Vad är socker?

 

Sött, beroendeframkallande och giftigt? Eller livsnödvändigt för vår hjärna? Är socker verkligen beroendeframkallande? Är inte alla naturliga produkter bra för oss?

Ja, nej, ja, nej! I korrekt ordning.

Socker är en kolhydrat. Kolhydrater kan även vara bröd, grönsaker och pasta. Ofta när man pratar om socker pratar man om vitt socker. Och det är det som gör det lite rörigt i bland. Socker kan också vara t ex blodsocker (glukos), frukstsocker (fruktos) och mjölksocker (laktos).

Det finns tre enkla vanliga.

Glukos (blodsocker och faktiskt samma som druvsocker…)

Fruktos (det som finns i frukt)

Galaktos ( en av två delar i mjölksockret som ju hette laktos)

Härligt rörigt va? fast det är egenligen inte så viktiga att kunna dessa smådelar. Det är bara viktigt att känna till dem så Du vet att det kan vara mer rörigt än man först tror.

T ex ”hjärnan behöver socker för att överleva”. Det är en typisk mening som missförstås. Hjärnan behöver GLUKOS inte vitt socker. Glukos kan kropen bygga från kolhydrater i t ex filmjölk eller från paprikan. Eller från potatisen…

I potatis finns stärkelse. Vad är nu det då? Jo, fortfarande en kolhydrat. Men den är byggd som en lååång kedja av glukos. Japp, hjärnans bränsle. Bara för kroppen att klippa sönder kedjan så är blodsockret på plats. Det är därför potatis snabbt höjer blodsockerkurvan fast den inte smakar sött. har du sen stoppat potatisen i ugnen eller slagit sönder den med vispen så har du redan delat flera kedjor så det ÄNNU snabbare blir färdigt blodsocker. Därför är mos och potatisklyftor sämre än kokt potatis med skal på. (Att jag vill ha kvar skalet är för att bevara nyttighterna i potatisen i stället för i kokvattnet som vi ändå häller ut.)

Hjärnan behöver glukos! Japp, nu är det rätt. Vad kan kroppen bygga glukos av då? Jo, av proteiner och av kolhydrater.

Så ät kött, fågel, fisk och ägg.

Ät grönsaker.

NU är hjärnan nöjd.

Lägg till ost, grädde och smör så blir du och din kropp glad också… skratt.

22 svar

  1. Intressant. Jag har en fråga till dig om just socker och kolhydrater:
    Svärfar ligger tydligen på gränsen att få åldersdiabetes, diabetes typ 2 (?). Därför har svärföräldrarna nu minimerat allt socker, de har tagit bort det mesta av kakor, choklad, sylt på gröten osv. Svärfar fyllde just 80 och är mycket aktiv, smal. Jag känner ingen som äter så lite socker som mina svärföräldrar, detta innan de tagit bort det mesta! MEN de äter massor med bröd och potatis, flingor och mjölk, knäckebröd. Och mera potatis.

    Min teori är att de istället borde minska på kolhydraterna. Och äta mer grönsaker.

    Har du nån teori?

    1. Bröd, potatis och flingor är ett betydligt större problem än vad sockret är. Det är ju för kroppen i stort sett samma sak men äts i betydligt större mängder. Så jag håller helt med dig. Bort med mackor och potatis och öka på med grönsaker 🙂

  2. Är det så att kroppen också kan bilda glukos i levern av ketonkroppar om man som jag äter fakirkost?
    Är inne på min tredje vecka och har hittills gått ner 4 kilo. Behövde reglera aptiten och portionsstorlekarna och känner att jag har fått större självkännedom under den här tiden i ketos. Vill också tillägga att jag mår hur bra som helst och att jag ska gå över till att äta grönsaker och mejeri efter tredje veckans slut men inte i samma mängder som förut.
    Har drygt 35 kilo kvar att gå ner och nu när jag har nollat känns det som att kroppen vet vad den behöver göra och jag vet att jag blir mätt på betydligt mindre mat än vad jag trodde var möjligt.
    TACK för att du delar med dig av dina kunskaper, det inspirerar jättemycket!

    1. När du äter fakir kan kroppen gneom glykoneogenesen bilda glukos av glycerol (en del av fettet) av laktat och av aminosyror (vårt protein)

      Ketoner bildas av fettsyrorna (den andra delen av fettet)

  3. Pingback: Godmorgon! | mrs Linghults liv i ord och bild
  4. Funderar fortfarande på mjölksockret:) som jag vill ta bort. Om jag nu byter ut mjölken som jag tyvärr måste ha i kaffet mot laktosmjölk är det då bättre?

    1. Laktosfritt är inte sockerfritt. Bara fritt från just sockerarten laktos. laktosfritt innehåller i stället rent glukos och glaktos. Lika mycket!

      1. Tack Anna:) Nu ger jag upp med alla mejeriprodukter Nu har jag fixat LCHF mjölk som står i kylen för att ta i morgon kaffet.

  5. Jag vill fortsätta på Annas fråga om laktosmjölk är bättre än vanlig. Är det kanske ännu bättre om man tar kokosmjölk?

  6. Hej!

    jag är mjölk, äggvita och nötallergiker. lchf är ett satans pusslande och jag får givetvis göra avsteg och använda havregrädde tex.
    skulle vara intressant om du hade möjlighet att skriva en inlägg om lchf när man är mjölkallergiker (framför allt). det är det svåraste..

    tack för en bra blogg!

  7. För mjölkallergiker är nog äggmjölk den bästa ersättning för kaffegrädde. Jag känner ingen skillnad alls på kaffet. 2 ägg, 50 gr. smör 2-4 dl. kokhett vatten mixas. Klartt! Du har kaffegrädde en hel vecka.

  8. När min dotter började skolan i höstas fick vi en tidning om skolan där det bla var recept från dig och tips från dig om skolbarnens kost. Jag har uppskattat recepten och tipsen väldigt mycket!

    Bland recepten fanns ett bröd som man gjorde på ugnsplåt. Har gjort det flera gånger och min dotter gillar det och vill gärna ha det igen. Men jag kan inte hitta receptet, det har försvunnit helt spårlöst ur min receptbok!

    Jag (och min dotter) skulle vara väldigt tacksam om du ville skicka mig det receptet eller länka om det ligger någonstans på nätet.

    Tack för en mycket bra blogg!

    1. Hej! Tror det var mitt fröbröd. Blanda 5 dl blandade valfria frön med 3 dl riven ost och 3 ägg. Bred ut på bakplåtspapper och sätt i ugn ca 200 grader i 15 minuter.

  9. Detta var det barnsligaste jag har läst i hela mitt liv. Låter som Ebba 4 år, som har blivit hjärntvättad av LCHF’s pseudovetenskap. Vad har du för källor på dessa teorier?

    Finns flera studier som bevisar att potatisen mättar mer än vad protein gör. Vad står vetenskapen bakom det här? Inte ”Bara för kroppen att klippa sönder glukoskedjan” i alla fall. Tror allt molekylerna är grymt mycket mer komplext än så lilla du. 😉

    Hört talas om grenade och ogrenade poly

    1. Hej! Källor? Helt vanlig näringsfysiologi. Alltså ickefrågor. Det som alla idag är överens om. Det var i början på 2000-talet som vi lärde oss att korta sockerkedjor var annorlunda än långa. Nu är den allmänna kunskapen att det är glykemiskt index, glykemisk belastning, artegen föda, signalsubstanser, hormoner och mättnad över tid som är viktigt. Små enskilda detaljer håller inte i kroppens komplexa sammansättning. Inte heller studier som är gjorda under 60-120 minuter.

      Ja, du har helt rätt i att det finns studier som visar på att potatisen mättar bättre än proteiner. Har du tittat på under hur många minuter dessa är gjorda? Hur lång tid behåller kroppen en upplevelse av mättnad? Samt har du jämfört näringsinnehållet i en potatis med näringsinnehållet i t ex ett ägg? Är det motsvarande för kroppen? Att bara ta hänsyn till mättnad fungerar tyvärr inte. Kroppen behöver så mycket mer.

      Att molekylerna är mer komplicerade håller jag också helt med om. Men att skriva i näringsfysiologiska termer i en allmän blogg känns inte rätt. Så jag väljer att förenkla. Naturligvis känner jag till grenade och ogrenade polysackarider. Jag känner även till att enkla monosackarider som fruktos och glukos inte har samma egenskaper trots att de är monosackarider. Att det finns polysackarider som har ett högre glykemiskt värde än en monosackarid, vilket inte borde vara rimligt med den logik du presenterar. jag känner även till att förutom upplevd mättnad så finns ett antal hormoner som svarar olika på om du äter proteiner eller kolhydrater, samt att det finns ett flertal signalsubstanser som reagerar helt olika på om du söker mättnad i potatis eller mättnad i proteiner.

      Så ja, inlägget hade kunnat vara utformat som en roman med bara tuffa näringstermer. Men jag valde att gör det kort och att förenkla. Barnsligt? Ja, det får vara din tolkning.

  10. Låter så klokt detta med socker och idag är min dag ETT med att försöka leva utan. Min fråga är bara: Detta med frukt!? Är det bra FEL? Det är ju så mycket nyttigt i också? Är det bättre med bär? Tänker på alla nyttiga ANTIOXIDANTER och VITAMINER! Brukar börja dagen med en skål yoghurt, blåbär och hemmagjord müsli. Mitt favortimål på dagen. Hur kan jag göra det LCHF och kommer jag aldrig mer ”FÅ” äta frukt.

    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *