Våra tjocktarmsbakterier är verkligen våra bästa vänner. Men som många beter sig mot dom…

Man svälter ut dom (hoppar över att äta grönsaker)

Man sköljer ut dom (med saltvatten-snapsar och tarmsköljningar)

Man matar elakingar (med socker, järntillskott och mjölmat)

Och sen ser man till att paja deras hem med stress, oro, rädsla och självkritik.

Ju sämre de mår desto sämre mår du.

Är de riktigt nedsatta (exempelvis efter en antibiotikakur) så blir du sen lättare sjuk av mindre påverkan. Är du få och ”hungriga” så ta svamp ofta över (Candida). För den älskar stress och socker.

Finns det bakteriuppsättningar som påverka vikt? Japp, så orättvist är det!

Ni som har mest Bakteriodetes (Bakteroides & Prevotella) kan äta mer och få mindre in i kroppen – håller er alltså lättare smala.

Ni som har Firmicutes (Ruminococcus) blir tjockare på mindre mat. Orättvis? Japp. Men det är bara att acceptera och tyvärr äta lite bättre och mindre. Dessa bakterier hävdas (av vissa) även påverka en viss typ av sockerberoende. Ännu mer orättvis, men också det bara att acceptera. (Detta gäng mår bäst av att äta lågkolhydratkost och tillskott av glutamin.)

Vad gör då våra bästa vänner?

1. De ”bygger” (fermenterar) fibrer och ger dig nyttiga korta mättade fettkedjor (SCFA). T ex Butyrat (smörsyra).

2. De bygger vitamin B & K till dig.

3. De förändrar (metaboliserar) polyfenolerna du äter så du kan använda dessa som antioxidanter i din kropp (minskar sjukdom och bromsar åldrandet).

4. Avgiftar oxalater.

Hm, nu får vi stanna upp och tänka till. Hur många äter idag inte smörsyra för tarmen, extra tillskott av B och K samt är livrädda för oxalater för de gör dig sjuk?

Är det inte dags att börja ta hand om din tarm och biotika (bakterierna) i stället?

De har funnits på jorden i massor av miljoner år. De har alltid funnits i oss människor. Utan bakterier dör vi faktiskt! Och nu på 2000-talat tror vi på fullaste allvar att vi kan kompensera för deras jobb?

Ja, att de är en förutsättning för vårt immunsystem behöver jag kanske inte ens nämna. Dysbios i tarmfloran är kopplat till:

– Mag- och tarmsjukdomar

– Cancer

– Metabola sjukdomar

– Kardiovaskulära sjukdomar

– Neurologiska sjukdomar

– Psykiatriska sjukdomar

– Autoimmuna sjukdomar

(Hm, finns det någon sjukdom som inte, enligt forskningen, är kopplad till vårt mikrobiom?)

Sen är man inte helt säker på vad som är hönan eller ägget samt visst påverkar mediciner vårt mikrobiom… Men oavsett, vi kan enkelt börja ta mer ansvar för hur de mår.Och det vet vi kommer påverka vår hälsa, energi och vårt immunförsvar.

Och det vet vi kommer påverka vår hälsa, energi och vårt immunförsvar.

Så sluta skölj ur dina bästa vänner!

(”Men jag mår så bra”. Ja, det gör du kortsiktigt på svält (ketonkroppar), kokain (dopamin-rusch) och ett glas vin också. Men långsiktigt är en helt annan sak. Hur ska du kunna återställa ca 1000 arter i rätt balans?)

Börja mata dom!

Fibrer i alla former. Fibrer är inte en sak, det finns massor och olika bakterier äter olika former!

Lägg tid och kärlek på dig själv!

Jobba på självsnäll, stäng av nyheterna, lägg tid på återhämtning och trygghet.

(Bild: E-coli som faktiskt tillhör vårt vanliga mikrobiom)

4 svar

  1. Tarmen är så spännande! Ett område jag vill utforska ännu mer! Jag tar tillskott av smör syra och tycker det är väldigt bra, så det är jag glad att jag provat

    Tack för all all information, läser och läser och blir aldrig nöjd utan vill ha mer 🙂

  2. Jag skulle vilja äta glutenfri havre för mer fibrer men är rädd att det är inflammatoriskt? Vad gör havre för tarmen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *