Detta kommer bli det rörigaste inlägget jag någonsin gjort och ändå kommer jag förenkla jättemycket. Vill du lära dig mer och förstå på ett djupare plan så hoppas jag vi ses på Lic. Livsstilskonsult-utbildningen.
Vi börjar med hjärnan.
Hypotalamus är vårt sambandscentral som läser av allt som händer i kroppen och runt omkring kroppen. Beroende på vad den läser av och vad som ska åtgärdas, så skickar den ut signaler till hypofysen som skickar signaler vidare ut i kroppen.
Dessa signaler är hormoner.
Signalerna som vi kommer titta på når sköldkörteln, binjurarna och våra könsorgan.
TSH går till sköldkörtel och berättar hur mycket hormoner, T3 & T4, som ska byggas. Det är alltså hjärnan som styr mängden. Inte sköldkörteln.
ACTH går till binjurarna och berättar hur mycket kortisol som ska byggas. Det är alltså hjärnan som styr mängden. Inte binjurarna.
FSH och LH går till äggstockarna och berättar hur mycket östrogen och progesteron som ska byggas. Det är alltså hjärnan som avgör om du ska bli gravid eller inte.
Varför vill hjärnan minska din energi? (T4 & T3)
Varför vill din hjärna öka eller minska kortisol?
Varför vill din hjärna stoppa en graviditet?
Min gissning är överbelastning av nervsystemet, hjärnan, immunsystemen och inflammationssystemet på grund av för mycket och långvarig aktivitet, oro & stress och för lite vila, trygghet & återhämtning. Hjärnan vill bromsa dig från att ta sönder dig. Och hjärnan vill inte utsätta dig för mer belastning eftersom du redan lever på yttersta gränsen.
Ja, visst kan organen i sig behöva stöd. Definitivt. Men jag tror inte lösningen ligger där. Om det hade varit svaret hade betydligt fler mått bra idag.
Binjurarna
De sitter som en mössa på njurarna och är ett helt annat organ än njurarna. De producerar kortisol (på order av hjärnans hormon ACTH) och de producerar adrenalin (på order av det sympatiska nervsystemet).
Kortisol är ditt stresskyddande hormon. Adrenalin är ditt turbohormon.
Kortisol byggs av progesteron. Så med stress, som kräver mer stresskydd, kommer du alltså att skapa dig progesteronbrist.
Kortisol ger dig vakenhet och motivation. Vid stress ökar först kortisol för att ge dig stresskydd, vakenhet och motivation. Men när kroppen märker att du inte lyssnar på signalen ”trött” så sjunket kortisol för att ta bort din vakenhet och motivation. Hjärnan ”tvingar” dig till vila.
Kortisol är inflammationshämmande. Så i början av stress har du ett inflammationskydd. När kroppen sen vänder på sin taktik och sänker kortisol (vakenhet och energi) så blir du samtidigt av med den antiinflammatoriska effekten. Och inflammationerna i din kropp kan nu härja fritt och är inte längre kroppens försvar utan blir nu till ett stort problem. ME/cfs kan vara ett resultat av detta. Inflammation i hjärnan.
Tyvärr kan hjärnan inte påverka adrenalin. Så nu är du genomtrött men uppe i varv, speedad och kan inte sova. Hysterisk trött, hopplösa tårar men uppspeedad och ”klarvaken”.
Binjurarna fungerar alltså. Hade de varit utslitna hade ju rimligtvis även adrenalinet minskat.
Aldosteron byggs också av binjurarna och påverkas av kortisol. Aldosteron påverkar vätskan i din kropp. Kan detta vara kopplat till ödem? Tillsammans med att andningen blir ytlig vid stress och en otränad diafragma skapar problem med lymfsystemet. Som är kopplats till ödem.
Äggstockarna
Det stora problemet brukar vara ”mellanrummet” mellan östrogen och progesteron. Många har östrogendominans. Du kan dock fortfarande ha östrogenbrist då kroniskt förhöjt kortisol skapar östrogenbrist. Östrogendominans betyder att kvoten till progesteron är för stor.
Plaster och andra xenoöstrogener, mejeriprodukter och soja ökar obalansen ytterliga genom att onaturligt påverka och öka östrogenet.
Stress kräver kortisol som byggs av progesteron som nu minskar, vilket skapar en ännu större obalans.
Progesteron är även ett förstadium till testosteron och för oss kvinnor brukar testosteron innebära sexlust, glad energi och positiv kraft. Med för lite progesteron kommer denna positiva energi försvinna.
Tillbaka till hjärnan
Progesteron är viktigt för att kunna lyssna på serotonin. Progesteron påverkar serotoninreceptorerna. Med brist kan du lyssna sämre. Du kommer nu känna dig trött, ledsen och håglös.
Progesteron i sig är ett ”lugn och ro”-hormon i hjärnan.
Stress, oro och rädsla minskar serotonin och dopamin. Du känner dig nu ännu mer ledsen och håglös, kanske till och med deprimerad.
Serotonin ger dig lugn, minneslagrare och må bra.
Dopamin ger dig motivation, kicken och är även den en minneslagrare.
Så brist på dessa ger ”teflonminne”, dimhjärna och håglöshet.
Dopaminbrist ökar i sin tur adrenalin.
Iväg till levern.
Leverns uppgift är att ta hand om gifter, omvandla (aktivera) hormoner, fettförbränning och avgifta oss.
Adrenalin har förtur till lever. Tveklöst. Så med stress och uttråkning (dopaminbrist) får andra uppgifter ställas på kö.
Levern ska omvandla T4 till T3. För detta behöver den progesteron, som det nu är brist på då vi stressar och behöver kortisol. Kortisol har förtur framför progesteron. Konverteringen blir sämre och rT3 skapas. Ett oanvändbart T3. Din energi minskar nu då du saknar energihormonet T3.
Din fettförbränning minskar i levern. Och din ämnesomsättning minskar på grund av brist på T3. Du kan nu få svårt att gå ner i vikt. Eller kanske till och med ökar i vikt trots att du äter samma sak som innan. Och progesteronbrist kan skapa en ”svullnad” i kroppen.
Sköldkörteln
Kanske har du bra värden på T3 och T4, men mår ändå dåligt. Om hjärnan vill stoppa din energi för att du inte lyssna på signalen ”trött” kan den göra det på många sätt.
Den T4 som finns kommer inte att bli användbart T3. Detta då levern saknar progesteron, som kroppen byggt stresskyddande kortisol av.
T3 kan inte docka in i sin receptor då signalen behöver kortisol för att överföras och kortisol används antingen till stresskydd eller kroppen har redan beslutat sig för att sänka ditt kortisol. (För att rädda dig från överbelastning.)
Eller så har hypofysen sänkt tillverkningen av T3 och/eller T4. Då värdena kollas en gång per dag så ger dessa prover inte mycket till svar. Dessa hormoner tillsammans med TSH ändras hela tiden upp och ner och använder sig av negativ feedback för att hitta rätt nivå.
Tillbaka till levern
Förutom att den nu inte fixar att konvertera T4 till T3 så hinner den inte med avgiftningen på grund av adrenalinet. Nu ökar belastningen på kroppen som svarar med inflammation.
Inflammation är kroppens försvar mot gifter, parasiter, bakterier och virus.
Tyvärr är också inflammation motsatsen till avgiftning. Ungefär som om de satt på varsin sida av en gungbräda. När inflammationen går upp så minskar avgiftningen.
Inflammationen gick ju även upp på grund av att vi till slut får en för låg nivå av kortisol som ju i sig var antiinflammatoriskt.
Så inflammation minskar leverns arbete med avgiftning och adrenalin har förtur till det begränsade arbetet levern nu hinner med.
Snabb tripp till hjärnan igen.
Vårt sömnhormon melatonin byggs av serotonin. Så vid långvarig stress fungerar inte längre sömnen för vi kan inte bygga sömnhormon då vi fattas byggnadsmaterial.
Dopaminbrist och stress/oro ökar adrenalinet.
Adrenalin är ett starkt vakenhetshormon. Du ska ju inte riskera att somna med en sabeltandad tiger i sovrummet. Så du kan nu antingen inte somna, eller du vaknar mitt i natten och kan inte somna om.
Tröttheten av sömnbrist ökar alla ovan nämnda obalanser. Trötthet och sömnbrist ökar även hunger genom att öka hungershormonet ghrelin. Du är nu hungrigare och har en sämre ämnesomsättning.
Och när du äntligen somnar inpå morgonkvisten så har du sen oerhört svårt att vakna när morgonen kommer. Detta då du saknar kortisol som ska väcka dig och sen skapa en utvilad vakenhet full av motivation och nyfikenhet. Istället vaknar du som ”ett lik” med dimhjärna.
En liten koll på blodet.
Kortisol och adrenalin är blodsockerhöjande, så även om du äter noll kolhydrater kan du alltid få högt blodsocker. Noll kolhydrater innebär näringsbrister som ökar alla problem ovan. Och konstant högt blodsocker göder inflammationer samt ”ropar” på insulin. Insulin är fettinlagrande.
Insulin är ett chefshormon (precis som kortisol är), vilket betyder att det påverkar i stort sätt alla andra hormon. Konstant högt insulin påverkar IGF-1 (som ökar risken för cancer), ökar kortisol (som ”stjäl” progesteron) och minskar testosteron (kraftfull energi).
Sammanfattning!
Hjärnan skickar ut signalen ”trött” när den, nervsystemet eller kroppen är överbelastad.
När vi inte lyssnar så stänger hjärnan (hypotalamus) med hjälp av hypofysen av vår energi, motivation, vakenhet och möjlighet att bli gravida.
Den sänker även vårt mående genom att sänka serotonin och dopamin.
Den kan även välja att bestraffa oss med värk utan skada. En värk där du inte hittar någon anledning.
Levern orkar/hinner/kan inte längre sköta sina arbetsuppgifter. Vilket betyder ökad nivå av gifter i kroppen, minskad konvertering av T4 och sämre fettförbränning.
Då mediciner bryts ner av levern genom cytokrom P450 och levern nu arbetar sämre/långsammare så kommer mediciner stanna kvar i kroppen längre än det är tänkt. Vilket i sig skapar fler och större biverkningar.
Vi blir också känsligare för gifter som mögel, amalgam, besprutning, aluminium, tillsatser, mediciner, kemikalier i hudvårdsprodukter, plaster – då levern inte orkar/hinner/kan avgifta oss.
Och som en slutkläm på det hela – tarmen. 90% av allt serotonin finns i tarmen, så nu funkar inte den. Stress skapar även genomsläpplighet i tarmen, så nu provoceras vårt immunsystem. Genomsläpplighet kan orsaka att främmande ämnen kommer in i kroppen, som då svarar med antikroppar och så har vi gjort oss en autoimmun sjukdom – exempelvis Hashimoto. Stress skapar en sämre bakterikultur samt ökar blodsockret som båda sänker vårt immunsystem. Ja, denna tarm-lista kan göras en km lång. Men nu funkar i alla fall inte heller ”magen”.
Fast – trötthet, magen och sömnen brukar vara de 3 första signalerna som vår bästa vän ”hjärnan” skickar ut innan den stänger av våra hormonproducerande organ.
I boken Gnisselzonen hittar du ännu mer!
Spännande? Vill du lära dig förstå kunskapen och kunna använda den?
Läs mer HÄR
Bild: Linda Karlsson. Tack för lånet ??
23 svar
Bra Anna det är det bästa jag läst!
Du har väl samlat ihop det på Gunnars gård??
Japp 😉
Så himla bra skrivet och sammanfattat! Jag satt själv idag och försökte detsamma men hade inte riktigt alla pusselbitar rätt. Tack Anna! ?
Jag tror att du just nu har beskrivit min situation…..
Definitivt spännande, och ett väldigt trassligt nystan att försöka reda ut. Var börjar man? (och om man nu inte planerar att bli kostrådgivare, men ändå vill lära liiite mer, för att hitta lite tåtar att dra I, och för att det är kul att lära och förstå – vad gör man då?)
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Hej! Mycket intressant för en som är trött jämt men det finns inga fel…….Och funderar då, hur hjälper man levern att fungera bättre? Det blev min tolkning av det du skrev, att ”grundfelet” kan sitta där.
https://www.annahallen.se/levern
Jag undrar som Effie här ovan, var börjar man? Hur ska man bli ”frisk”?
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Ok, har du en väg ut också…
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Så det är vad som händer i min kropp!
Klarade inte att läsa allt, men tillräckligt för att förstå att det förklarad mina problem
Det som känns tufft dock är hur man ska lyckas vända skeppet när utmattningen är så total? Det är den stora frågan!
Sjukvården har ställt sina diagnoser, men saknar kunskap att kunna hjälpa mig upp på fötterna igen. Och själv mäktar jag inte göra så mycket
Har både hemtjänst och boendestöd för att vardagen med två barn överhuvudtaget ska fungera.
Det är knappt något liv att tala om. Bara överlevnad.
Hjälp mottages tacksamt! ❤
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Oerhört bra skrivet ? och sakligt förklarat. Nu börjar man ana sammanhanget och får en tydligare bild av hur allt i kroppen måste vara i balans.
Tack!
Känner igen allt. Mycket bra skrivet, men problemet att jobba sig ut ur dessa symptom. Läkarexpertisen ser inte alltid detta sammanhang. Det är ju dit som jag/vi vänder oss vid denna ”trötthet”. Har till o med fått erbjudande om psykolog istället för medicinsk dvs de tror ej på mig enl min tolkning trots mina dåliga värden. Hur som, tack för skrivelsen.
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Hej fina Anna:)
Jag vill att du skriver lite mer om vad man ska göra åt detta, då många har dessa besvär. Vet en person som kör enbart frukt för att rensa alla system, vad tycker du om det?
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
Tack!!! Jag vill veta meeeeeer ?
https://www.annahallen.se/lathund-energibristsjukdomar
OMG så intressant! Fattade en del, men måste nog läsa några gånger😂
Tack för allt du delar med sig av! Har Hashimotos och tycker att jag gör allt jag kan ”rätt” (kost, rörelse, avslappning, stresshantering mm), men känner att den sista pusselbiten ännu saknas – kanske jag hittar den här?!