(Kunskap inhämtad från Ingela Jönsson. Tack!):

Det görs bara EN pressning när kokosfett utvinns från kokoskött, det finns ingenting som heter ”virgin” eller ”jungfru” även om många leverantörer skriver det på burkarna. När det gäller ekologiskt KALLPRESSAT kokosfett (innebär att pressningen utförs under 30 grader) pressas antingen FÄRSKT kokoskött, detta brukar då säljas helt ”nature” utan någon efterbehandling, detta kokosfett har alltid mycket smak och doft av kokos. Den andra metoden är att man pressar kokoskött som först fått ligga o torka i solen. 

Ibland utförs själva pressningen med högre värme (80-120g) den får då inte kallas kallpressad. Detta kokosfett har fortfarande smak och doft från kokos men inte lika intensivt som från färskpressat kokoskött. Sedan finns det den deodoriserade varianten, då görs en efterbehandling av fettet med vattenånga så att smak o doft av kokos försvinner, det deodoriserade kokosfettet har samma hälsobringande egenskaper som det naturella. Kokosfett är ett fett som tåler väldigt höga temperaturer utan att de mellanlånga fettsyrorna förstörs.

Sedan finns ju en variant till, den ska vi undvika helt. Det är kokosfett som tillverkas med extrahering med lösningsmedel, t. ex. hexan, bensin. Det är det billiga kokosfettet i mejerihyllan som brukar vara i silverpaket.

Citronsyra kan också räknas som en processkemikalie och behöver då inte finnas med på innehållsförteckningen.

Detta är tyvärr helt lagligt. Ett vanligt exempel på dold citronsyra är ekologiska kokosfett utan smak – de så kallade deodoriserade. Många deodoriserade kokosfett tillverkas av spillrester av nötter som torkas i solen på marken utomhus. Därefter pressas oljan ut. För att få ett fint vitt fett som liknar det kallpressade med smak så bleks fettet.  För att förhindra att bakterier från mark, luft och insekter ska föröka sig så tillsättes citronsyra.

Endast de deodoriserade som görs på kallpressad olja från färska nyplockade nötter är fria från dessa tillsatser.

Annars är det bara de kallpressade oljorna med smak som brukar vara gjorda helt utan citronsyra. (Men kolla även där.)  Exempel, av många är Renée Voltaire, Cocosa, Urtekram.

Varför använder de inte äkta citronsyra? Ja, blir du förvånad om jag svarar – pengar?

3 svar

  1. Hej Anna,

    Lyssnade på podd av Anna Sparre 4health där hon uttryckligen påtalar att Cocosas smakfria tyvärr innehåller cs.

    Något hon antog tror du då de deodoriserade brukar ha cs i sin process eller stämmer det? Har du kollat m producenten/leverantören gällande den smak/luktfria Cocosa?

  2. Hej ! Jo menar du ”cocosa” som luktfri och bra ( hittar ingen som heter cocosas.. kanske bara missat)?
    Hur är det med om man söker fram beskrivningar på dem. där det står hela förloppet. kan de utesluta cs i den beskrivningen med eller brukar det stämma då? 🙂
    Skriver ett litet arbete om vad jag kan hitta om cs. så vore toppen om du hade lite info eller tips.
    Tack på förhand ! varm hälsning
    Lovisa Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *