Lektiner och annat spännande

 

Ska vi äta 6-8 skivor bröd per dag? Är bönor och linser hälsomat? Vi bortser från kolhydraterna och tittar ett steg djupare i näringsläran. Vad finns mer i dessa produkter?

Lektiner är ett gift (faktiskt ett protein) som växterna har för att slippa bli uppätna. En frukt vill bli uppäten för det är det bästa sättet för plantan att föröka sig på. Frukt har därför inte dessa lektiner.

De arter som äter mycket växter äter oftast av många många olika sorter och får därför i sig en liten del av många olika lektiner/gifter. Sammantaget blir då giftigheten låg. Problemet med oss människor är att vi inte är fröätare från början OCH att vi äter av ett fåtal sädesslag i större mängder.

Vi har ingen anpassning OCH vi får i oss en stor del av samma gift. Sammantaget blir då giftigheten stor. Ett annat problem är att lektiner ökar tarmslemhinnans genomsläpplighet för främmande substanser. Många hävdar att detta leder till autoimmuna sjukdomar. (Lektinerna bryts inte ner utan kan skada tarmslemhinnan)

Var finns lektiner? I alla bönor som t ex sojabönor. Potatis, jordnötter, frön och i våra sädesslag.
(Du inaktiverar delar av lektinerna vid kokning)

Gluten är ett växtprotein. Ibland står det att det är en lektin, ibland att det är närbesläktat med lektinerna. Lektiner är i alla fall växtproteiner och gluten ett växtprotein och inget av dem är bra för oss. Så långt kan jag i alla fall sammanfatta. Tyvärr klibbar gluten ihop degen så den blir fast och mjuk. Detta uppskattas av bagerierna så att de till och med tillsätter extra gluten i degen. Suck. Gluten skapar en massa problem i kroppen, t ex skadar den (hos känsliga personer) slemhinnan på tarmen. Min uppfattning är dock att alla bör undvika gluten, även du som inte tror att du är överkänslig. Celiaki ökar risken för andra autoimmuna sjukdomar…

Var finns gluten? I våra sädesslag, främst vete, råg och korn. (Havre verkar vara av den snällaste sorten)

Fytinsyra finns i alla våra sädesslag och binder tyvärr upp mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink. Därefter kan kroppen inte ta upp dem utan de passerar rakt igenom kroppen. Fytinsyra finns även i fullkorn och kli vilket gör att en fullkornssmörgås kan orsaka mineralbrist i längden…

Var finns fytinsyra? I fullkorn, kli och i våra fyra sädesslag.

Sist men inte minst antinutrianter. Och nu blir det lite rörigt. Fytinsyra är en antinutriant. Lektiner är också en antinutriant. Så det är ett samlingsnamn. Ett skydd för växtren mot att bli uppäten som i vår kropp blockerar upptag av vissa mineraler.

Vad är det som är så farligt med att överdosera linfrön? Jo, ännu ett ämne. Skratt. Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider. MEN det jag inte hittar är om det gäller bara krossade linfrön då vi kommer åt innehållet eller om det även gäller hela linfrön då vi är ute efter fibrerna. Någon som vet? (Tyvärr verkar också ALLA ha hämtat sin kunskap från endast två källor. Wikipedia och Livsmedelsverkets hemsida, så alla har ungefär samma ordval och ordföljd gällande linfrön och vätecyanidproducerande glykosider).

13 svar

  1. Undrar om du vet hur det förhåller sig med bovete. Bladen är ju tydligen svagt giftiga och man ska ju hälla av det första vattnet när man kokat upp bovetet. Verkar annars innehålla en hel del nyttigheter.

  2. Jag har inte den kunskapen. Men jag hittade dessa rader från Saltö Kvarn:

    ”Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man bort uppkokningsvattnet alternativt häller kokande vatten över bovetet. Sedan kokas det som vanligt i nytt vatten.”

  3. Tänk att så mycket som vi alltid trott vara nyttigt är mer eller mindre onyttigt för oss.

  4. och hur är det med solrosfröna? som jag äter för att få i mig magnesium? Eller är de kärnor (ibland ser man att de kallas solroskärnor)? Gluten kan jag nog utesluta ur kosten ganska bra och då slipper man ju den där fytinsyran också (eftersom dessa verkar finnas i ungefär samma saker i sädeslagen i alla fall).
    Behöver få min man att sluta äta mackor och frukostflingor när man läst detta, inte helt lätt 🙂
    Och hur är det där i linfröna giftigt, vad gör det i kroppen?

  5. Allt du äter är giftigt i stora mängder på något vis. Så det viktiga är att äta lite av många saker.

    Solrosfrön är bra. Linfrön är bra. De är bättre än de negativa sidorna de har.

  6. Ja. Spännande är det… Oj oj : )
    Det jobbiga tycker jag är att sedan komma ihåg faktan om ingredienserna som man så intresserat läser om!

  7. Vad man skall komma ihåg är att för bara några generationer sedan åt man en hel del av dessa fröer/sädesslag.. men tillagningen var då oxå helt annorlunda.. och därmed så blev man oxå till stora delar av med antinutrienter!

    Man blötlade alltid ärtor/bönor ett dygn och man surdegsjäste spannmålen, det är bägge bra metoder för att minimera/eliminera skadliga ämnen i fröer!

    Vad man då skall tänka på är att problemet som sådant har uppstått i modern tid när man börjat baka/laga mat i industrier.. så räkna inte med att det finns färdiga hälsosamma produkter att köpa i affären!

    Vad gäller linfrön skall dessa alltid kokas upp och vattnet slås av oavsett hur du sedan tänker använda det.. gäller altså även när du har det i din musli.. det finns andra fibrer som man kan använda i musslin, tex nötter!

    Frågan är om det inte är giftet i linfröerna som är den undergörande effekten.. det brukar vara sådant som påskyndar tarmtömningen!??

    Och krossade linfrön är helt förkastligt då är redan de känsliga fleromättade fetterna oxiderade.. och det vill du inte ha i dina cellmembran!

  8. De som är nötallergiker kan ju inte gärna ha nötter i sin musli. Och jag har en gång i tiden kokat linfrö för att göra mäsk till mina hästar och hur man skulle kunna slå av vattnet efter att ha kokat linfröna undrar jag. Det blir ju verkligen slemmigt och att skilja linfröna från vätskan då är inte lätt.

    Det är väl ingen idag heller som äter sädesslag obehandlade och bönor man köper på burk är ju kokta, annars lägger man dem i blöt över natten nu också. De går ju inte att tugga annars. Sockerärtor och haricoverts som man odlar själv och plockar kanske man äter råa om de späda grönsaker. Det är inte bra då antar jag.

    Är det samma gift i Psyllium (loppfrö)?

    1. Jag vet inte. Ska försöka kolla upp det. Men 2-3 msk linfrön kan du äta. Däremot inte mer!

  9. Går det att hitta mer info om bovete någonstans..?

    Mina barn är väldigt förtjusta i bovetegröt med kanel och tprkade blåbär och jag undrar om det är ok med bovete…

    Eller vet du Anna?

    Med vänliga fjällhälsningar

  10. Läser just nu The Plant Paradox av dr. Gundry. Mycket intressant om ffa lektiner. Han beskriver dessa som roten till många av dagens sjukdomar. Det är fascinerande hur vi inte har sett sammanhanget i detta. Om det nu är ett sammanhang. Spännande om du kunde fördjupa oss om din kunskap om dessa små proteiner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *