Gelatin är viktigt. Det ska bli kollagen i vår kropp. Kollagen är 1/3 av allt protein vi har i kroppen.

Vi har ca 100 000 olika proteiner. Och en tredjedel av dessa är alltså kollagen.

Och så har de flesta av oss inte ätit gelatin sen 60-70-talet. Då är det lätt att förstå att vi har ont och att sömnen inte fungerar. Och å andra sidan, då förstår man snabbt hur makalös kroppen är på att överleva och ändå kämpa sig vidare. Trots ett så STORT kostfel så funkar vi hjälpligt i alla fall. Det ger också lite perspektiv på att vi kanske inte ska lägga en massa tid och oro på de allra minsta små detaljerna 😉

För att kroppen ska kunna bygga olika delar av kollagenet behövs mineraler och vitamin C. Dumt att tillsätta gelatin (byggnadsmaterial) och sen inte ge kroppen verktygen (mineraler och C) för att bygga.

Så massa grönsaker, gärna citronvatten och alla salter.

Då rekommenderar jag supersaltet. Varför? Jo, för att det fungerar.

Men Himalayasaltet….. Enkelt svar på himalayasalt. Ja det finns ofta ”skräp” i salter. Det har det alltid funnits. Alternativet är att tvätta saltet med skarpa medel. Jag väljer det naturliga – med lite skräp.

Vi har alltid ätit detta så det går nog år 2016 också

Spårämnen betyder att vi behöver väldigt väldigt lite av en mineral. Spårämnen och mineraler är samma sak, de har bara olika namn beroende på vårt behov. Vi ska vara glada över att det är så lite spårämnen i Himalayasaltet eftersom överdos av dessa ofta är mycket giftiga. Med naturens blandning blir det perfekt balans för människan. Hade saltet innehållit massor av mineraler så lovar jag att vi inte hade hållt oss till 5-6 korn utan någon hade tagit 1 tsk av detta och blivit jättesjuk….

Så snart något är bra kommer marknadsförarna och överdriver för att sälja i massor.

Så även med Himalyasaltet. Påståendena blev överdrivna och ibland till och med falska. reklam är inte alltid sann. Men bara för att ”säljarna” överdrev eller till och med ljög så blev inte saltet dåligt.

Men nu skulle andra sidan helt förkasta. Det verkar allt vara så. Svart eller vitt. balans och lagom finns inte i kostdebatten. Mycket eller inget är också vanligt.

Nästa problem är att Himalyasaltet inte innehåller jod. Så att byta från jodsalt till Himalyasalt var inte världens bästa idé. Det bytet fick också massiv kritik. Men att stanna vid natriumsalt med jod är ju inte heller så smart… Så varför inte blanda ihop dessa delar?

Och för att få i en massa extremt nyttiga fytokemikalier, antioxidanter och för att minska natriumhalten lite och tillföra lite mer mineraler så i med örtsaltet.

Och nu till det underbara. Supersaltet funkar.

Jag har på denna naturens blandning (med lite skräp) fått samma halleluja-respons som jag fått på testet med gelatin. Och om vi vänder på det. Vad är alternativet till supersalt? Jo, skaldjur (inte bara räkor) minst en gång per dag gärna kombinerat med lite nötter (helst från Norden).

Vi har i alla tider ätit salt. Titta på djuren, när de slickar i sig otvättat orent salt från naturen. Så gjorde vi. Det är en av anledningars till att vi är starka och friska. Att allt ska vara så rent, ogiftigt och perfekt är troligtvis idag en av anledningarna till vårt förhållandevis svaga immunsysmtem.

Rädslan för att göra fel och tiden vi lägger på att kontrollera är troligtvis med skadlig i form av oro och stress än skräpet vi får i oss. (Det betyder inte att vi ska strunta i allt och fritt äta tillsatser. Men kanske ska vi leta upp värstingarna. ta bort dom. Välja artegen ekomat tillagad från grunden och sen se mellan fingrarna på resten.)

Allt har en baksida. Till och med vatten. Men alternativen är värre. Det gäller att leta upp det som vi människor är skapta efter. De valen som gjorde att vi var starka och friska iklädda höftskynke levandes i en smutsig grotta utan rinnande vatten och tvål

Och det bästa av allt. Du gör ändå vad du vill. Du äger ditt facit. Vi behöver inte vara överens.

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *