”Hjärnan lever bara på kolhydrater”

 

En förenkling som heter duga och som faktiskt är ganska så fel. Men en förenkling somanvänds i vardagligt tal väldigt ofta.

För det första lever inte hjärnan på kolhydrater överhuvudtaget. Den lever på glukos. För det andra kan den även använda reservbränslet ketoner om det finns för lite glukos.

Största delen av glukosen kommer från kolhydrater, därav uttrycket.

MEN kroppen kan bygga glukos från proteiner, även det en förenkling. Kroppen bygger glukosen från främst de grenade aminosyrorna. Aminosyror i sin tur byggs ihop till proteiner.

Kroppen kan även bygga glukos från en del av fettet, glycerol. Av fettets andra del byggs ketoner.

Alltså kan du och din hjärna få tillgång på kolhydrater från både kött, fisk, smör och grönsaker.

MEN kolhydrater är inget gift. Det vi ska jaga är överdriften av kolhydrater i vår mat och att vi äter nya former av kolhydrater som kroppen inte känner till. Till exempel mjöl. Vi får en alldeles för stor mängd kolhydrater på en och samma gång. Kroppen har inget fungerande system för detta överflöd av blodglukos som bildas.

I de nya sakerna vi äter som fullkornsmjöl finns också annat som kroppen absolut inte vill ha. Tillexempel lektiner och gluten och är det knäcke vi väljer så får vi även i oss akrylamid.

Däremot har kroppen system för ATT hantera kolhydrater. Vi har ätit kolhydrater i hela vår utvecklingstid. Att byta fettfobi mot kolhydratfobi låter inte som ett bra val. Nötter innehåller en hel del kolhydrater, men också massor av våra mineraler och en fettsammansättning som verkligen gynnar vår kropp. Att bara se till kolhydratmängden vore synd gällande just nötter….

(Många tvingas dock av sockerberoende att jaga kolhydrater och många uppskattar att leva på ketoner då kroppen är ganska så ångestfri och ohungrig i det tillståndet. Två helt andra aspekter gällande kolhydrater som jag inte får plats med i detta inlägget om jag inte ska skriva en roman)

”Hjärnan lever bara på kolhydrater” är en förenkling, felaktig men dock och med fokus på det vi äter. Vi äter ju inte ketoner och hjärnan lever inte på fett och proteiner. Hoppas att jag har förklarat mig på ett tydligt vis.

7 svar

  1. Hej Anna
    Läser regelbundet din blogg och tycker att du tillför en mer balanserad syn på kost i allmänhet och LCHF i synnerhet.

    I detta inlägg måste du dock ändra så att det står glukos (blodsocker) och inte glykos. Det finns väl inget som heter glykos, men däremot glykogen… 🙂

    Mvh
    Hanna

    1. Mina osnabba fingrar och en hjärna som inte tycker om att vänta. Rätt eller fel, nu är i alal fall texten konsekvent. Skriver glukos med u och glykogen med y.

  2. Jag har bantat sedan jag slutade röka och gick upp som en raket. Nu har jag levt strikt LCHF i en månad. Efter några dagar mådde jag illa och blev seg i knoppen, men det lugnade ned sig. Nu är sällan sugen och känner tydligare hunger-mättnad. Min kropps ångest kanske börjar läka? Viktminskningen är blygsam men jag hoppas att den kommer igång när min kropp blir tryggare. Konstigt nog så är jag inte så orolig över att jag går ned så långsamt, kanske beror det på att kroppen är mer nöjd.

    1. Härligt att höra. Bara mal på, ibland är kroppen envis och motvillig. Njut av att sockersuget är borta och att du mår bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *