Anpassa inställningar för samtycke

Vi använder cookies för att hjälpa dig att navigera effektivt och utföra vissa funktioner. Du hittar detaljerad information om alla cookies under respektive samtyckeskategori nedan.

De cookies som kategoriseras som "Nödvändiga" lagras i din webbläsare eftersom de krävs för att möjliggöra webbplatsens grundläggande funktioner. ... 

Alltid aktivt

Nödvändiga cookies är avgörande för webbplatsens grundläggande funktioner och webbplatsen fungerar inte på det avsedda sättet utan dem.Dessa cookies lagrar inga personligt identifierbara uppgifter.

Inga cookies att visa.

Funktionella cookies hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

Inga cookies att visa.

Analytiska cookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om mätvärden, antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla etc.

Inga cookies att visa.

Prestanda cookies används för att förstå och analysera de viktigaste prestandaindexen på webbplatsen som hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.

Inga cookies att visa.

Annonscookies används för att leverera besökare med anpassade annonser baserat på de sidor de besökte tidigare och analysera effektiviteten i annonskampanjen.

Inga cookies att visa.

Gluten & forskning

Visste du att:
Vetegluten ombildas till glutenexorfin och gliadorfin och fungerar som morfin i kroppen. Bra sätt att underhålla överätning, hetsätning och sockerberoende. (Här beskrivs problematiken med att skapa studier i ämnet, men studien påvisar att peptiderna dockar in i opioidreceptorerna:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34360205)

Gluten skadar tarmen. Alla får inte kännbara problem men alla får ett sämre näringsupptag. Speciellt på de så viktiga mineralerna. Sök gärna på NCGS på PubMed.

Gluten påverkar våra motoriska enheter. Speciellt signalerna till transversus. Magmuskeln som kallas ”Gjördeln” eller ”core”, den som står för bålstabilitet. Det gör att det är stor ökad risk för ryggont såsom ryggskott om du äter gluten.  (En pusselbit www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988 )

Gluten påverkar vår hjärna och efter 30-40 års användande bli du trött, hängig, håglös och i vissa fall deprimerad. Även irriterad och humörsvajjande. Troligtvis på grund av en låggradig dos morfin. Känns som pågående PMS. Förvärrar också PMS för de flesta.

Gluten är kopplad till autoimmuna sjukdomar.

Och gluten tillsammans med kasein (alltså mjölk och macka) är kopplat till diabetes typ 1, autism och schizofreni.

Så alla dessa skräpprodukter som dyker upp nu som lågkolhydrat med gluten är riktiga värstingar. Gå inte på den marknadsföringen. Allt som står i reklam är inte sant.

Finns det forskning på det?” är en fråga som ofta återkommer. Dilemmat som alltid dyker upp är vem som har mandat att välja ut vilken vetenskap och beprövad erfarenhet det är som är den korrekta och sanna. Och lägger jag ner min själ i att plocka fram den så läggs lika mycket tid på att förkasta och skapa tvivel, så jag har bara plockat fram några fåtal.

I www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988
Kan du läsa: ” Den icke-celiac gluten sensitivity (NCGS) är en kronisk funktionell gastrointestinal störning som är mycket vanlig över hela världen.” Samt: ”Dysbios i NCGS orsakar tarminflammation, diarré, förstoppning, visceral överkänslighet, buksmärta, dysfunktionellt metaboliskt tillstånd och perifer immun- och neuroimmunkommunikation.” Alltså att gluten påverkar kommunikationen mellan immunsystemet och dina nervceller. (Vilket är det jag påstår när jag pratar om autoimmuna sjukdomar och gluten)

Det finns massor, men vi tar något exempel till:

I www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988
Kan du läsa:  ” Ovanstående patofysiologiska substrat och dysbios understöds av dysfunktionell dubbelriktad ”Gut-Brain Axis” – väg” + ” Tänkbart kan ovanstående kaskad av patologi främja olika patofysiologiska mekanismer, neuroinflammation och kognitiv dysfunktion”. Gluten kan alltså negativt påverka din förmåga att tänka samt skapa inflammation i nerverna. (Vilket är det jag påstår när jag pratar om ryggont och gluten).

Nästa dilemma är publicerade studier och ”bortglömda” studier:
TED TAKS med BEN GOLDACRE

Källor:
Naturligtvis har jag inte forskat eller hittat på detta själv. Det är samlad kunskap från främst:

Gluten och autism

Alessio Fasano, M.D., Mucosal Biology Research Center, University of Maryland School of Medicine, Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases

Alterations of the intestinal barrier in patients with autism spectrum disorders and in their first-degree relatives.

Bartonek Roxå Eva, 2024. Autoimmunitet – när kroppen angriper sig själv.

Bieber et al. Autoimmune pre-disease. Autoimmun Rev. 2023 Feb;22(2):103236.

Biesiekierski J R. What is gluten? J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar:32 Suppl 1:78-81.

Biesiekierski JR et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 2011 Mar;106(3):508-14;

Cárdenas-Torres et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity: An Update. Medicina (Kaunas). 2021 May 24;57(6):526.

Catassi et al. High prevalence of undiagnosed coeliac disease in 5280 Italian students screened by antigliadin antibodies. Acta Paediatr. 1995 Jun;84(6):672-6.

Chorzelski et al. IgA anti-endomysium antibody. A new immunological marker of dermatitis herpetiformis and coeliac disease. Br J Dermatol. 1984 Oct;111(4):395-402.

Daulatzai M A. Non-celiac gluten sensitivity triggers gut dysbiosis, neuroinflammation, gut-brain axis dysfunction, and vulnerability for dementia

de Magistris et al. Alterations of the intestinal barrier in patients with autism spectrum disorders and in their first-degree relatives. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010 Oct;51(4):418-24.

Di Sabatino et al. Small Amounts of Gluten in Subjects with Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Feb 19

Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness?

Dolinger M., Torres J., Vermeire S. Crohn’s disease. Lancet. 2024 Mar 23;403(10432):1177-1191.

Gluten sensitivity: from gut to brain.

Grob PM, Bothwell MA.Modification of nerve growth factor receptor properties by wheat germ agglutinin. J Biol Chem. 1983 Dec 10;258(23):14136-43.

Hadjivassiliou,et al. (2010). Gluten sensitivity: from gut to brain. The Lancet. Neurology, 9, 318–330.

Hadjivassiliou et al. Transglutaminase 6 antibodies in the diagnosis of gluten ataxia. Neurology. 2013 May 7;80(19):1740-5.

Hadjivassiliou et al. Neuromuscular disorder as a presenting feature of coeliac disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1997; 63: 770-5.

Hadjivassiliou et al. Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness? Lancet 1996; 347: 369-71.

Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology 2014;146:67–75.e5.

Hashimoto S1, Hagino A. Wheat germ agglutinin, concanavalin A, and lens culinalis agglutinin block the inhibitory effect of nerve growth factor on cell-free phosphorylation of Nsp100 in PC12h cells. Cell Struct Funct. 1989 Feb;14(1):87-93.

Herrera M G., Dodero V I. Gliadin proteolytical resistant peptides: the interplay between structure and self-assembly in gluten-related disorders. Biophys Rev. 2021 Nov 18;13(6):1147-1154.

Ihnatowicz P., Drywień M., Wątor P., Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020 Jun 19;27(2):184-193.

Ivarsson et al. High prevalence of undiagnosed coeliac disease in adults: a Swedish population-based study. J Intern Med. 1999 Jan;245(1):63-8.

Junker et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med 2012; 209: 2395-

Katsimbri P et al. The Effect of Antioxidant and Anti-Inflammatory Capacity of Diet on Psoriasis and Psoriatic Arthritis Phenotype: Nutrition as Therapeutic Tool? Antioxidants (Basel). 2021 Jan 22;10(2):157.

Kim SY, Jeitner TM, Steinert PM. Transglutaminases in disease. Neurochem Int. 2002 Jan;40(1):85-103.

Leffler et al. Larazotide acetate for persistent symptoms of celiac disease despite a gluten-free diet: a randomized controlled trial. Gastroenterology. 2015 Jun;148(7):1311-9.e6.

Lerner, A., et al. (2024). Gluten is a Proinflammatory Inducer of Autoimmunity. Journal of Translational Gastroenterology. 2024;2(2):109-124.  

Lis et al. Exploring the popularity, experiences, and beliefs surrounding gluten-free diets in nonceliac athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):37-45.

Elli et al. Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol. 2015 Jun 21;21(23):7110-9.

Non-celiac gluten sensitivity triggers gut dysbiosis, neuroinflammation, gut-brain axis dysfunction, and vulnerability for dementia

Pathological Manifestations of Gluten-Related Neuro-Psychiatric Disorders and the Impact of Gluten-Free Diet in a Pediatric Age Group: A Systematic Review

Passali M et al. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020 Aug 1;12(8):2316.

Piticchio et al. Effect of gluten-free diet on autoimmune thyroiditis progression in patients with no symptoms or histology of celiac disease: a meta-analysis. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Jul 24:14:1200372.

Rondanelli et al. Ideal food pyramid for patients with rheumatoid arthritis: A narrative review. Clin Nutr. 2021 Mar;40(3):661-689.

Rubio-Tapia A, Murray JA. Celiac disease. Curr Opin Gastroenterol 2010; 26: 116-122

Rubio-Tapia et al. Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology. 2009 Jul;137(1):88-93.

Sawada Y, Saito-Sasaki N S., Mashima E, Nakamura M. Daily Lifestyle and Inflammatory Skin Diseases. Int J Mol Sci. 2021 May 14;22(10):5204.

Saturni, L., Ferretti, G., & Bacchetti, T. (2010). The gluten-free diet: safety and nutritional quality. Nutrients, 2, 16–34.

Shor et al. Gluten sensitivity in multiple sclerosis: experimental myth or clinical truth? Ann N Y Acad Sci. 2009 Sep;1173:343-9.

Small Amounts of Gluten in Subjects with Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity

Sofi et al. Effect of Triticum turgidum subsp. turanicum wheat on irritable bowel syndrome: a double-blinded randomised dietary intervention trial. Br J Nutr. 2014 Feb 13:1-8

Stevens, L., & Rashid, M. (2008). Gluten-free and regular foods: A cost comparison. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research: A Publication of Dietitians of Canada = Revue Canadienne de la Pratique et de la Recherche en Dietetique: Une Publication des Dietetistes du Canada, 69, 147–150.

The gluten-free diet: safety and nutritional quality

Tovioli F et al. Clinical and diagnostic aspects of gluten related disorders. World J Clin Cases. 2015 Mar 16;3(3):275–284.

Ullah H, Tovchiga O, Daglia M, Khan H. Modulating Gut Microbiota: An Emerging Approach in the Prevention and Treatment of Multiple Sclerosis. Curr Neuropharmacol. 2021;19(11):1966-1983.

Vader et al. The gluten response in children with celiac disease is directed toward multiple gliadin and glutenin peptides. Gastroenterology. 2002 Jun;122(7):1729-37.

van de Wal et al. Glutenin is involved in the gluten-driven mucosal T cell response. Eur J Immunol. 1999 Oct;29(10):3133-9.

Wang L., Wang F-S., Gershwin M E. Human autoimmune diseases: a comprehensive update. J Intern Med. 2015 Oct;278(4):369-95. 

Whiteley P et al. Gluten- and casein-free dietary intervention for autism spectrum conditions.

Zuidmeer et al. The prevalence of plant food allergies: a systematic review. J Allergy Clin Immunol. 2008 May;121(5):1210-1218.e4.

Intressant om Gut-brain-axis

Det finns massor. Problemet är inte att hitta, problemet är att vilja söka och läsa.  Jag gick in på PubMed och använde sökordet: gliadorfin):  Här blev jag besviken. Överraskande identifierades endast en enda studie som utvärderade en gluten-härledd peptid (gliadorphin-7; GD-7, n = 1).”

Provade med sökorden: gluten ADHD:” Näring spelar en viktig roll i neuroutveckling.” ” Den huvudsakliga mekanismen är mikrobiom-tarm-hjärnaxeln som möjligen involverar komplexa interaktioner mellan flera system, inklusive det metaboliska, immun-, endokrina och neurala systemet.”

Förslag sökord: intestinal, microbiom, opioid peptide, gut brain axis, NCGS, neuro communication

Tillägg:
”En anledning till försämrad core-muskulatur kan bero på att tarmarna inte är i bra skick. Tarmarna och de inre djupa magmusklerna sitter på samma signalkedja från ryggraden. Inflammation i tarmarna kan då leda till att de inre djupa magmusklerna slutar svara på signaler från nervsystemet och därför inte aktiveras.”

Här är en grund att söka vidare på  Gällande M.transversus – gluten.

Tillägg: Lite långsökt, men det är denna tråd jag letar efter fast i mindre omfattning. Det är ju aldrig allt eller inget, ofta finns det en gradering i verkligheten som saknas i forskning. Det är svårt att forska på ”lite” och ”ibland”. Det är också svårt att forska när det inte gäller alla. Jag säger inte att en macka ger muskelsjukdomen, jag säger att gluten påverkar signalen ut till muskeln vilket skapar muskelsvaghet. Men här är i alla fall ”tråden” jag försöker hitta och inte hittar.

Nytt tillägg:

GLUTEN – vad gör den med vår hälsa.

Kan man ha problem med gluten utan att veta det?

Slemhinnans förändringar kommer smygandes. Det finns många ”tysta” tarmar som inte mår bra, men de ger inga starka symptom ifrån sig. Men man kan däremot få andra besvärande symptom, som nedan:

  1. Inflammation på flera ställen i kroppen
  2. Acne
  3. Hud & eksem, astma
  4. Autoimmuna sjukdomar
  5. Huvudvärk & migrän
  6. Skador på nervsystemet
  7. Glutenkänslighet, dvs utan glutenintolerans ( celiaki ) är också kopplat till:
  8. Schizofreni
  9. Epilepsi

En del studier som visar ett sambandet mellan gluten och;

– ADHD, artrit, allergi, autoimmuna sjukdomar som ALS, multipelskleros (MS), autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS, ulcerös kolit och Crohn’s sjukdom, psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni och vitiligo (vita färglösa fläckar på huden).

Andra studier visar ett samband med:

  1. Typ 1 diabetes ( fast kasein från mejerier en nog värre)
  2. Benskörhet
  3. Eksem
  4. Psoriasis
  5. Hashimotos m fl.
  6. Gluten misstänks av forskare alltmer ligga bakom nedstämdhet, trötthet och hjärntrötthet samt låg energi.

Finns det forskning på detta?

Ja, massor av oberoende forskning! Lite har jag redovisat ovan. På PubMed kan du söka mycket mer än redan uppgivna källor.

Denna var dock lite skrämmande, sökte på PubMed med sökorden: gluten brain och fick fram: ” det finns inte tillräckligt med bevis för att man bör eliminera gluten från kosten eller äta glutenfri, eller att alla ska sluta äta gluteninnehållande livsmedel, särskilt när de smakar så bra.”

Men… det finns! Vad är tillräckligt? Blir det någonsin tillräckligt…. om det smakar så bra? (Att det smakar så bra är skrivet av en forskare i en studie!)

6 svar

  1. Pingback: Naturligt glutenfritt och må bättre | Human Balance
  2. Hej! Anna du beskriver mina problem, mage och rygg samt problem med vitaminer miniraler, trötthet, minne, koncentration ja prblem med kiss o avföring, ska testa att äta glutenfritt bröd och se om jag är bättre om en månad. Tack MVH Anneli

  3. Min Napaprat sa ta bort gluten och se om din rygg blir bättre
    Är på dag 46 och mage rygg mår så toppen
    Lite rädd att det e för bra för vara sant 🙏provar i ett halvår och ser

    1. japp, och kopplingen är tydlig men få vill höra. Macka är ju så gott. Härligt att du vågade och nyfiket provade. Grattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *