ADD är svårare än ADHD. Enkelt generaliserat kan vi säga att ADHD och ADD är samma sak, men ADHDarna fick en jetmotor och ADDarna en moped – för att dra ett tågset med järnmalm var dag.

Motorn jag pratar om är acetylkolin (AK). Bästa sättet att öka AK är träning i alla former.

Det betyder att en ADHD som får rätt möjligheter (Läs boken Energibarn 2.0) har drivet och kan använda sin underbart kreativa hjärna som i stort sätt alltid är utanför boxen. En ADHDare kan skapa alla förutsättningar som behövs för ett bra liv. Unikt liv, men bra. ADHDaren har drivet, motorn och kraften. (Om vi inte stulit självförtroendet genom att sucka, himla med ögonen och försöka göra ADHDaren ”normal”)

En ADDare ses ofta (mycket orättvist) som lat. Han eller hon kommer liksom aldrig igång. Inget händer. Tider hålls inte. Det blir lätt mycket stillasittande framför TV-spel.

Varför? Enkelt.

Båda har hög nivå av GABA (broms – eller godsvagnar med järnmalm). Vanligtvis mycket hög nivå. Jag har 30 på en skala där normalvärdet är 2-4. Svårt att komma igång och när jag äntligen är igång får inget störa mig, för då är det inte säkert att jag kan komma igång igen.

Jag har ADHD. Jag har lyxen av att ha en jetmotor!
En ADDare har en liten gammal moped att dra detta enorma lass GABA med…

Hur ökar man motorn då? Jag vet inte fler vetenskapliga tips än träning. Det kan vara som så att detta är en personlighet. Lite som hur byter du från ögonfärg brun till blå? Eller så går det att bygga upp lite som vi kan bygga dopamin med aktivitet, riskbeteenden, spänning, intresse, kul, träning så länge vi har omega 3, proteiner, mineraler (Mg) och grönsaker i kosten.

Problemet är att jag har inte kommit på hur man ber om att kroppen ska bygga acetylkolin (förutom då träning). Men värt ett försök är att gå utanför vetenskapen och prova sig fram.

Kolinstärkande mat mat

Nummer ett. Vi vill i alla fall vara 100% säkra på att det finns byggstenar, så vi börjar där.

Du vill äta mat med mycket kolin

Nötter som mandel och pinjenötter
Biff, gärna från gräsbetesdjur
Ägg
Fisk – omega 3 (gärna även tillskott. Dubbel eller trippel dos.)
Lever och broccoli (kanske inte favoriten direkt hos ett barn med ADD)

Jag hade också lagt till tillskott. Allt som kan hjälpa är viktigt. Tror inte det finns en lösning, utan en massa små droppar. Kanske kan vi fylla bägaren så vi får ut mer energi ur motorn!

Acetylkolinstärkande tillskott

  • fosfatedylserin
  • acetyl-L-karnitin
  • fosfatedylkolin
  • kolin (GPC kolin)
  • B-komplex
  • Taurin
  • Koffein?
  • Ginko biloba
  • Koreansk ginseng
  • Rosenrot

Sen det jag tror är allra viktigast. Använd energi-vikarien dopamin. Jag tror det är den enklaste lösningen.

Du har säkert märkt att det finns både energi, motivation och koncentration bara det är ”kul”. Det är inte för att ”Ja ja, när det är kul, då kan du minsann. Men så snart det är lite tråkigt då går det inte. Du måste skärpa dig!!!”

Svaret är att det fungerar för att ”kul” ropar på dopamin. Och dopamin kan vikariera för acetylkolin med just funktionerna: energi, motivation och koncentration.

Här kan L-tyrosin som tillskott hjälpa till att öka dopamin – men du måste ändå be hjärnan bygga det genom aktivitet. (På samma sätt som du kan inte äta tillskott och sitta i soffan och hoppas på mer muskler.)

”Men Anna, han/hon kan väl inte bara göra kul saker hela livet?” Nja, har du en bättre lösning så lyssnar jag gärna. Men mitt svar är jo, och allt annat måste han/hon lära sig att där behövs hjälp från andra eller tekniker som gör att det blir gjort.

Tidsbrist kan vara en bra motivation. Att vänta till sista sekunden kan vara en smart strategi.

Riskbeteende, lite farligt, lite spänning, är ett annat bra val. Men det kan gå illa om personen har för lite konsekvensbedömning. (Vilket nog är mer regel än undantag.)

Däremot är det viktigt att veta att dopamin kan bara vikariera för energi och motivation.
AK är också ansvarig för att kunna slappna av, sova och känna sig trygg. AK är en viktig del i det parasympatiska nervsystemet.

Så vi behöver vikarie för denna funktion också. För får du aldrig vila, aldrig vara trygg och aldrig sova gott. Ja, då är det svårt att motivera sig att orka dra godsvagnar med en moppemotor var dag… speciellt i skolan. Där du inte ens vet varför du ska dra, vart du ska och inte får någon belöning efter en dags kämpande i motvind. 

Trygghetsvikarie:

Oxytocin – beröring, gosa med djur, massage, varm dusch eller bad, vatten, tryck, tyngd, värme, kvinnoröster från någon man tycker om, kramar, mjuk musik man gillar.
Endorfin – smärta såsom spikmatta, fysisk aktivitet där du blir trött.

Koncentrationsvikarie:

Dopamin – allt som är kul! OBS! TV-spel är en fälla delux, det gör oss mer dopaminberoende och sen finns inget i den vanliga vardagen och världen som lockar. Inget blir lika kul som spelen.

Och helt fria tankar utanför boxen

Kanske kanske kan knep som främjar våra mitokondrier fungera. Detta är bara en hypotes som jag inte hunnit kolla i verkligheten. Men gissar jag fel kan inget skada. Det värsta som kan hända är att ingenting händer. OM det funkar så snälla hör av dig.

Tillskott:
Q10
Mangan (Nötter & oskalat sesamfrö.)
Karnitin
PQQ (pyrrolokinolinkinon).

B1 – då den påstås fungera som acetylkolin i hjärnan vid höga doser

OBS!

Men kan vi inte bara ge dopamin som medicin? Absolut inte! Dopamin är en kraftfull drog som kokain. De hade snabbt blivit beroende, fått ”superkrafter” och mått strålande – initialt. Sen ökar tåligheten och du måste öka – och öka – och öka. Utan fördelarna och nu kommer alla överdosnackdelar. Som med alla droger!

Vill du lära dig mer? Vill du skapa möjligheter? Läs boken Energibarn 2.0 – unikt kreativa hjärnor med myror i brallan.

”Barn vill om de bara kan!

NPF, Bokstavsbarn, ADD, Skitungar, ADHD – ja, kärt barn har många namn. Eller som Anna kallar dem, ”Energibarn”. Är det ouppfostrade barn som ska lära sig veta hut, eller är det unika kreativa barn med myror i brallan som bara behöver lite extra vägledning för att hitta en bra och positiv väg? Anna visar med ett enkelt och positivt synsätt hur vi kan kompensera bristerna och använda styrkorna. Hon ger konkreta enkla förslag på lösningar som verkligen fungerar. Både hemma och i skolan.

Att behandla alla lika är oerhört orättvist. Ändå görs detta ofta. Det används även som ett argument för rättvisa. Att behandla alla olika, så alla har samma förutsättning är för Anna rättvist. ”Alla barn kommer inte gå ur skolan med godkänt i alla betyg, men alla barn ska banne mig lämna skolan med självkänsla och självförtroende i behåll.”

13 svar

  1. Hej! Min unga vuxna son ha lindring autism men misstänkt jag om ADD pga. hans beteende och läst artikel om Add . Tråkigt är att läkare ha ej hjälpt honom tidigare om det och han ha ingen medicin för !
    Jag Googlade och läst i en Homeopat grupp om en tjejer som sökt hjälp.
    En homeopat föreskrev till henne ett vitamintillskott för en tjejer som hade svårt att koncentrera sig kunde inte fokusera … hon ha ADD.

    Där heter Cogmax och är består av:
    Folsyra, selen, zink, vitamin E, vitamin D, vitamin B1, vitamin B6, vitamin B12, vitamin B5,,kolin och magnesium.
    Jag skulle vilja köpa denna tillägg i Sverige med samma tillägg ovan. Hur gör jag det?

  2. Hej! Jag söker info om GABA , L-Theanine i relation till ADHD (kombinerad form). Alla studier jag sett pratar om att GABA är för lågt och bra att tillsätta som tillskott men förstår jag ditt inlägg korrekt att du menar precis tvärtom? Att GABA är för högt?
    Mvh Johanna Meyers

    1. GABA är svårt.
      För det första beror det på var i hjärnan du har GABA. GABA lugnar och kan vara en mur.
      Sen beror det på hur GABA balanserar mot glutamat. Är glutamat för hög kan du bli orolig även om ditt GABA är högt.
      Så där vill vi sänka glutamat om det går.

      Sen beror det på dopamin. GABA är inget problem om dopamin är högt, men lågt dopamin och högt GABA (i förhållande) skapar problem.
      Och sen måste vi ta hänsyn till Acetylkolin.

      Så mitt inlägg är en av tusen tankar.

      Men ja, GABAtillskott kan också ge lugn och trygghet och skapa balans i impulskontroll.

        1. Jag skickade ett test till USA. MEN, du får bara reda på din nivå i blodet. Inte i hjärnan. Och nivåerna skiljer sig, även inne i hjärnan. Du kan ha högt på ett ställe och lågt på ett annat. Så bäst (och billigast) är att ha kunskapen och känna efter.

    1. Det går och det är dyrt och dilemmat är att du inte vet med vilka siffror du ska jämföra.
      I min värld är det inget fel utan bara en unik koppling som behöver en unik vardag.

  3. Hej, jag är så glad att jag hittat hit till din blogg. Jag försöker lägga pusslet och blir överväldigad av hur jag ska tänka så jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Jag misstänker att min son kan ha ADD, han är väldigt passiv, blir sittande framför datorn, saknar motivation att göra annat och har långsam startmotor (som du beskrev det, han har en gammal liten moped att dra sitt lass). Det jag försöker förstå är om man har lågt eller högt GABA och jag förstår att det kan bero på andra faktorer som Dopamin, Glutamat etc.
    Hans läkare ordinerade Amitriptylin för magsmärta och rumination/regurgitation. Tanken var att medicinen skulle hjälpa mot neuropatisk smärta och därmed hoppades man att ruminationen av mat också skulle avta. Det som hände var att min son (som är 15 år i augusti) sa att han maten inte kom upp lika mycket längre men att han fick mer ont i magen. Då tänker jag att det har med Acetylkolinet att göra då Amitriptylin är en antikolinergisk medicin, MEN det finns en annan medicin för ruminationssyndrom som heter Gabapentin som ska hjälpa mot RS; ”a GABA B agonist known to affect resting LES tone and suppress transient lower esophageal sphincter relaxations could potentially have a therapeutic role in rumination syndrome”. Som jag förstår det så innebär det att Gabapentin höjer GABA så jag har dragit slutsatsen att han har låga nivåer men han kan alltså ha högt GABA men lågt dopamin alt högt glutamat. Hur reder jag ut det här? I vilken ände ska jag börja vad gäller kost och kosttillskott utöver att öka acetylkolin? Förstår att tester är dyra och svåra att tolka men man vill ju heller inte börja ge GABA tillskott om det inte är lågt.
    Han är mycket stresskänslig så jag funderade på att ge honom tillskott av KSM66, vad tror du om det?
    Ursäkta min långa kommentar. Hoppas du reder ut min förvirring.

    1. Hej!
      Tack för din fråga. Tyvärr är svaret ännu längre än frågan och jag har tyvärr inte möjlighet att ta emot fler klient4er just nu. Högt upp på denna sida hittar du knappen BOKA. Gå in och sök på ADHD-coacher och boka upp en konslutation så kan de gå igenom bakgrund, behov och hitta svar på din fråga.

  4. Hej!

    Kanske vissa inte har en motor, har själv add tvärtom passar tider jäkligt bra. Samt att det ända är att jag alltid kommer för tidigt. Har även autistiska drag. Hade varit enklare och fått diagnosen Asperger istället fick dåligt på psykologtestet. Men däremot kvalat in på Mensa. Skyhögt på mönstringen med och kom in 🙂

    1. Hej!
      Jag har ADD och har inte heller svårt att passa tider utan ser till att vara på bestämd plats i tid. Däremot har jag verkligen en moped…..väldigt långsam sådan. Jag håller också med om att Asperger hade varit mer rätt men nu finns ju inte den diagnosen att sätta längre…Så jag får nöja mig med ”Moped”.

  5. Hej Anna!

    Jag läste högre upp att du tagit reda på GABA-nivån genom ett test till USA. Undrar om det även går att göra elektrokemisk analys med hjälp av kroppsscanning för att ta reda på detta? Jag har nämligen gjort det och fick reda på att GABA vad lågt men undrar om du skulle säga att det är en tillförlitlig metod? 🙂

    https://kroppsscanning.se/sa-funkar-kroppsscanning/

    1. Dilemmat med alla tester är att du kan ha högt på ett ställe i hjärnan och lågt på ett annat ställe. Så ingen av testerna kommer ge rätt svar. Men med kunskap kan du känna efter själv var din nivå är och om testet du gjort stämmer på dig. På mig överensstämmer testet med min upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *