Och vem ska man tro på?
Börja alltid med att fråga: För vem? Och varför? är råden. Här kommer några exempel:
Är morot nyttigt?
Ja, morot är naturlig kost som innehåller en hel del bra saker och inget dumt. Perfekt för växande barn och för de som tränar. Kanonbra val för den smala och friska personen som bara vill vara hälsosam.
Nej, morot innehåller ganska så snabba kolhydrater och ett lass kokta morötter blir för de flesta sockerberoende en stor ”kick”. Vid viktminskning är det ofta enklast att vara strikt och då passar morot inte in.
Så, är morot nyttigt? Det beror på för vem och vilket mål man har!
Är bacon ett bra val?
Ja, om du önskar gå ner i vikt fungerar bacon perfekt. Gott och ett bra val av fett. Så är vikten den viktiga så är bacon bra.
Nej, bacon innehåller (oftast) nitriter, någon du inte vill äta (i stor mängd ofta). Det betyder att om hälsan är ditt fokus är de flesta bacon ett dåligt val.
Får man äta grädde och bär?
Ja, klart du får. om du vill 🙂 Nej, inte om du vill gå ner i vikt, allt du äter utanför maten minskar dina chanser till viktminskning. Fast… vissa går ner i alla fall, andra minskar inte ett gram om de lägger till extra val. Är grädde och bär naturligt kost? Nja, mejeriprodukter är nog inte det mest nyttiga vi kan välja. Så vräk inte i dig. Njut av det lilla goda!
Är grädde och bär ett bra val?
Japp, ett kanonbra val som efterrätt. Perfekt som guldkant på vardagen. Bra val för den som har sin nöjdhetsvikt.
Nej, grädde triggar ofta de som är sockerberoende.
Är olivolja bra?
Nej, den innehåller omega 6. Fast om du äter den som de gör i medelhavskosten så är den kanon. De äter ju naturligt mycket fisk och balanserar omega 6 med omega 3. Och då får du helt plötsligt ett annat svar:
Ja! Den innehåller en massa bra antioxidanter samt nyttiga enkelomättade fetter. (Köp kallpressad)
Fast, nej! Inte om du steker i den. Och Nej, inte om du köper en varmpressad.
Så många frågor har ofta många svar. Helt beroende på vem du är och vad du vill! Och från vilken vinkel du tittar på frågan. Allt har något bra i sig. Och allt har något dåligt i sig. Det gäller att värdera alla sidor. Plus att sen se på sammansättningen på kosten. (Som med olivoljan)
Sen finns det några frågor som har klockrena svar.
Bör man äta sädesslag? Nej!
Bör någon äta gluten? Nej!
Är fullkornspasta bättre än vit pasta? Nej! Du bör inte äta någon form av pasta.
Är margarin nyttigt? Nej!
Hur ska du kunna göra det enkelt? För inte ska det väl vara svårt att äta?
Jag berättar i morgon. Då kommer ett gäng enkla tydliga riktlinjer 🙂
20 svar
Jag är så tacksam för dina inlägg, hjälper mig massor 🙂 Just nu läser jag i din bok LCHF för kvinnor, kanonbok! Tack!
Ett utmärkt inlägg, Anna! Det som är helt rätt för den ene är bara halvrätt för den andre, och kanske direkt dåligt för den som har stora metabola problem.
Sten Sture Skaldeman
Chefredaktör LCHF-magasinet
Hej Sten Sture! Ledsen att du fastnade som spam. Jag kämpar med att hitta ett bra program, just nu stoppar det både spam och riktiga inlägg. inte riktigt min tanke. Jag jobbar vidare på teniken och släpper ut de felspärrade inläggen manuellt så länge.
Både metabola problem och sockerberoende skapar ju ett behov av större strikthet. Spännande med de induviduella skillnaderna.
Åh va du är bra…..
I natt när jag inte kunde sova, tog jag fram en pärm där jag har utklipp med kostråd av Dr Fideon Lindberg. Jag följde hans rekommendationer för 5-6 år sedan. Då hittade jag ett reportage från Hemmets Veckotidning nr 36 /06 där du var med.
Intressant läsning nu när jag följer dina råd här:-)
Elisabeth
Samma här, jag känner mig så otroligt förvirrad och stressad över att känna att jag hela tiden gör fel…vill äta rätt men tycker det är SÅ svårt! Ingenting i matväg får mig att må så bra för en kort stund som kolhydrater, det är verkligen en kick för mig. Bröd är min stora last och jag riktigt NJUTER när jag äter det. Har ätit LCHF 1½ år tidigare och sen uppehåll för graviditet och nu är jag igång igen. Men jag saknar de där kickarna av välmående som bröd ger. Är jag månne sockerberoende?
Kan inte säga att jag mår dåligt av vetemjöl men jag får mer energi på LCHF. Så svårt det här…
Hej Anna!
Tack för en inspirerande blogg och inte allra minst dina böcker (har läst LCHF för kvinnor)! Det är mycket skriverier och snack om att LCHF är bra för viktnedgång. Men kan du inte skriva något om LCHF och krånglande magar, som till exempel IBS? Och jag skulle gärna vilja läsa om LCHF för personer som redan är smala, till och med underviktig (som jag själv är!). Vi har väl också goda anledningar att äta LCHF? Men jag tycker det saknas information från just den synvinkeln 🙂
Annars tycker jag din blogg är kanonbra!
Mvh, Anna
Anna, på Kostdoktorn. se har jeg læst en hel del om LCHF også ift. IBS og der er også mange indlæg vedr. vægtnormalisering, hvilket jo er rigtig godt for undervægtige. Du kan også søge på kolhydraterifokus.se, de har også rigtig mange gode tråder.
Nu blir jag jätte förvirrad. Har nyligen börjat med LCHF och förstått det hela som att man behöver mer fett och att man ska äta grädde. Men du skriver nu att man inte ska äta grädde???
Her var det mange gode svar!
Hej!
Inressant läsning.
Jag funderar på sötningsmedel. Du skriver om naturliga råvaror, fetter och näring. I många LCHF-sammanhang nämns sötningsmedel som en ersättning för socker.
I min värld är sötningsmedel något som triggar sötsug och definitivt inte är naturligt. I den aspeketen borde ju t.ex honung vara ”bättre”…
Kan det vara så enkelt att sötning inte är naturligt alls???
Fast vänta lite nu…. Bacon, bra val av fett?
Japp, fettet är rätt. Mättat fett. Så tittar vi från den synvinkeln så är bacon bra. Det är hela tiden en fråga om VAD vi har granskat. Och tyvärr glömmer vi ofta helheten och tittar på detaljer.
Jag äter bacon. Men inte som vardagsmat. Jag har det som tillbehör/krydda i vissa rätter. Underbart gott, men sisådär nyttigt 🙂
Line: Jag rekommenderar att hoppa över sötningemedel. Kan du hantera lite choklad och/eller bär så är det bra sötningsmedel.
Synd du fortfarande inte öppnat för kommentarer på de äldre inläggen, som det om fiberhusk där du tyvärr har helt fel – hela inlägget är liksom fel. Det är synd då det förvirrar en del som bara har andra märken än just det som heter fiberhusk i affären som blir förvirrade.
De är exakt lika i konsistensen, precis lika pulveriserade som den som råkar heta just ”fiberhusk”, och man får samma resultat.
”Knaster mellan tänderna” kan man få precis lika mycket med den som heter fiberhusk, det är dels beroende på vätskemängd och tid saker får svälla, och helt enkelt individuellt resultat samt vad det är blandat i. En del kommer alltid känna det i ”vanliga” recept som de som gjort recepten inte gjort och tvärt om.
Här har du nog tyvärr gått på lite lur från tillverkaren som ju förstås också gärna vill sälja sin vara till högre pris många gånger med.
Det förhåller sig ungefär såsom t ex ”Keso”(som är ett varumärke) och ”grynost/cottage cheese” som är produkten. Här i Sverige och i recept brukar det stå Keso vilket varit den enda varianten av cottage cheese på marknaden just här länge att den blivit synonym med den sortens färskost. Eller faktiskt… det är mycket större skillnad i smak och konsistens mellan de olika märkena cottage cheese som säljs nu än det är mellan olika varianter av pulveriserade psylliumfröskal – i recept kallat ”fiberhusk”.
Alla inlägg ska vara öppnade. Det är min okunskap inom datorvärden som ställer till det. Ska kolla upp det igen 🙂
Du har helt rätt gällande Fiberhusk, att det finns andra märken som heter annat. Det jag ville med detta inlägg var att visa skillnaden mellan Fiberhusk och Husk då jag blandat ihop dem tidigare. Jag trodde då också att det bara fanns husk. Att pulveriserade psylliumfrön hette husk. Jag förstod inte att det var ett produktnamn.
Det kan alltså lika gärna heta pulveriserade psylliumskal…. har du fler produktnamn så skriv gärna in dem så gör jag sen ett inlägg av det. Ju fler olika producenter desto bättre.
Hej Anna (den med undervikt)
Min dotter var kraftigt underviktig och gick upp i vikt samtidigt då jag gick ner då vi åt samma mat. Det verkar som lchf skulle föra vår vikt i riktning mot det optimala. Du Anna, du kan säkert t.ex. njuta lite mer av grädde och bär än vi som har tendens till övervikt.
Kroppen normaliseras, så precis som du skriver är det många som går upp av samma mat som andra går ner på. LCHF är en normaliseringskost.
Som vuxen behövs dock ofta en växel till och då kan knepen vara bra att kunna ta till.
Och Anna. Precis som Anna säger, så beror det ju på vad ditt mål och syfte med lchf är. Jag har t.ex. själv bestämt mig för att köra på ketogen diet (strikt lchf) för att mata hjärnan med ketoner i stället för glukos. Detta för att jag har farhågor om att jag kan bära på anlag till dementa sjukdomar. Det vill man givetvis förhindra om man bara kan.
En fråga: Har nu försökt äta LCHF ett tag,går ej ner i vikt men magen börjar bli bättre(har IBS) det är ju bra,men jag läser att bacon är inte så bra….jag äter frukost kl 8 1ägg, några skivor bacon,2finncrisp eller 1ägg 1fröknäcke,bregott,brieost,cantadou vitlöksost,kaffe (svart) sedan lunch kl11 lagad mat kött,kyckling med gräddsås eller cf sås o sallad mellanmål vid halv två några skivor brieost ,ibland bacon,kaffe middag runt 17 samma ungefär som lunchen,tränar 2-3ggr iveckan,dom andra dagarna promenerar jag, låter detta bra eller har du nåt annat exempel? Äter ej så mycket fisk kan jag komplenttera detta med omega3 tab? Tacksam för svar! Mvh Lena