Går det att leva i ketos?
Nja. Svaret på den är nog ”hur långt är ett snöre?”
Några få kanske kan (men troligtvis inte på grund av glukoneogenesen). Men de flesta märker att de ramlar ut ketos trots att de äter ”rätt”. De underbara effekterna på hjärnan försvinner alltid. Och några (många) märker att det är svårare och svårare att hamna i ketos.
Och alla märker att de magiska effekterna av ketos avtar och minskar för var gång för att sen försvinna helt.
Varför? Ja här är vi lite oeniga. Men faktum kvarstår dock.
Några hävdar att vårt normaltillstånd är ketos. Jag håller inte med. Av flera anledningar.
1 Vi har aldrig strävat efter svält.
2 Vi har aldrig hoppat över kolhydrater. Hjärnan är till och med programmerad för att fokusera på kolhydrater och den har inget eller mycket lite stopp av intag i form av mättnad för kolhydrater.
3 Vi får näringsbrister om vi tar bort livsmedel med kolhydrater.
4 Vi får svårt att hålla syra/bas-balansen utan grönsaker.
5 Vi behöver fibrer (som naturligt finns i grönsaker och nötter)
Det finns 3 ketonkroppar. Snabbförklarat; en som luktar aceton (den är flyktig och lämnar kroppen genom utandning och det är aceton). En som lätt blir till ATP (vår energi – acetoacetat) och en som gör att du mår så fantastiskt bra, BHB (beta-hydroxibuturat).
(De två sista är tunga och måste lämna kroppen med urinen)
BHB gör dig ohungrig, euforisk, värkfri och ångestfri. Det är den vi strävar efter. Den som gör att vi äntligen äter som vi planerat, vi är till och med ointresserade av mat. Klart vi vill må så!
Men alla droger, även naturliga och ofarliga som denna är, gör så att kroppens tålighet ständigt ökar om man överdoserar. Hjärnan vill ha mer och mer för samma effekt. Till slut försvinner effekten helt.
Tänk dig vin. När du började dricka första gången så blev du lullig på ett glas. Efter några fester behövdes en halv flaska för att du skulle känna något. I värsta tonårsfestandet valde många sprit för att känna något. En alkoholist kan dricka både 2 och 3 flaskor och ändå ta sig till bilen för att köra….
Kroppens (hjärnans) tålighet ökar hela tiden. Inget vi kan påverka. Så även med ketonkroppar som BHB. Du behöver mer och mer för att förbli ohungrig och må strålande.
De flesta har märkt att i början går det så bra. ”Så här vill jag leva i resten av mitt liv” Men så efter några veckor eller månader (vi är alla olika) så kommer hungern och småätandet tillbaka. Vad gör vi då? Jo många väljer; hårdare, striktare, mer, mindre, tuffare, fakir, fasta och mer och mer och längre och längre fasta…
Och kroppens tålighet bara ökar.
Vad gör vi då? Jo, ännu hårdare, ännu striktare, ännu mer, ännu mindre, ännu tuffare, fakir. Vi börjar kissa på stickor för att få kontroll. Och sen börjar vi sticka oss i fingret för att få kontroll. Kontroll fungerar nämligen ångestdämpande. Dock ger kontrollen inte eufori och energi. Snarare tvärtom. Och kanske börjar träna stenhårt.
Det finns nu ”ett rätt” och ”ett fel”. Någon annan talar om hur du ska och får göra. Vi har glömt bort att vi är olika och att det går alldeles utmärkt att gå ner i vikt utan blodprov. Vi har glömt bort att känna efter:
Hur fungerar just jag?
Vi jagar nu en drog. Och om någon (som jag) vågar ifrågasätta drogen så blir det ofta ”halshugg budbäraren!”.
Som när någon tar upp vin, drickande och beroende med en alkoholist som ännu inte accepterat.
Eller när någon ”tjatar” om rökning till en rökare som vill sluta men inte kan på grund av sitt beroende.
Då är det skönt att bli arg på den som sa något.
Men det tar inte slut där. Varför hävdar jag att kesos inte är vårt normala? Vad får mig att påstå detta förutom ovan nämnda anledningar? Jo, glukosneogenesen som jag nämnde initialt!
Glukoneogenesen är den funktion som i din kropp bygger ”fett” (glycerol) och proteiner (aminosyror) till glukos.
Glukoneogenesen uppgraderas ju mer du kämpar för att hamna i ketos. Du tränar kroppen att bli makalöst duktig på att bygga glukos inifrån. Jag har haft många klienter med högre blodsocker på ”nollning” än när jag lägger på 1/2 kilo grönsaker. Ja, när vi ökar kolhydraterna med grönsaker så sjunker blodsockret.
Hade ketos varit vårt normaltillstånd hade kroppen inte tagit oss ur ketosen samt tåligheten för ketonkroppar hade inte ökat. Hade det varit kroppens naturliga tillstånd hade kroppen stannat kvar i kestosen och belönat oss med alla fördelar. Så är inte verkligheten.
Jag har tyvärr bantat sen jag var 14 år. Först genom att äta mindre och träna mer (ketos), sen genom fasta (ketos), sen genom LCHF (ketos), så idag har jag förstört denna underbara funktion i min kropp.
Ett – jag känner inga fördelar.
Två – min kropp tar mig snabbt ur ketosen inifrån genom att själv bygga glukos.
Till alla er som kan njuta av fördelarna. Var försiktiga om dom. Använd ketosen när det behövs.
Gå in i ketos när du tappat greppet.
Gå in i ketos när du mår dåligt.
Gå in i ketos när livet blåser motvind.
Gå in i ketos när ångesten är tuff.
Gå in i ketos när du har skov av värk.
Njut då av att kunna vara ohungrig, ångestfri, euforisk, värkfri och må ditt allra bästa.
Var rädd om den förmågan.
Gör inte som jag gjort – använt ”sönder” den.
5 svar
Detta var nytt för mig. Mycket intressant!
Mycket intressant – har aldrig funderat över det här alls, faktiskt. Extra intressant eftersom jag just påbörjat en äggfasta (igår). Eftersom jag nu har börjat den, tänker jag slutföra den – men det här inlägget från dig stärker min tanke jag hade innan jag började, att efter denna äggfasta får det nog dröja ett längre tag innan jag gör det igen (delvis också för att det är så fruktansvärt tråkigt 😀 ).
Tack för tankeställaren! =)
Har du några vetenskapliga källor på att den här euforin är något övergående, förutom din egen erfarenhet alltså? Det du skriver stämmer inte med det som jag vet om ketoner och dess funktion i kroppen. Keto inte handlar om att nolla grönsakerna. Tvärtom. Carnivore däremot är noll grönsaker och inte konstigt att dina klienter för högre blodsocker av att äta protein, protein höjer blodsockret genom just glukoneogenes. Jag kan direkt se på mitt morgonfasteblodsocker på morgonen om jag ätit för mycket protein kvällen innan i förhållande till fett och kolhydrater.
Nej, inte på ketoner. Vem skulle vilja forska och betala för detta? Men ja om vi använder all vetenskap för alla andra molekyler i samma system. Och det är helt orimligt att just BHB skulle fungera annorlunda och låt oss säga GHB. Du borde om du söker ett undantag i kroppens biokemi snarare be om forskning på det. Kroppen gör i stort sätt aldrig undantag i sina funktioner. Samma som med alkohol. Första gången du dricker så blir du tipsy på ett glas. Efter 10 år behövs det för de flesta mer än ett glas för samma effekt.
Sen är det int4e min personliga erfarenhet. Det är ca 10 000 klienter, följare, kursare och FB-gruppen som vittnar om att denna vetenskapliga funktionen verkligen stämmer även i verkligheten. Men ja. Det finns alltid några undantag i alla kunskaper. Alltid. Så om du kan njuta av ketos år efter år så bara njut. Detta är få förunnat.
När man hamnar i kesos är också individuellt. Hur många år har du varit i ketos. Problemet verkar komma efter ca 4-5 år. Innan dess funkar det för de flesta.
Mina klienter äter inte carnevore 😉 De äter en massa grönsaker.