Vad är det första rådet vi får när vi har problem med magen (egentligen tarmarna)?

Jo, ät mer fibrer. Men jag brukar fråga, om det nu inte har fungerat på 10-20 kanske 30 år. Är det inte dags att vi provar något nytt?

Så, ta bort alla hårda fibrer. Allt som heter fullkorn och kli. Ca 40% av den vuxna befolkningen tål inte de hårda fibrerna. De får ont i magen av dem. Troligtvis är du en av de 40%:en. Har du en öm tarm är et dumt att äta sandpapper. 🙂

Ta bort mjöl. Ta bort gluten. Så, än en gång är glutnfri lågkolhydratkost en bra grund.

Har du riktigt stora probelm så ta bort mejerivaror med laktos i. (Men efter några månader kan du prova att lägga tillbaka lite gräddsås. Det brukar faktiskt fungera på de allra flesta. Gluten skapar nämligen laktoskänslighet.)

Lägg till mjuka fibrer, t ex fiberhusk, hela linfrön eller psylliumfrön. Ca 1 msk per dag. (Prebiotika = bakteriemat. Vi vill mata våra kompisar)
Lägg till 1 msk gurkmeja.
Lägg till 1 msk kokosfett. Du kan behöva dela upp den över dagen. Känn efter.
Lägg till omega 3.
Lägg till en promenad/jogging eller lite vibbträning per dag.
Lägg till 20 minuter på spikmattan eller annan form av avslappning.
Lägg till enzymer
Lägg till probiotika
Lägg till andningsminuten några gånger per dag

Lycka till!

27 svar

  1. Hej Anna!
    Jag går långsamt över till LCHF, lär långsamt!! MEN jag har så svårt att låta bli bröd! Ett liv utan bröd, hembakt…går inte. Tips? LCHF bröd recept? Som smakar bröd…
    Mvh Cia

    1. ”Kill you darlings” Bryt beroendet med bröd och se sen när du är klar OM det fortfarande är intressant.

  2. Detta är en av de två störta hälsoeffekterna jag känt av med LCHF-kost.
    Slipper magont varje kväll.

    Den andra effekten är den stabila blodsockerkurvan!

    Visst kan man äta LCHF även om man inte vill gå ner i vikt, det fungerar hur bra som helst!!

    Jag använder kokosfett i maten (ibland i te) och omega 3 och d vitamin som kosttillskott.

    Hur får man i sig gurkmeja? Är det 1 msk per dag?

  3. Hei Anna!

    Ville bare si at jeg synes bloggen din er helt fantastisk! Jeg lærer så mye nytt av deg, og du motiverer meg til å fortsette med LCHF 🙂

    Klemmer fra Norge

  4. @Cia
    Anna har säkert fler bra förslag, men det här valnötsbrödet är en favorit här hemma när vi blir sugna på ”bröd” som faktiskt upplevs som bröd.
    http://matgiken.wordpress.com/2011/11/25/vilket-valnotsbrod/
    Går även att rosta.
    Gott att rosta är också den här formfranskan:
    http://matgiken.wordpress.com/2011/09/09/traningspremiar-pa-lchf/
    Och knäckebröd kan också vara trevligt ibland:
    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/22/medverkan-i-radio-krokomaredalen-med-prat-om-lchf-och-froknackebrod/
    Hoppas att du hittar något trevligt så att du känner att du hittar en hållbar fortsättning med LCHF! Kram!

  5. På Birgitta Höglunds hemsida finns recept på hårt/mjukt bröd… Fröknäcket är helsupergott. / f.d. ”brödoholic : )

  6. Hej!
    Har fått diagnosen IBS och efter många år har jag nu gått över till Lchf-kost och oj vad bra min mage mår! Den största vinsten- fast viktnedgången är ju också toppen 😉

  7. Hej Anna jag har ätit LCHF under de senaste åren, den senaste tiden mer lågkolhydratskost än LCHF, och under hela tiden haft problem med hård mage. Jag har testat pysalliumfrön och mera kokosfett men inte samtidigt.

    Tack vare dina tips ska jag prova båda samtidigt och även gurkmeja och tänka på avslappningen.

    Tusen tack för dina tips och råd och för en kanonbra blogg

  8. Min mage har aldrig mått bättre! Både ibs och laktos mage, men lchf har hjälp mig något otroligt! Äntligen hittar något som hjälper mig. Det finns låg kolhydrat bröd att köpa i affären, men ej på alla orter. Kolla Själv vilken stad nära dig, carbzone.se

    1. Jag bruka skämtsamt säga att köp inte bröd med en kilometer lång innehållsförteckning eller med ingredienser du inte känner till eller använder själv. Hitintills har alla Low Carb bröd varit skrämmande läsning för mig. Låter mer som en kemilåda än något jag vill äta. 🙂

      Stort grattis till din glada mage. underbart att höra.

  9. När man äter LCHF så krävs inte brödet på samma sätt. Ätit LCHF sen 10 dec 2010. Förr åt jag bröd stup i kvarten, mest för det var gott och för att fylla ut magen med något.

  10. Tror tanken är att man ska undvika det som påminner en om socker och kolhydrater. Finns massor med lchf varianter av både bröd och bakverk, men det bör man kanske undvika tills man vet att ens kropp fixar det utan att falla tillbaka i gamla mönster. Jag tycker att frukosten är svårast då jag alltid ätit bröd och då jag rent psykiskt inte fixar en så tung frukost som omelett eller äggröra med bacon. Om jag dessutom jobbar så känner jag inte att jag har tid med avancerade frukostar.

  11. Hej Anna!
    Jag har nyligen förstått att gluten verkligen är något vi inte ska äta. Jag har läst på bloggen, ”gluten och mjölk källan till moderna sjukdomar”. Jag blev verkligen skrämd, så mycket sjukdomar som kommer av gluten.
    Jag undrar vad kan det heta på andra matvaror, som inte uppenbart innehåller mjöl, så att det syns om där finns gluten.

  12. Hej Anna!

    På kattmatsförpackningen står det majsgluten, är det då tillsatt gluten till majset, eller vad tror du?

    Jag undrar också om det är laktos i alla mejerivaror, där det inte direkt står laktosfritt, eller hur ser man om det innehåller laktos, jag har tittat på många olika sorters mejerivaror,och ser inte att det står något alls om laktos.

  13. Hej Anna!
    Jag har läst en hel del på bloggen ”Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar”. Mycket intressant och även skrämmande läsning.
    De som äter enligt LCHF, och utesluter detta vill säga, behöver ju inte bry sig. Men du skriver inte mycket om varför man inte bör äta mjölmat, bröd o.dyl. alltså gluten. Kanske inte heller du känner till, eller tror på det som står i den bloggen.
    Jag vill slå ett slag för den, och kanske fler än Lchf-ätare läser den.
    Den gäller alla som äter!!

    1. Jag är mycket intresserad av gluten och i kommande bok berättar jag en massa anledningar till varför människan ALDRIG ska äta gluten. Både för tarmens skull, för de autoimmuna sjukdomarna och för hjärnanas skull. Forskningen är jättetydlig.

      🙂

  14. Hej Anna!

    Jag har haft problem med mage/tarm i över 20 år, fick diagnosen IBS då man uteslutit alla andra orsaker till mina besvär. Men besvären har jag levt med ända tills för ett års sen då jag började med LCHF. Mag/tarmbesvären försvann som genom ett trollslag! Härligt!

    Men nu fick jag helt plötsligt infekterade tarmfickor och äter antibiotika. Har aldrig haft det tidigare och själv tror jag det kom av att jag började äta nötter och frön, har varit återhållsam med sådant ända hittills. Troligtvis en nötbit som fastnat i en tarmficka. Jag har inte haft trög mage eller förstoppning. Varit alldeles lagom.

    Officiella råden är ju att äta fibrer, men jag kommer aldrig mera att äta bröd. Så nu till min fråga: För att få i mig mera fibrer, är det då lämpligt att jag äter t ex hela psylliumfrön eller fiberhusk. I så fall hur mycket och blandat i vad?

    Jag har letat på nätet, men inte hittat någon information om just divertikulit, LCHF och fiberintag.

  15. ”Så, ta bort alla hårda fibrer. Allt som heter fullkorn och kli. Ca 40% av den vuxna befolkningen tål inte de hårda fibrerna. de får ont i magen av dem. Troligtvis är du en av de 40%:en. Har du en öm tarm är et dumt att äta sandpapper” Har du ref om dessa 40%?

  16. Hur ser du på den här bloggen idag, 8 år senare?? Har dina råd ändrats på dessa år, vad är nytt efter dessa år med all kunskap du har?

    1. Vad jag kan komma på så har jag ändrat mig lite gällande frukt. Jag har lärt mig fördelar som jag inte kunde innan såsom många enzymer. Förr sa jag att du behöver inte äta frukt då allt finna i grönsaker, vilket visade sig vara fel. I dag säger jag att ät frukt som krydda om du vill, kan och tål.

      Bönor och baljväxter valde jag bort redan 2005-2006.

      Mejerivaror har jag alltid föreläst om att de bör väljas bort eller minskas på grund av överdos av kalcium, IGF1, A1 kasein och östrogen. Men det tog fram till 2018 innan jag själv valde bort helt. Jag hade provar innan men inte fått några fördelar, Nu funkade inte mitt lymfsystem och mejerier påverkade stort, så när jag denna gång provade och fick en massa fördelar var det lätta tt ta beslutet.

      Ny kunskap som jag inte hade då är lymfsystemet och levern. Men det jag sa innan var inte fel då jag alltid landar i biokemin, evolutionen och verkligheten och jag är säker på att naturen är smartare än alla forskare i världen. Däremot fann (och finns alltid) en massa hål i kunskapen.

      Men ju mer du lär dig om kroppen desto mer vet du att du inte kan 😉

      Vi hittade ju glymfsystemet, interstitium och mesenteriet bara för några år sen. Leptin hittade vi 1004, vilket betyder att det är jättenytt. Forskningen på kopplingen mellan tarm och hjärnan kom 2013. Så kunskapen ökar för var dag just nu. Superspännande.

      MEN, då jag tryggt landat i att vår kropp är en stenålderskropp som vill äta och leva så nära den miljön som möjligt så tror jag inte att jag kommer vara tvungen att ändra mig med åren. Jag tror min bas kommer gälla för alltid. Bara adderar nya pusselbitar och får bättre och bättre förklaringar på varför.

      Jag har ju med åren flera gånger sagt att ”detta är inte bra men jag vet inte varför”. Jag VET att pusselbiten inte fungerar i kroppen, men forskningen har inte hunnit visa vad som händer ännu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *