Ett jobb betydligt tuffare än att gå ner i vikt. Här kommer några små tips. Tänk på att några vill gå upp i fett men många behöver går upp i både fett och muskler!

Fettet kan du äta dig till. Musklerna kräver lite mer… japp, styrketräning i någon form. Vill du gå upp i vikt undvik spinning och löpning. Konstigt nog brukar detta vara smalisarnas favoritträning 😉

Du ska äta mycket energi och näring på liten yta.

Du ska använda dig av insulinet, alltså äta en del kolhydrater så du fettinlagrar effektivt. (Du går upp i vikt av kolhydrater, inte genom att dricka vispgrädde) Men du vill samtidigt inte äta skräp. Även här vill vi fokusera på hälsan.

Så, hur gör du nu då? Jo, juice i alla former är rena kolhydratbomben, (sockerbomb) så den är ett bra val för dig som måltidsdryck. Men häll inte i dig massor, då blir du, liksom oss tjockisar bara trött och hängig på grund av att blodsockerkurvan får fnatt. Ett glas till var måltid blir bra.

Förutom dina vanliga mål med frukost, lunch och middag bör du lägga till 2 proteindrinkar per dag. (Inte mer. Du behöver inte mer proteiner plus att du lätt blir illamående. Proteiner har en enorm mättnadskänsla)

Häll upp 2 dl nötter i en dagspåse. (Toppenfett för kroppen) Se till att du har en per dag hela veckan. Ju mer du blandar olika sorter desto bättre. Så var mellanmålet och snackset avklarat.

Slutligen är Nutrilättbarer (eller andra bantningsbarer) perfekt! Japp, mycket energi på liten yta. Lätt att få i sig då de smakar jättegott. Perfekt att öka i vikt på. Minst en, gärna två OM det går att få ner.

Som grädde på moset 5 frukter per dag. Snabbt socker som samtidigt ger dig en massa bra vattenlösliga fibrer så din mage fungerar kanon. Fruktos är den sockerart som enklast byggs om till fett. Bra va?

Välj bara naturliga fetter som smör, Bregott. Bojkotta margariner. Ät inte härdade fetter och solrosolja. Så bort med pommes och chips. Välj fullfeta produkter som 3%ig mjölk mm.

Detta brukar ge en viktökning på ca 1 kilo per månad. Kanske något mer precis i början. Välj inte att gå upp i vikt på massa skräpmat. Dina kärl proppar också igen. Du som smalis blir också trött av för stora blodsockersvängningar.

Däremot får du tyvärr inte uppleva den häftiga pigghet som vi tjockisar får när vi ska gå ner med lågkolhydrat/högfetts maten. Att överäta som Du tvingas till, skapar trötthet och ibland ett lätt illamående som tär på energin. Men det är övergående. Du ska ju inte gå upp i vikt för alltid. Eller hur? Du kan också välja att gå upp i etapper.

Lycka till! Bit ihop och börja tugga.

I morgon kommer en berättelse från en smalis som nu äntligen nått i mål.

15 svar

  1. Här kommer en länk till en artikel jag hittade i Läkartidningen. Det handlar om den dåliga sjukhusmaten och att upp emot 40-60% av alla intagna är undernärda, både på sjukhus och i äldreboenden.
    De skulle behöva din hjälp så de får veta vad som ska serveras 🙂

    Skrämmande läsning om hur dålig kvalitet det är på maten som de sjuka får. De får ju i sig alldeles för lite näring för att kunna öka i vikt.

    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13898

  2. Hej!

    Jag har inte mött så många människor som vill gå upp i vikt men kan förstå att det är lika jobbigt som att försöka minska i vikt.

    Har däremot träffat på rätt många på sistone som istället för att gå ned i vikt när de börjar med LCHF kost, går upp flera kilo i vikt.
    Vad i hela friden beror det på? Trodde det var mer eller mindre omöjligt.
    Men icke! De är i allra högsta grad verkliga…
    De fuskar inte, utan äter precis rätt men ändå ökar de i vikt och midjehullet börjar göra sig påmint.
    Vad ger jag dem för tips?

    Ingela

  3. Jag är inte expert som Anna, men de här råden/tipsen är hämtade från Annika Dahlqvists blogg:

    – de äter för mycket protein (som omvandlas till glukos i blodet)
    – de äter för lite fett – något måste man ersätta kolhydraterna med, annars blir det traditionell lågkalorikost
    – de äter för lite öht (dvs kroppen ställer in sig på svältläge och drar ned ämnesomsättningen)
    – de äter för mycket (tror kanske att det är fritt fram att äta hur mkt fett som helst så länge de håller nere kolhydratintaget)
    – de har bantat sönder sina kroppar som behöver tid på sig för att ställa om sig till den nya kosten – därför lägger kroppen på sig ett par kg i början eftersom den inte vet om även denna kostomläggning kommer att leda till svält. I så fall vänder det så småningom om de följer de allmänna råden om lite kolhydrater, moderat med protein och mycket fett, men det kan ta tid, upp till ett år för dem som bantat i halva sitt liv med diverse lågkalorimetoder
    – de äter för mycket mejeriprodukter eller nötter – dessa innehåller en del kh. Vissa klarar av att äta dem medan andra går upp i vikt av mjölk, fil, ost, grädde och nötter. Det kan också vara en mängdfråga – en msk grädde kanske är OK, men inte en deciliter. Var och en måste prova sig fram.
    – de får i sig dolda kolhydrater (mejeriprodukter, se ovan, frukt, bär, såser, majonnäs, senap, färdigköpta röror och helfabrikat – många innehåller socker även om det inte kallas socker. Se Annas länk till ”Vad kan socker heta” och upptäck hur många namn det kära barnet har…)

  4. PS. Två riktiga sockerfällor, har jag upptäckt, är balsamvinäger och sojasås. Som viktväktare lärde jag mig att de kunde användas fritt. Sedan upptäckte jag att de innehåller massor av socker. Det lär finnas en sockerfri sojasås, Tamarinsoja, men den verkar svår att få tag på.

  5. En svältfödd kropp kommer att gå upp lite i vikt när kroppen ÄNTLIGEN får tillgång till mat igen. Det rättar till sig.

    Ett vanligt fel som många gör att att det TROR att de gör rätt. Men de äter alldeles för mycket mejeriprodukter.

    Andar har förstört sin mättnad och behöver äta med ögat- Att fritt äta fungerar inte för dem.

  6. Anna, har du en aning om vilken studie Karin Nileskog hänvisar till? Jag tycker att det är rätt egendomligt att referenser saknas. LCHF-motståndare brukar ofta kritisera Annika Dahlqvist för att hon saknar vetenskapligt underlag, men detta är inte ett dugg bättre tycker jag…men jag antar att du känner till studien hon talar om, som enligt henne ”bekräftar det VV vetat hela tiden”?

    http://www.viktvaktarna.se/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=9200178&sc=3500

    Ingela: det kan vara värt att kolla kh-halten på t.ex majonnäs då det kan skilja mycket mellan olika märken. Sten Sture Skaldeman rekommenderar max 2 g kh per 100 g majonnäs. Lidl får ibland in partier med tyska fabrikat med lågt kh. Ett märke jag kan rekommendera är Thomy’s som bara innehåller 0,5 g kh per 100 g majonnäs.

    Jag rekommenderar alla som har funderingar kring eller problem med viktnedgång på LCHF att läsa Sten Sture Skaldemans böcker. Han går på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt igenom alla tänkbara orsaker till platåer och viktuppgång.

  7. Just rådet att äta tillräckligt mycket fett ges ofta både på Kolhydrater i Fokus, Annika D:s blogg och Kostdoktorns hemsida. Plus en massa andra kolhydratsajter. Nästan varje gång någon undrar varför han/hon inte går ner i vikt blir svaret: ”Äter du tillräckligt mycket fett?”

    Så nu undrar jag – vad ÄR tillräckligt mycket fett? En handflata eller ca 150 g protein (kött, fågel, fisk, skaldjur) till lunch och middag plus lika mycket ovanjordsgrönsaker, så mycket har jag förstått. Men vad är lagom mycket fett? Hur mycket olivolja skall jag hälla på grönsakerna? En matsked? Två matskedar? En deciliter? Och om jag gör en sås på majonnäs och crème fraîche, hur mycket bör jag ta totalt? Finns det några riktmärken? Jag tror att jag äter för lite fett eftersom jag inte håller mig mätt särskilt länge på LCHF-kosten. Antagligen sitter jag fast i viktväktartänket vilket gör att det känns fel att ta mer än högst någon matsked fett. Det vore jättebra med ett riktmärke – jag vill ju inte heller överdriva åt andra hållet.

  8. Rådet kommer som en blandning av okunskap och att man förutsätter lite fettfobi. Äter du för lite fett har du en dålig fettförbränning och kommer att äta annat för att vara mätt.

    Men ökar du på fett i absurdum komemr du inte få bättre och bättre fettförbränning. Kroppen fungerar inte så.

    Lagom mängd? Ja, så du är mätt i ca 3-4 timmar på en måltid. Så att maten smakar. Så du klarar dig på 2-4 ägg samt 2 handflator kött/fisk per dag. Det brukar vara ca 1 dl gräddsås per måltid. 1 -2 dl nötter per dag och kanske en god bit ost per dag. Men kan vara både mer och mindre beroende på person.

    Saker som är bra blir inte jättebra om de överdrivs. Snarare tvärtom. Tyvärr har många glömt detta inom LCHFgänget.

  9. Tack Anna! Ett bra riktmärke som jag ska försöka utgå från. Jag har nog snarare tagit en msk av den feta såsen hittillls…det sitter fortfarande en liten viktväktardjävul på min ena axel och viskar varningsord i mitt öra så fort något innehåller majonnäs, crème fraîche, smör…

  10. Hej, asså jag är väldigt smal, jag väger 45kg och är 173sm lång. Jag vill äta mer och det går inte, hur gör jag för att få upp aptiten? I vad finns kolhydrater och proteiner? Jag måste värkligen få veta, snälla jag hoppas att du svarar för min morbror gifter sig och jag vill vara fin på hans bröllop.

    Mvh
    Sevilay

  11. Hej! Proteiner finns mest i kött, fågel, fisk och ägg. Kolhydrater i frukt, grönsaker, bröd, pasta och ris.

    Din aptit kan du öka lite genom att äta sött och vetemjöl, men det är inte speciellt nyttigt. Annars får du äta på rutin, fast du inte är hungrig. Frukt är bra val.

    Läs min lista ovan och se vad du kan lägga till. Bantningsmat som shaker och barer är bra gå upp i vikt mat. Smakar gott. Fulla av kolhydrater och mycket energi på liten yta.

  12. Jag kan äta nästan hur mycket mat som helst utan att öka i vikt. Men nu ska jag prova på dessa tips som jag läst här och förhoppningsvis ökar jag i vikt som jag verkligen vill =)

  13. Hej!
    Jag äter rätt mycket för att vara så liten som jag är (54kg/174cm).
    Jag vill gå upp till ungefär 58kg, men jag vill inte att det ska sätta sig på magen, utan jag vill ha mer på benen och på armarna…
    Men hur jag än äter när jag försöker gå upp i vikt så sätter sig allting på magen. Andra säger att jag ska träna, men hur ska jag träna isåfall? Och hur ska jag äta?
    Mvh 🙂

  14. I många recept ingår tyvärr havregryn och potatismjöl (som binde- och förtjockingsmedel). Har ni några bra tips på vad man kan ersätta dessa med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *