Alla knep vi har provat, all ny mat vi har provat har till 100% visat sig ha en baksida. Alltid. Det verkar inte som att vi kan smita runt naturen, evolutionen och generna.
Vi är inte smartare än naturen. Med ödmjukhet kommer vi längre.
På 80-90-talet då vi skulle svälta och fasta var det aspartam. Visade sig påverka dopamin och adrenalin. Inte bra.
Runt 2004-2005 i GI-tider var ren fruktos lösningen. Visade sig skada levern. Inte bra.
När LCHF bak-boomen slog igenom runt 2010 var det sukrin och stevia. Sukrin som är eryttrithol har nu börjat visa sig ge njurproblem.
Men det är ”inte helt bevisat”. Vilket är en strategi som används av de som säljer det vita pulvret. (Och används av alla som säljer saker hudvård, medicin, tillsatsprodukter).
Någon bevisar något farligt. Producenten kan inte bevisa det ofarligt MEN de kan skapa tvivel genom att ifrågasätta gjord forskning (som inte passade deras syfte). Och så länge det finns en ifrågasättning så är det inte ”utan tvivel bevisat”.
Smart strategi. Men i min värld, sorglig.
All ny information till vår kropp har en baksida.
Fusksocker verkar ha baksidan att du på lång sikt inte går ner i vikt. Kanske till och med anledningen till att du kämpar i motvind år efter år.
Sen några långsiktiga kroppsskador beroende på vilket sötningsmedel du väljer.
Sött utan konsekvenser? Nja, låter det för bra för att vara sant så är det oftast det 😉
Detta är intressant
http://ekobiotips.blogspot.se/2012/04/erythritol-effekterna.html
3 svar
Hej!
På vilket sätt visar sig njurproblemen om man äter sukrin? Jag försökte googla men hittade inget.
Mvh
Annika
Du måste googla på engelska. Inte svenska.
Runt 2010 när det exploderade med sukrin så blev jag nyfiken. Varför var denna sockeralkohol så mycket mer intressant än andra. Jo den gav inte diarré på samma sätt.
Vad betyder det rent fysiologiskt? Jo, att den hamnar i kroppen. Andra sockeralkoholer smakar sött på tungan men det mesta hamnar i tjocktarmen och skapar där problem. Vilket är bra för då slipper vi ett nytt ämne i kroppen och överdosering är svårt 😉
Nu hamnar alltså sockeralkoholen i kroppen och allt som hamnar i kroppen ska genom njurarna. Och nya ämnen påverkar våra organ.
Jag googlade då runt men hittade ingenting. Tänkte att min tanke är så ny att skadorna har nog inte kommit ännu.
Googlade för bara några månader sen igen och nu fanns de där. Vilket är helt logiskt. Det är bara att vänta så kommer problemen – var gång.
Vi har inte enzymer i vår kropp till nya ämnen. ”Men detta är ju naturligt” Ja, men vi har inte enzymer till överdosering. Våra ”arbetare” är anpassade till artegen mat. Visst kan de uppregleras och nedregleras. Men bara till en viss nivå.
Överdos är när vi överstiger kroppens möjlighet till anpassning.
Provade att googla på svenska idag och överst kom denna:
http://ekobiotips.blogspot.se/2012/04/erythritol-effekterna.html
Det är ett blogginlägg men med referenserna inskrivna.
Tusen tack för ditt snabba svar!!!
Ha en riktig toppendag ?