera är att HUR du än tittat på ämnet kost, så verkar rekommendationerna att öka fettet och minska kolhydraterna stämma. Spelar ingen roll från vilken sida du väljer att vinkla det. Vilket syfte du vill uppnå eller vilken sjukdom du vill minska symptomen för… det blir hela tiden samma slutsats!

11 svar

  1. Då fick man lära sig något nytt idag också. Tack. Har en fråga till dig Anna eller någon annan av dina pålästa läsare: Hur ställer ni er till vällingen till ungarna? Jag med flera matar ju barnen med välling minst 2 gånger per dag. Sedan jag började med LCHF har den här tanken besvärat mig en smula. Tack för dina jättebra sidor!

  2. anonyma LCHF: Välling är en urdum idé. Ja, jag gav mina barn välling. Jag visste inte bättre. Men det är faktiskt bara i Sverige vi håller på med detta. Resten äv världen har inte ens välling. När barnen inte vill amma mer så ge dem riktig mat men väl mosad. Där finns allt de behöver. Välling är bara turbomat som skapar aktivitet, framtida sjukdomar och som är en lugnande medicinering genom serotoninet. (En bra väg in i sockerberoende)

    Anna Hallén

  3. Suck, jag misstänkte det…är det några man alltid vill det bästa så är det sina barn. Då får jag tänka om a la ”bättre sent än aldrig-principen”.
    Väldigt smidigt för föräldern är det dock att blanda ihop en flaska på kväll och morgon som man värmer i mikron (!) Hur ser du förresten på mikrovågsugnar? Jag känner en del som är livrädda för ”strålningen” men hur jag letar hittar jag inget vetenskapligt som understryker deras rädsla, snarare tvärtom.

  4. anonyma LCHF: Mikron är något som jag inte har någon säker kunskap om. Strålningen är troligtvis inte något problem. Då är det farligare att gå förbi ett vanligt höghus.

    Men sättet som maten värms upp genom att spinna vattenmolekylen kanske kan påverka. Jag vet faktiskt inte. Jag vet att växter inte tycker om mikrat vatten, men männsikor och växter är ju inte samma sak.

    Tyvärr kan du inte få ett tydligt svar av mig.

    Anna Hallén

  5. ”anonyma LCHF testaren”,

    Testa äggmjölk vetja!
    Superenkelt, ”rent”, gott och kan varieras mycket. 😀

    Ha som välling, i kaffe (som kaffe latte ;)) och te mm.
    Ibland tillsätter jag lite kardemumma eller kakao om jag ska dricka den rakt upp och ner. Ibland kan det vara gott med lite mjölk i.

    Finns lika många recept som personer, men en grund är t.ex.

    3 äggulor och 0-3 vitor (smaksak)
    4 dl vatten
    50 g smör

    Ägg och ev kryddning i en bunke, koka upp vatten med smör i.
    Vänta tills smöret smält och vattnet kokar, använd mixer eller elvisp och rör samtidigt som du tillsätter smörvattnet till äggen. Klart! Ska bli en skummig och härlig ”mjölk”.

    Så detta kan du ju även
    ”blanda ihop en flaska på kväll och morgon som man värmer i mikron (!)”

  6. Så lite så 🙂

    Anna, du har väl själv inte missat denna spännande sak?

    ”anonyma LCHF testaren”, jag är så nyfiken på din respons efter du testat…!

  7. Viola: Jag känner till äggmjölken men har aldrig provat själv. Jag kanske missar en smakupplevelse, men jag har aldrig kommit till skott efterom jag inte haft behov av ett alternativ till mjölk och grädde.

    Anna Hallén

  8. Allt knäckebröd innehåller inte mer akrylamid än mjukt bröd, t.ex innehåller Wasa Vete 30 mikrogram/kg som kan jämföras med halten i mjuk bröd som har ett medianvärde på 50 mikrogram/kg. Man ska därtill ha klart för sig att forskningen på området ännu är i sin linda och att ”giftiga ämnen” per automatik inte behöver vara skadliga i så små mängder, ett skolboksexempel på detta är Selen. Det är således förhastat och möjligen felaktigt att påstå att ”knäckebröd och skorpor är VÄRRE än det mjuka valet”. Men man kanske inte ska förvänta sig objektiv fakta från någon som saknar relevant utbildning och som dessutom försöker tjäna pengar på att förespråka LCHF?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *