Hej jag fick ett mail som jag har lovat att svara på. Bättre sent än aldrig 🙂

”Hej! Jag har jättemycket problem med magen och är rätt säker på att det är på grund av IBS. Jag har sökt runt en del på nätet för att se vad andra med IBS rekommenderar att man äter och hittade en lista på livsmedel som man kan äta till en början och därefter lägga till mer saker efterhand och se hur det känns….”

Listan ser ut såhär och jag kommer att lägga till min personliga uppfattning:

• ris, risgryn, rismjöl, rismjölk (rice dream), riskakor, risdiet (dr kousa’s)
Anna: Det är snällare val men många tarmar reagerar i alla fall. Plus att jag som LCHFare reagerar över det stora kolhydraintaget.
• Sojamjölk (utan smakämnen)
Anna: Hualigen. Ta bort alla sojaprodukter på grund av omega 6 innehållet.
• Rapsy (rapsmjölk), rapsyfrutti (raps”filmjölk”) – det är pulver som finns i specialhyllan
Anna: Aldrig hört talas om. Låter som något konstgjort. En trött tarm vill ha allt så naturligt som möjligt. ”Back to basic”, alltså ät ingenting som inte var uppfunnet för 100når sen. Låt tarmen arbeta med naturlig kost. Låt tarmbakterierna leva som de gjort i årtusenden.
• Majsmjöl, polentagryn
Anna: Socker i nytt format. Kanske snällt mot magen men ät det inte i alla fall.
• Glutenfri pasta
Anna: Om du tittar på innehållsföteckningen blir du mörkrädd. Ta bort.
• Glutenfritt bröd (Knäckebröd!)
Anna: Ta bort.
• Ev. sempers glutenfria mjölmixar
Anna: Ta bort, mjöl påverkar negativt.
• Kött (nöt, vilt, får, lamm)
Anna: Bra!
• Kyckling
Anna: Bra!
• ”Vit” fisk
Anna: Bra, men jag skulle vlja säga all fisk och alla skaldjur.
• Alla grönsaker
Anna: Bra. Var försiktig med trådiga grönsaker som ex sparris och kål.
• Rotfrukter
Anna: Bra.
• Frukt
Anna: Undvik frukt.
• Bär (blåbär, lingon, hjortron, hallon, jordgubbar, vinbär…)
Anna: Prova dig fram.
• Mjölkfritt margarin
Anna: Absolut inte. Undvik saker emd omega 6 i samt nyuppfunna produkter.
• Kryddor
Anna: prova dig fra,
• Gröna örtkryddor (oregano, timjan, dragon, basilika, mejram, dill, persilja)
Anna: Örter är kanon

Jag tycker att listan är såsidär. Tycker att ni ska besöka https://www.annahallen.se/mat-och-ibs och https://www.annahallen.se/lchf-och-magen

Där finns en bättre grund. I stället för att lägga till för att kompensera en obalans bör du ta bort det som skapar obalansen.

13 svar

  1. Bra råd och tips, och att sojan har omega 6 var bra att det kommer fram, jag vill inte ha det på grund av gmo och bekämpningsmedel och sånt som kommer med de stora sojaodlingara

  2. Hej!

    Appropå mage så har jag en fråga som jag vore så glad att få hjälp med. Jag har från och till haft problem med min mage, tex magkatarr mm. LCHF hjälper mig med svullenhet och mindre gaser. Har ätit LCHF utan några avbrott sen november. Sedan februari har jag haft mer eller mindre ont i magen. Just nu är jag hemma från jobbet pga smärtor så det är väldigt angeläget för mig detta!

    Jag tror att det skulle kunna vara gallan som spökar efter vad jag läst om det. Jag har ont, blir svullen, känner för att kräkas, tidigare var jag även tvungen att springa på toaletten flera ggr om dagen plus illamående, men inte denna gång.

    Du har ju skrivit om gallan och de problem man kan få. Jag vet däremot inte vad man kan göra åt dem? Detta känns inte som magkatarr utan är något nytt sen jag började med LCHF. Att söka läkarhjälp känns föga lockande.. väntar mig att mest få höra att jag inte ska äta LCHF.

    Hoppas du har ett råd eller två! Bästa hälsn Anna

    1. Minska ner fettet lite. Ta bort äggen och se vad som händer. Om du blir bättre är det troligtvis gallan som säger ifrån. Du ska då inte slyuta med fett utan hitta din maxnivå där du fortfarande mår bra. Den brukar sen öka med tiden.

  3. Hej Anna!
    Du skriver här ovanför att vid IBS ska man vara försiktig med kål.
    Jag blir lite undrande, är broccoli kål?
    Jag har av ”misstag” fått i mig mjöl via sås, och har återigen fått ganska mycket gaser och diarre.
    Det känns som om jag knappt har något att äta, när jag måste utesluta allt fett i mejeriprodukter, vara försiktig med kokosoljan igen.
    Jag vågar inte ens använda majonnäs, det är ju också fett.
    Hur är det förresten med avokado, det är ju mest fett i, gäller det bara mejerivaraor eller allt som är fett???
    Hur länge kan det dröja innan magen blir bättre igen kan, tar det längre tid ju längre tid man låtit bli gluten?

    1. Tyvärr finns det inte ett svar som passar på alla. Det man rabblar upp är saker som KAN ställa till det. Det betyder inte att allt detta ska bort från din meny. Men dessa saker kan vara bra att vara uppmärksam på.

      Kål skapar gaser, och när tarmen har det som tuffast så kan detta vara lite för bra. Vitkål har också trådar i sig. Även detta kan för vissa blir ett problem.

    2. UNDVIK: Va hos dietisten och fick listan vad äta och vad undvika

      Avokado , vit kål , blomkål, kikärtor , kålrot, linser, majs, sparris, svartrot, svamp, rödkål, sojabönor, rödbeta, lök alla sörter knorärtkockajordärtsknocka

      1. Rådet gör att du minskar på belastningen, men tillåter IBS att finnas kvar…

        Efter hand får du ta bort mer och mer och till slut kommer du uppeva att det knappt finns något kvar att äta. Och IBSen är kvar.

        Tog dietisten bort all gluten, spannmål och mejerier?

    1. Ja, det finns oemga 3 från linfrön. Men det är ALA och inte lika effektivs som EPA/DHA. Men bättre än inget 🙂
      Sen finns det omega 3 från alger. Det är DHA och tillsammans med linfröoljan kommer du en bra bit på väg då du måste undvika omega 3 från fisk och skaldjur.

  4. Kom inte in på länken du la ut. Ibs-c är det nog jag har, för ALLT annat har jag uteslutet, o det har inte blivit bättre med lchf, förstoppningen menar jag, annars är jag mycket positiv. 🙂
    Petra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *