Hälsokurs #4 Dålig näringsstatus

För att vara frisk och inte bara osjuk behöver du äta så många rätt som möjligt och så få fel som möjligt.

Människan är ett av jordens mest tåliga djur, tillsammans med råttor och kackelackor, så du kan göra fel i många år utan att bli sjuk. Men du är allt annat än frisk. (Hästar är ett av de mest känsliga djuren, gör  de fel så blir de sjuka på bara några veckor). Att vi tål så mycket gör att många inte förstå sambandet med kosten och problemen som sen dyker upp. ”Men jag har ju ätit så här i alla år och mått bra, det måste vara något annat”.

Nej, du har bara kommit till dagen då din bägare var full och droppen som fick bägaren att rinna över dök upp. Ge nu inte droppen hela skulden! Hur stor bägare vi har verkar vara tur/otur i livets lotteri. Några kan göra en massa fel och klara sig i många år och andra gör nästan allt rätt men får kämpa i alla fall. Har du fått en liten bägare eller redan gått sönder så tvingas du tyvärr vara väldigt rätt i dina val, några kallar det ”fanatisk”. Har du en stor bägare och skött dig länge så har du troligtvis utrymme för att ta ut svängarna lite mer. Orättvist? Japp, så ser livet ut.

Du behöver rätt byggstenar i rätt mängd och du vill äta så få molekyler som möjligt som stör, förstör eller förgiftar din kropp. Bönor innehåller en hel del bra byggstenar men tyvärr lika många skadliga så väljer du dessa för att få i dig de bra så kommer du tippa över de dåliga till slut i alla fall. Blir du sjuk av lite och sällan? Det vet bara du. Har du en liten bägare som redan är full så är svaret ja. Har du en stor bägare eller en bra marginal så kommer en hummus eller en chili con carne inte att skada dig.

Vad behöver vår kropp för byggstenar?
1 Animaliska proteiner där fisk och skaldjur är viktiga. (Minst 10 olika per vecka)
2 Vegetabilier som du kan äta utan att tillaga dessa eller blötlägga. (Minst 10 olika per vecka i alla färger.)
3 Naturliga fetter i sin naturliga form. Smör, kokosfett, ister, nötter, avokado, oliver & fet fisk
4 Mineraler. Antingen nötter och skaldjur och/eller supersaltet.
5 Frukt och bär som krydda om du vill och tål. (I dessa finns bra enzymer som inte finns i grönsaker)

Små ting många glömmer som är superviktiga för vår hälsa, som du vill äta:
1 Klorofyll (Mörkgröna grönsaker)
2 Pektin (Lingon, vinbär, äpplen, citrusfrukter och vitkål)
3 Kollagen/gelatin (Tillskott, äkta buljong eller mat från ”fuledelar”)
4 Omega 3 (Tillskott eller fet fisk 3-5 gånger per vecka. PS! Det finns fler feta fiskar än lax)
5 Lera (Vi har alltid ätit ”smutsig mat”. Lite skit rensa magen, sa alltid mormor.)
6 Fermenterade grönsaker såsom svarta oliver i vatten, surkål, kimchi, syrade morötter/gurka/rödbeta mm

Vad vill vi undvika? Allt som retar vår kropp, allt som skadar vår kropp och allt som skapar högt blodsocker.
1 Gluten
2 Emulgeringsmedel
3 AZO-färgämnen
4 Socker
5 Mjölmat, såsom macka och pasta
6 E330 (Citronsyra)
7 Nitriter (I tex bacon)
8 Glutamat E 621-E625
9 Jästextrakt
10 Billigt kött där djuret har fått fel mat och bott inomhus
11 Kött från djur som fått antibiotika (Italien visade sig vara en stor bov där…)
12 Produkter från Kina och Indien
13 Odlad lax (den ekologiska är ett snäpp mindre farlig)
14 Besprutningsmedel
15 Bönor och baljväxter
16 Och så sällan som möjligt, mat med innehållsförteckning 😉
17 Och sällan eller aldrig mejeriprodukter, i alla fall från ko.

Svårt?
Nej, om vi äter naturlig kost är det enkelt. Väljer du bort antingen vegetabilier (carnevore) eller animaliska produkter (vegetarian/vegan) så behöver du kunna betydligt mer än de flesta på jorden för att kanske kanske slippa blir sjuk.

Men äter du all artegen kost, i artegen mängd och artegen form så är det svårt att blir sjuk.
Är du redan sjuk? Då behöver du lite överkurs för att balansera din kropp rätt igen. Du hitta kunskap HÄR.

8 svar

  1. Förklara vad artegen mat är för de som inte vet. (jag vet 😊)
    Du kanske redan gjort det, då har jag missat det i så fall.

    1. Hej!
      Jo, alla arter har sin naturliga mat. Det betyder att deras matsmältningsystem är redo att ta emot det de äter. De har rätt längd på tarmarna för ”sin” mat”. Rätt typ av bakterier och enzymer för ”sin” mat och sen är deras kropp redo att bygga om, anväda och dela ut byggstenarna till kroppen som ”rätt” mat ger.

      En ko äter gräs, men dör av köttfärs.
      Ett lejon äter kött och skulle dö av gräs.
      Människan är omnivore, vi tål både vegetabilier och animalier. Men vi är dåliga på att äta gräs och rått kött.

      Vi har tänder som visat att vi är grönsaksätare. Och vi kan inte själv bygga vitamin C vilket visar att vi behöver äta vegetabilier. Men bara de med stärkelse och som kan ätas obehandlade. Vi tål inte de som är så giftiga att de behöver blötläggas eller kokas innan vi äter de. Vi klarar inte heller cellulosa.

      Vå har en sur magsäck och ett kort matsmältningsystem vilket visar att vi är gjorda för näringstät mat, och då finns bara animalier. Vi kan inte bygga kollagen och omega 3 för hjärna och inflammationssystemet själva vilket visar att vi behöver äta animalier. Vi år först de fula feta delarna innan vi hade elden. Men när elden kom kunde vi även äta muskeldelarna.

      Så vår artegna kost är vegetabilier och animalier.

      När vi blev bofasta började vi med spannmål och blev sjukare, men alternativet var svält. Det gamla urvetet skapade sjukdomar men det nya som kom på 50-talet är rena katastrofen.

      Vi började även med mejerier vilket dödade många på grund av diarré, men även där var nog alternativet svält och död i alla fall. Tyvärr bytte vi kossa till en A1 runt 50-talet vilket har ett värre kasein. Plus att idag är vårt problem inte svält, utan öveträtning så nu blir östeogen och IGF1 i mjölken ett stort problem för oss.

      Baljväxter (de flesta) går inte att äta utan blötläggning och kokning så de kan inte vara artegna eftersom den möjligheten inte fanns när våra gener ”skapades”.

      Så spannmål, mejerier och de flesta baljväxterna är nya molekyler och skadar tyvärr oss.

      Sen är människan, tillsammans med råttor och kackelackor, en av jordens tåligaste invånare. Vi kan göra fel i många många år och ändå överleva. Både hästen och lejonet hade ganska snabbt dött på fel kost, även om den är naturlig – för den är inte arteget naturlig.

  2. Bra lista! Undrar hur du ser på rå mjölk, dvs ej pastöriserad som alltså har kvar alla viktiga enzymer mm? Inom tex GAPS ses det som ett av de mest tarmläkande livsmedlen. Tror själv det är nyttigt och en helt annan sak än det som säljs i affärer. Ska bli spännande att se hur min dotter med UC reagerar när jag äntligen fått tag på det och tänkt börja fasa in långsamt. Tack för dina lektioner och annat du modigt delar!

    1. Dilemmat med mjölk är kossan. Vi tar vår mjölk från fel typ av ko idag, A1. Detta ger oss ett kasein som skadar.
      Mormor fick som mjölk från kossan av typ A2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *