Ja, det finns en del forskning som visar på att våra kålväxter är fantastiska som cancerskydd. Det finns också ett härligt levande exempel på detta – Polen. Trots ett evinnerligt rökande på stor del av befolkningen så ska cancern inte motsvara nivån på rökningen. Det stora intaget av kål anses vara en av de skyddande faktorerna.
Spännande!
Så här kommer ytterliga ett recept på hur du kan använda blomkålen. Tack Eija!
Blanda gårdagens kalla kokta blomkål med:
3 dl gräddfil
0,5-1 dl majonäs
1-2 tsk dijonsenap
½ pkt fetaost
½ rödlök
½ purjolök
salt & peppar
Smakar enligt Eija, helt underbart till en god grillad köttbit. Mmmm, det låter minst sagt jättegott.
5 svar
Tack för ett fint recept, det ska provas 🙂 Har funderat på att göra blomkålsplättar med röstireceptet, tror det kan bli en hit, med fläsk och lingon till.
Kål har ju ätits i stora mängder förr, det är lätt att odla även i vårt bistra klimat. Det är ett suveränt livsmedel, håller länge i kylen, priset är lågt även på ekologiskt odlat och nyttigheten stor.
Här kommer en länk till ett recept på Lasagne, där jag använde kokta vitkålsblad istället för lasagneplattor.
Det blev väldigt bra, härligt att få njuta av en god pastarätt utan pasta 😉
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/29/lasagne-utan-gluten/
Tack för alla kålrecept. Jag gjorde så här med min blomkål.
Ca 5 dl kokt blomkål
100 g keso eller fetare ost
3 äggulor
Torkad ramslök
Salt, peppar
Smör
Mixa allt och tillsätt ca 1/2 dl hackad dill, blir som blomkålsmos med lite extra piff. Man kan också tillsätta lite husk och då steka som plättar eller
stor pannkaka, jättegott som tillbehör till både kött och fisk.
Underbart! Tack!
Glömde skriva i mitt recept att man skall värma upp moset så att gulorna binder det hela, då blir det tjockt och fluffigt.