Är motion bara fusk?

Absolut inte. Motion har inte mycket med viktminskning att göra men motion påverkar hela ditt välmående och är en förutsättning för hälsa.

Jag blir nästan ledsen när vi tjatar om att det inte behövs motion. Det har i vissa LCHFkretsar nästan blivit ett mantra.

Det är svårt att motionera sig smal, därav den ”nya” kunskapen. Men rörelse gör som sagt så mycket mer.

1. Konditionsträning ökar syresättningen – Syre är en förutsättning för optimal fettförbränning.
2. Träning ökar muskelmassan vilket skapar större kolhydratförråd och en ökad kolhydratförbränning – vilket minskar din känslighet för kolhydrater samt skapar en möjlighet till större variation i dina kostval.
3. Hård träning ökar endorfinerna i kroppen – vilket är ångest och smärtdämpande.
4. Träning tar effektivt bort stresshormonet kortisol – vilket brukar vara en av de enskilt största orsakerna till att viktminskningen är långsam eller upphör.
5. Passivitet ökar hungern.
6. Träning förstärker känslan av hunger och mättnad – vilket är en stor fördel när du ska lära dig äta rätt mängd för din kropp.
7. Träning utomhus ger dig ljuset som påverkar D vitamin samt melatoninet (som styr din sömn och vakenhet)
8. Träning ökar kroppens energiförbrukning vilket skapar en viktstabil kropp. (Svårt att variera kosten och äta sig mätt om din förbrukning är mycket låg, portionerna bli ju då mycket små)
9. Normal träning minskar värk i lederna – de är gjorda för att röra sig. Stilla leder går till slut sönder.
10. Rörelse som påverkar din puls så du bli andfådd gör en massa gott för dina kärl, hjärta samt ökar din insulinkänslighet.

Så, är träning verkligen att fuska? Eller har vi snöat in på bantning i vår tanke igen?
Hoppas i morgon hinna skriva lite om motion och demens. En annan spännande kunskap….

10 svar

  1. Om du går ner i vikt på en kombination av träning och lchf-kost så är det naturligtvis inte fråga om ”fusk”. Men när du nu utmanar mig på en av mina hjärtefrågor så måste jag ifrågasätta träningens stora nytta.
    Enligt min egen erfarenhet är det endast kosten som är av avgörande betydelse för bestående viktnedgång. Jag blir bara hungrig om jag tränar och äter då mer.
    Sol kan jag ta emot när jag sitter i en solstol på altanen och ont i lederna får jag ännu mer när jag är tvungen att gå dubbla hundrundor. Jag har mycket mer om detta på min: blogg http://bertillind.wordpress.com/2010/04/29/att-rora-sig-mer-%E2%80%A6/
    Det kan gå väldigt bra att gå ner i vikt på mitt sätt, utan extra motion och ingen träning vilket kan vara till tröst för alla som verkligen har svårt att ”röra på sig”.

  2. Mycket bra skrivet och framför allt viktig info. Tyvärr finns det en utseendefixering som tagit över fokus från hälsan. Det är 10ggr bättre att vara stark och ha bra kondition med 10-15kilos övervikt än mager med dåligt flås och klena muskler. Sen tycker jag det är glädjande att kolhydraterna äntligen tappar mark. För idrottare oavsett nivå ligger idealet runt 25%-30%,då prestationsoptimerar man sina resultat och får en superhälsa på köpet. Har själv loggat in över 7000 träningspass de senaste 30 åren(46 år nu)och springer bäst 2h efter en omelett och en stor näve nötter:-) Bra blogg du har förresten, vårda den ömt..

  3. Jag är nybliven lchf-are och har gått ner lite i vikt. Jag har varit fysiskt aktiv till och från och ska börja träna snart när det finns lite mer tid över (jobbar i trädgården nu). För mig är löpträning det som får mig att må toppen och gå ner i vikt. 3 mil i veckan är min melodi.

  4. Jättebra skrivet och håller med dig!

    Jag har försökt träna mig till viktminskning tidigare och vet att det inte var någon stor succé (blev jättehungrig och åt mycket pasta…), men däremot uppnår man andra viktiga hälsoeffekter med träning, och allt handlar ju inte om viktminskning…

    Jag tränar för att bli pigg, få endorfiner, för att hjärtat ska få jobba, för att jag vill ha bra kondition, för att jag vill bli lite fastare i kroppen, för att jag KÄNNER att min kropp VILL ha rörelse…

    För att gå ner i vikt äter jag LCHF och för att må extra bra (som bonus liksom) så tränar jag. Som tur är fungerar ju LCHF och träning jättebra ihop, var skeptisk till det från början men nu vet jag att det går hur bra som helst att träna utan massa pasta:-)

  5. Kenneth eller någon annan,

    Finns det några riktmärken på hur man hamnar på 25-30% kolhydrater om man tränar? Vad motsvarar det ungefär i mat (vet att det är svårt att ange exakt men ungefärligt?)

  6. Jätteenkelt. Prova dig fram.

    Speciellt vid löpträning är det enkelt eftersom du lätt kan mäta din energi i minuter per km.

    Vill du tävla är det extra viktigt att hitta sin optimala kolhydratnivå. Är du ute efter att motionera så gör det ju inget om något pass i månaden blir lite segt på grund av för lågt glykogenförråd. (kolhydraterna i musklerna)

    Ska du gå efter 25-30 E% så måste du näringsberäkna allt du äter eftersom det beror på allt annat du äter, inte på själva mängden kolhydrater i gram.

    Annars fungerar handflatsmodellen perfekt. Är du matt, illamkående och sänker din hastighet så öka på med rotfrukter var dag samt nötter var dag. Känn efter. Är din kropp nöjd, eller behöver den lite till? Kanske lite mer mejeriprodukter som mjölk och yoghurt som är fullproppade med kolhydrater.

    Kenneth, har du fler bra tips? Eller någon annan?

    Lycka till.

  7. Susanne: precis som Anna påpekar kan det vara bra att näringsberäkna för att dels komma rätt i fördelningen mellan näringsämnena och vid en smart viktminskning ligga strax under det dagliga näringsbehovet. Dessutom är det en stor fördel att veta hur mycket energi maten man äter inehåller. Lägg ner några timmar på kaloriberäkning för dina vanligaste matvaror för att därifrån kunna skruva på energifördelningen. Vet inte hur du tränar och vilka mål du har men generellt kan man säga att finns det mycket högintensiv fys =85%-100% av maxpuls behövs det något mer kolhydrater i kosten just dom dagarna,speciellt direkt efter avslutat pass. Vid mer renodlad motionsträning på en behaglig puls kan nog en mer strikt LCHF fungera ännu bättre för fettförbränning,både under träning och resten av dygnet. Sen tycker jag det i träningskretsar omdebatterade proteinet är viktigt, 1,5 gram- 2 gram per kilo kroppsvikt är idealiskt för tränande personer, då hamnar musklerna aldrig i katabol fas vilket är av största vikt. Lycka till!

  8. Kenneth,

    Jag tränar en hel del – två medelpass + ett skivstångspass på Friskis & Svettis varje vecka, därutöver 2-3 joggingpass à en mil + en mil simning varje vecka och så gott som dagliga promenader. Det kanske låter fanatiskt, men jag trivs och mår bra:-) Dock känner jag att jag behöver optimera min kost – jag har läst mycket om hur mycket man behöver kolhydrater när man tränar, och alla i min generation (jag är född på 70-talet) har väl idrottslärarnas förmaningar om vikten av att kolhydratladda med pasta och geléhallon inför orienteringsdagarna i färskt åminne…men även om jag har förkastat de teorierna idag, inser jag att det behövs mer än 20 g kolhydrater om dagen, särskilt de dagar jag tränar. Med LCHF de dagarna blir jag inte bara orkeslös utan direkt yr!

    Så nu försöker jag hitta en balans mellan bra kolhydratkällor, som frukt, quinoa och fullkornsris utöver grönsaker och bär. Jag vill helst undvika bröd och andra mjölprodukter samt hel- och halvfabrikat i största möjliga mån.

    Jag tror att du har helt rätt i det du säger om proteinbehovet. Tyvärr tycker jag ibland att proteinet hamnar lite i skymundan i LCHF-debatten och rent av har fått dåligt rykte – både Annika Dahlqvist, Sten Sture Skaldeman och Atkins på sin tid har sagt att ett överskott av protein omvandlas till glukos i kroppen och har en negativ inverkan på blodsockret och insulinproduktionen. Men andra, som GI-experten Ola Lauritzson, säger att protein mättar så bra att det är osannolikt att man föräter sig på protein (samma sak gäller fett).

    Så jag antar att det handlar om att testa sig fram, för att hitta sin egen individuella kolhydrat-, fett- och proteinjämvikt!

    Stort tack för dina insiktsfulla kommentarer och utförliga svar!

  9. Tack igen för din blogg Anna!

    Jag äter LCHF för att jag mår så bra av det, och så fick jag en massa energi så jag började träna lite på Friskis & Svettis, blev mer intreserad och peppad och började gå till gymet för först gången på 18 år, och det gick ju bra, och sen för ett par månader sen frågade en kompis om jag ville följa med och jogga – något jag försökt med men aldrig gillat förut – men jag gjorde det och det gick ju jättebra! Med bra kost i grunden behöver man inte kämpa så hårt för att få resultat av träningen, och det sporrar ännu mer, så nu tränar jag mer än nånsin, sover bättre och har ännu mer energi, mer muskler och bättre kondis och mår kanon! 😀

    Men allt började med maten…

  10. Svårt att motionera dig smal? Nja, jag tränade bort 31 kg lätt som en plätt. Gick sedan ner 7 kg med LCHF. Så jag tycker motion är en viktig del i viktnedgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *