DÄR tror jag vi har den!
Jag har hela tiden ifrågasatt logiken bakom D-vtaminbrist och att vi bor på dessa norra breddgrader. Orsak/samband stämmer inte.
Det har fungerat i 4000 år. Och det fungerar för andra länder på samma breddgrader.
Men de senaste 200 åren har det eskalerat och med katastrof de sista 30-40 åren.
Och solen lyser inte svagare 😉
Alla länder med brist på vitamin D äter vitt socker, har massa mjölmat i sina kostråd och är även fettskrämda.
Socker och mjöl ger fettlever – där vit D skulle lagrats.
D är ett fettlösligt vitamin så med fettfattig kost får du brist.
Men det fattades en pusselbit.
Vad händer om leverns avgiftning inte fungerar?
Den oxidativa stressen ökar. Socker ökar också oxidationen.
Och oxidation skapar inflammation som minskar leverns avgiftning ytterligare. (Alzheimers kallas diabetes typ 3)
Oxidativ stress är kopplad till tjocktarmscancer.
Toxiner ger skador på immunsystemet vilket kan utveckla autoimmunitet (Ex MS, diabetes typ 1)
Nedsatt immunförsvar – allmänt ”sjukare” i allt från förkylning till årets influensa.
Hämning av enzymaktiviteter – japp, nu är det en massa saker som inte fungerar.
Trött på cellnivå på grund av syrebrist.
Ångest och försämring av den kognitiva förmågan – ”hjärndimma”
OCH – när avgiftningen i levern inte fungerar så störs även de enzymer som är ansvariga för syntesen av vitamin D – vilket ger brist på vitamin D. D3 ska i levern bli till 25-hydroxivitamin D – för att sen åka vidare till njurarna för att bli 1,25-dihydroxivitamin D (vilken är den aktiva substansen)
D-vitaminbrist är alltså inte orsaken utan ännu ett symptom på när levern inte orkar göra sitt jobb!
(Allt detta påverkar leverns arbetsförmåga vilket försämrar avgiftningen ytterligare).
Att bara ta tillskott på vitamin D är som att ta en huvudvärkstablett vid en hjärntumör!
Vi måste ta hand om vår lever. Den och vår avgiftning måste fungera.
Vad har fått leverns att ”ge upp”?
Jag gissar:
1 Amalgam (kvicksilver)
2 Stress
3 Bly (keramikkärl, billiga smycken och gamla kristallglas)
4 Kadmium (vetemjöl)
5 Besprutning av allt vi äter…
6 Industrialiseringen med miljöförstöring
7 Arsenik (ris och vin)
8 Kopparöverdos (spiral)
9 Fettfattig kost
10 Överdos av socker och mjölmat.
11 Dålig hänsyn till tarmen (massa fel vi gjort & många fortfarande gör)
12 Okunskap om halsmandlarna, blindtarmen och mjälten – så många saknar i dag dessa viktiga organ.
13 Okunskap om lymfsystemet och idag många med ett icke fungerande lymfsystem.
14 Ingen kunskap om glycin, glymfsystemet (förrän 2014) och vårt andningsmönster.
15 För ren mat, vi har missat att äta lera.
16 Alla värktabletter och psykofarmaka och antihistaminer många äter som smågodis.
Ja, där har vi några idéer.
Jag är helt säker på att det inte är brist på vitamin D som skapar sjukdomarna.
Bristen på vitamin D är bara ännu en av alla symtom som blir av en ofullständig avgiftning av levern!
Lite överkurs då njurarna också är med i detta:
Både D2 och D3 genomgår två hydroxyleringssteg. Det första steget sker i levern (25-hydroxivitamin D). Men detta D kan vi ännu inte använda. Det ska vidare till njurarna.
Det andra steget är alltså i njurarna, där D omvandlas till den aktiva substansen – 1,25-dihydroxivitamin D. Och med trötta njurar kommer du inte kunna njuta effekterna av D.
Inte med trött lever heller.
Så med tillskott döljer vi upp tusen andra problem, ex med njurarna. Och får vi inte upp vårt värde trots tillskott så vet vi att levern inte orkar.
8 svar
Det är ju enbart under de få sommarmånaderna juli och augusti som solen står tillräckligt högt för att vi SKA kunna bilda eget d-vitamin i huden, dessutom bara några få timmar per dag här uppe i Norden. Vi får alldeles för lite naturligt solljus på vår hud när det faktiskt finns möjlighet till det. Under de senaste 30 – 40 åren har vi börjat arbeta mer och mer inomhus, nästan alla yrken utövas inomhus året om. Dessutom får vi höra från höger och vänster att solen är livsfarlig och vi måste smörja in oss med solskyddsfaktor 50 för att inte bränna oss och när vi väl är lediga på sommaren, den korta semestern, så kanske det inte ens är säkert att det är soligt nog för det är en regnig sommar.
Allt detta sammantaget gör att det är stor risk för d-vitaminbrist, ÄVEN om solen inte lyser svagare nu än för 200 år sedan. Du får ta med hur samhället ser ut i stort i dina teorier. Jag håller med om att många av dina punkter förmodligen kan ha del i det hela, men den största orsaken till just att det eskalerat de här senaste 30 – 40 åren har mer med bristen på möjlighet till naturligt solljus att göra än att levern inte är avgiftad. Vi är inomhus mycket mer nu än förr. Alla är inomhus mycket mer nu, både barn och vuxna.
Är vi för lite utomhus så löser vi inte detta med att ta ett tillskott av vitamin D.
Är vi för lite utomhus så händer ju 100 andra fysiologiska effekter. Ska vi ta tillskott för dessa också eller ska vi gå ut?
Och med 300 gram fet fisk i veckan kan vi äta oss till en bra nivå av vitamin D.
De som hävdar att det inte går att äta sig till en bra nivå är ofta veganer.
Eller de som repeterar denna skapta” sanning” utan att kolla varifrån de fick den.
Och jag tror inte vi får sjukdomarna AV brist på vitamin D.
Jag är till och med ganska så säker på att forskningen har missat orsak/samband.
Sjukdomarna OCH bristen på vitamin D är symtom på samma orsak och forskningen har missat orsaken.
Och tar du då vitamin D så döljer du upp orsaken och jag lovar, ja faktiskt garanterar att sjukdomarna kommer i alla fall. För orsaken fick vara kvar. Du fixade bara till vitamin D bristen.
Vad som är orsaken? Vår lever, avgiftning och i och med att den inte fungerar så: inflammationerna. DÄR borde vi lägga våra pengar. På att stötta vår lever.
https://www.annahallen.se/d-vitamin-brist-ar-bara-annu-ett-symptom/
Och här är mina argument
https://www.annahallen.se/d-vitamin-for-sista-gangen/
Hej Anna,
åh, vad jag önskar att du skulle ta upp det här igenom och lyfta frågan om hur viktigt magnesium är för våra D-vitamin-nivåer. Det behövs fler som lyfter faran med en massa D-tillskott särskilt nu i Corona-tider.
Här är en intervju med en ME/CFS forskare på det temat: https://therootcauseprotocol.com/testing-is-key-to-hormone-d/
Och här är några fler artiklar med länkar till forskning. För svårt för mig med mina begränsade kunskaper inom biokemi tyvärr men i det stora hela vet jag var det går ut på.
https://therootcauseprotocol.com/category/research/hormone-d/
Magnesium är jätteviktigt, precis som du säger. Så mer gröna grönsaker och nötter tillsammans med fet fisk var vecka.
Makrill enda feta fisken som är bra att äta och inlagd sill från västkusten. Fisk som strömming och sill samt lax från Östersjön innehåller dioxin. Odlad lax inget alternativ heller så det är inte lätt att äta bra fisk varje vecka-
Magnus Kemist
Håller med.
Har precis beställt fisk från https://www.sydfisk.se/
genom https://miljofiskbilen.se/