LATHUND NJURSTEN

OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande sjukdom eller din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Njursten är ganska så vanligt. Ca 10-15% av oss kommer att drabbar. Och har du fått njursten en gång är risken att du får det igen (om du inte ändrar din kost) ganska så stor.

Urin, alltså ditt kiss, innehåller salter, mineraler och avfallsämnen. Vissa av dessa löses dåligt i vatten och kan därför klumpa ihop sig som stenar. De vanligaste stenarna är kalciumfosfat och kalciumoxalat (faktisk 80% av alla stenar).

De flesta, även de som tillfälligt fastnar, kommer ut av sig själv – men en tillhörande tuff smärta. Du ska naturligtvis alltid kolla upp dig för det kan finnas komplikationer som du vill att sjukvården ska hitta och avhjälpa. Men vanligtvis får du smärtstillande (NSAID) och råd att dricka mer.

Denna lathund är för att förebygga och slippa framtida stenar. 
1. Minska på kalcium (alltså mejeriprodukter) kalcium i grönsaker vill du ha kvar.
2. Minska på oxalater till 50 mg oxalater per dygn (men bli inte rädd för grönsaker. Du vill dock ta bort värstingarna* och grönsaks-smoothies)
3. Öka på citrusfrukter (ökad nivå av citrat i urinen gör att stenar har svårare att bildas)
4. Öka magnesium (ökad nivå av magnesium i urinen gör att stenar har svårare att bildas)
5. Öka ditt vattenintag (vanligt vatten utan bubblor)

 

  • Värstingar = spenat, rabarber, mangold, rödbetsblast, nöt-mjöler (lite nötter skadar inte men undvik nötmjöler), bönor, spannmål, te gjord på bark och  grönsakssmoothies!

4 svar

  1. Tack för bra info Anna! 🩷
    Jag undrar varför stenarna får svårare att bildas av magnesium? Vad exakt är det som händer med stenarna och magnesiumet?
    Jag läste nånstans (det var riktat till djur så kanske inte är samma för människokroppen) att njurarna har svårare att lösa upp vissa ämnen som calcium, magnesium o fosfor och de kan då fällas ut i urinen som kristaller. Alltså låter det som att magnesium är en bidragande faktor till stenar, iaf i urinblåsan? Är njursten o urinsten samma sak? Jag vill förstå. 😃

    1. Magnesium och citrat gör att andra ämnen; som kalcium, fosfat, oxalat och urinsyra, blir med lättlösliga. magnesium gör alltså andra ämnen MER lösliga.

      Vad jag har förstått är njursten och urinsten samma sak, bara hittade/skapade på olika ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *