Resistent stärkelse

Resistent stärkelse
Högt blodsocker? Bråkar din ”mage”.
 
Tyvärr kommer ofta rådet att äta potatismjöl på grund av resistent stärkelse (RS). Ibland kommer rådet att äta bönor av samma anledning.
 
Bakterierna älskar RS.
 
Jag hade personligen valt andra fibrer till mina bakterier.
 
Bönor har andra nackdelar. Här kommer mina argument.
 
Histaminfrisättande (tvåa på sighi-listan)
Torkade bönor kan innehålla mögelsporer
Koppling till inflammation genom mastcellerna
Antinutrient ( minskar upptag av mineraler)
Lektiner (Minskar upptag av mineraler samt kan binda sig till de röda blodkropparna och klumpa ihop dem)
Innehåller proteasinhibitorer (minskar proteinupptaget)
Innehåller antinutritionella glukosider, ex. saponiner och alfa-galaktosider.
Innehåller fytater (hindrar mineralupptag)
Tanniner (hindrar näringsupptag i tarmen men har fördelen att de fördröjer glukosupptaget i tarmen.)
Oxalater (är läskiga då de deltar i jonbalansen och minskar upptaget av natrium, kalium och kalcium)
 
Sojabönorna är en värsting: binder till östrogenreceptorer och bidrar till hormonstörande effekter.
 
Ja de är blodsockersänkande – men det är alkohol också 😉
Ja, låga doser kan ha en positiv effekt på matsmältning och tarmflora
 
Ja. Resistent stärkelse är nyttigt men finns även i aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, sparris, jordärtsskocka och sesampasta.
 
Och helt vanliga grönsaks- och rotfruktsfiber funkar också. Gärna med lite fibrer från nötter.

10 svar

  1. Hej, vad tror du om kokt kall potatis som prebiotika, jämfört med noggrant sköljda och välkokta kidneybönor eller svarta bönor? Jag äter enligt LCHF sedan många år och vill hålla ner kolhydraterna, men samtidigt få i mig ta via riktig, processad mat.

    1. Du vill hitta olika former av fibrer.
      Så kall kokt potatis, jordärtskocka, grönsaker och alla rotfrukter gör att du hittar en massa olika fibrer.
      Tål du lite kall okokt havregryn så ger det även betaglukaner.

  2. Känns lite förvirrande . du skriver att bönor innehåller oxalater (sant och inte sant, t ex stora vita bönor är väldigt lågt?) och samtidigt tipsar du om sesampasta? Sesam är väl bland de livsmedel med allra högst halt oxalater?

    1. Det är oxalater i alla grönsaker, speciellt i världens bästa spenat. Du blir inte sjuk av oxalater, du blir sjuk av överdos av oxalater.

      Av den anledningen vill du minska i din vardag men du kan och vill inte ta bort.

    1. Du har helt rätt. Min miss. Jag blandade ihop med belladonnaväxterna. Jag har rättat. Stort tack för din uppmärksamhet.

  3. Det står fortfarande atropin vad har det med potatismjöl att göra. Sen så får man naturligtvis börja med liten dos potatismjöl så att magen vänjer sig för att sen öka

    1. Stort tack. Jag som missat en tidigare felkunskap som jag trodde jag suddat överallt. Jag hade blandt ihop potatis med belladonnaväxterna.

      Nu är det rättat. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *