Dagismat, skolmat och fritidsmat?

Jag har till min stora glädje fått en massa mail med frågor om barnens mat och hur man ska nå fram till skola/förskola. Visst skulle jag vilja ändra allt på en gång och direkt börja servera bra mat. Men det är inte realistiskt. Motståndet mot fett fortfarande för stort, rädslan för att släppa tallriksmodellen och tyvärr är det också en ekonomisk fråga. Sorgligt men sant.

I stället försöker jag trycka på ett fåtal men oerhört viktiga delar. Ett steg i taget (även om det är frustrerande). Men jag tror att möjligheten att lyckas på detta vis är oerhört mycket större.

 

Vad lyfter jag då fram?

1. Nummer ett tveklöst (och det kostar inte en krona) – är att ALL mat och ALLA kryddor självklart ska vara glutamatfria.

2. Lägg till (inte byt ut) Bregott (eller liknande) så barnen i alla fall kan välja själva. Då kan de som vill äta gul skokräm enligt Livsmedelsverket fortsätta att göra det, men vi som vill äta naturligt kan lära våra barn att välja nyttig kost.

3. Jaga inte ris, pasta och potatis (tyvärr) utan jaga alla dessa mackor! Barn med ”myror ibrallan” samt barn med ont i magen ska inte äta stora mängder mjöl och absolut inte äta gluten. Gör förslag på bättre mellanmål och ta bort mackorna på lunchen. Tänk på att glutenfria alternativ är riktiga värstingar – majsmjöl och potatismjöl. Det är inte människonmat och absolut inget vi ska ge till barn!

4. För barn med ont i magen ska alla fullkornsprodukter bort. Hårda fibrer kan skapa problemen.

5. Sen är min personlig dröm att mjölken byts mot vatten. De insparade pengarna hade kunnat läggas på bättre riktig mat! Varför ska barn dricka sig mätta när vi inte har någon matbrist i Sverige längre?  Vatten är vår naturliga dryck. Mjölksockret laktos ställer till det för en del. Mjölkproteinet kasein är ett jätteproblem för barn med koncentrationsproblem och ”myror i brallan”.  Mjölk är ett problem för alla med övervikt. Mjölkproteinet vassle påvekar insulinet. Vatten är perfekt för alla. MEN ska nu mjölken i alla fall vara kvar, se till att den är fullfet. Gärna gammeldags, fast det går nog aldrig igenom 🙂 Detta för att de ska bli mätta snabbare på drickandet och inte få i sig så mycket. Samt att de ska slippa tillsatta kemiska vitaminer som A och D vitamin. Vi vill alltid äta vitaminer i sin naturliga form.

Sen hoppas jag på att alla vi föräldrar serverar en bra frukost och en bra middag. Den totala delen skräp för barnen blir då ganska så liten. Och forhoppningsvis kan vi sen ta några steg till gällande maten på dagis, skola och fritids. Här behövs nog en massa tålamod.

Lycka till! Och kämpa vidare!

4 svar

  1. Håller med om dina kommentarer här till fullo. Många års erfarenhet av arbete på förskolor och maten där är skrämmande. Hur ska barnen som växer upp ska utvecklas till hälsosamma och friska vuxna, göra det på den maten? Hur ska personalen kunna göra ett bra arbete med den maten i kroppen?

  2. Min son har precis börjat förskolan och får precis som du skriver 80% rena kolhydrater! Jag försökte lite försiktigt ta upp detta med en fröken, men fick svaret att de inte ger specialkost och det inte är pga religiösa skäl eller allergier. Jag vill bara inte att han ska ha fri tillgång på mackor, russin och ibland även kakor. De verkade de inte förstå utan tog illa upp för att jag ”lekte med sonens hälsa”. Tragiskt när folk inte är motagliga..

  3. Tänk om du kunde föreläsa för hela den svenska kostorganisationen! I vår förskola/skola har vi haft möte om maten och vi poängterade om fettet, att vi vill att barnen ska äta Bregott men det är kalla handen! Vi visade också ett flödesschema på hur margarin tillverkas och det är horribel läsning. Men det enda kostchefen sa; ja jag vet ju inte om det där är sant eftersom inte livsmedelsverket gett ut den! Va? De tolkar verkligen livsmedelsverkets rekommendationer som en lag! Vi frågade om vi fick ta med eget smör till barnen men då skyllde de på att det blir för många smörbyttor som ska plockas fram och risken är stor att de står framme för länge osv, osv! Det finns alltid svepskäl! Jag står inte ut med att mitt barn ska äta gul skokräm som hter Milda eller Lätta. Vad kan vi göra?

    1. Jag är ute en del på skolor, men det är trögt. Kostchefer och skolsköterskorna är ofta start emot att jag ens komemr dit. (Finns dock härliga undantag)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *