Ja, vad gäller när det står ekologiskt?
– Bekämpningsmedel får inte användas.
– Gödningsmedel får inte användas.
– Fodret är i huvudsak producerat på gården. (Slipper transporter)
– Läkemedel för djuren används restriktivt.
– Grödan växer långsammare.
– Ökad risk för mögel/mögelsporer.
– Djuren får vistas utomhus.
– Naturligt beteende.
– Genmodifierade organismer får inte användas.
– Grödan får ej bestrålas.
– Vissa tillsatser får inte användas.
Varför ska vi betala för den dyrare ekologiska maten?
– Forskningen tyder på att det är lägre risk för små barn att få eksem.
– Bättre fettkvalité i ekologisk mjölk.
– Mer antioxidanter i ekologiskt vin.
– Mer antioxidanter och vitaminer i ekologiska grönsaker och frukter.
– Lägre halt bekämpningsmedel i urin hos barn som äter mycket ekologiskt.
Köper jag allt ekologiskt? Nej, tyvärr. Men jag byter ut allt jag har råd med. Ägg brukar vara det första valet jag gör. Drömmen är sen att min plånbok ska räcka till för ekologiskt kött från gräsbetande djur.
15 svar
Eller så har man sådan tur att man har en man som jagar älg. Kan man hitta bättre kött än så?
Tänker på samma sätt som du! Ägg köper jag alltid ekologiskt för det äter vi trots allt väldigt mycket av. Dessutom så smakar dom bättre och då jag själv haft höns en gång i tiden så såg jag hur hönorna njöt av att bada i rabatterna (jag njöt mindre av det ;P).
Däremot så går jag stick i stäv med mina tankar om fria höns när det kommer till att äta kyckling. Tyvärr. Men det kan skilja 200,-/kg! Och då styr plånboken. Samma med övrigt kött. Grönsker är oftast det som är minst skillnad på.
Usch, det är svårt! Och jag förstår barnfamiljer som går efter billigaste kilopriset. Jag har själv varit där! Även om man vet att man får mer näring för pengarna men det är hutlös skillnad på ekologiskt och sk ”vanlig” mat!
Det man hoppas på när man kostar på sig ekologiskt kött eller ägg är att det skvallrar om att uppfödaren i fråga har lite mer hälso- och miljötänk…men så mycket mer kan man egentligen inte hoppas på. Ett nötkreatur eller en gris som får ekologiskt odlat kraftfoder med en onaturligt hög andel spannmål kommer att få inflammerade tarmar och köttet kommer att få en felaktig moega3/omega 6 balans. Ur det perspektivet skulle jag välkomna en märkning som mer handlade om den specifika djuratens naturliga föda än om födan är ekologiskt odlad eller ej
Håller med Per här!
Fram för märkning så man vet om det är GRÄSBETESDJUR som aldrig fått ett korn spannmål, eller om det är djur som fått spannmål, ekologiskt eller ej! Är det gräsbetesdjur, har de även oftast (törs inte skriva alltid) betat på ekologiskt mark… Miljö- och hälsotänket finns hos bonden.
Beställde så sent som i tisdags ett kvarts djur gräsbeteskött à 90:-/kg, inom mitt landskap. Känns riktigt bra! Köpte där förra året oxå, och det är det godaste och bästa kött jag någonsin ätit! Trots att jag för 20 år sen bodde med en ”månskensbonde” som hade gris och kalv, men dessa fick ju spannmål…
Köper gräsbeteskött från lokala köttuppfödare, betalade nu 100 kr/kg för 15 kg. Det blev en del i frysen och blir många goda grytor i höst. Kyckling köper jag nästan inte längre då det inte finns ”bra” kyckling att få tag i. Någon gång kan det bli ett par dyra filéer från ett bra lokalt företag men inte ofta. Ägg finns det ganska många leverantörer av här när det gäller ekologiskt. Något jag saknar är laktosfri ekologisk vispgrädde i storpack alltså liter-paket. Då köper jag vanlig då jag använder så mycket grädde i mat och kaffe osv. Men alla grönsaker och allt kött jag köper är krav eller ekologiskt och närodlat om det går.
Om ägg är ditt första handsval när du köper ekologiska produkter, kan man då få fråga vad övriga produkter är som du köper ekologiskt? En tio-i-topp?
Har du vägarna förbi småland nån gång så tipsar jag dej om
http://www.linnerydsodergard.se.
Där beställer jag 20 kg styckat och vakum packeterat naturbetat kött för 110:- kg.
10 kg nötfärs och 10 kg övriga bitar.
Bästa priset jag har hittat!
Det gäller att skilja på KRAV-märkt och ekologiskt. KRAV har utförliga regler för djurhållningen men det gäller inte på samma sätt för ekologiskt.
När det gäller kor ställer KRAV upp regler om hur stor del av fodret som skal vara grovfoder däremot tror jag inte att det är krav på att det ska vara odlat på gården.
Eftersom fettet är det som påverkas av att det är ekologiskt kan man ju undra varför man ska ha ekologiska lättprodukter.
Hej
Gällande ekologiskt vin pratade jag hastigt med en ägare av en vinproduktion, och hon ville inte odla ekologiskt. Orsaken var att i stället for vanligt bekämpningsmedel tilläts det inom ekologisk vinproduktion användning av koppar. Det tyckte hon var ett sämre alternativ. Någon som kan reda ut vad som gäller för ekologiskt vin?
Hei!
Du skriver øverst her at ”gjødningsmedel får inte anvandas”. -Gjelder det også helt naturlig gjødsel fra dyr som har beitet på økologisk dyrket mark?
När det gäller ekologiskt griskött från Scan så har de gått från Kravs regler till att följa EU:s regler och det betyder att grisarna visserligen garanteras utevistelse men bara på en betongplatta och det främjar ju inte deras naturliga beteende tyvärr. Däremot påstår ICA att deras ”Selection-grisar” får gå ute och böka, men då gäller ju inte de övriga reglerna för ekologiskt.
För mig är grisarnas liv viktigare än att köttet är nyttig, så jag väljer helst Selection kött och Änglamark när jag inte får tag i lokalt kött som är ok. Kyckling köper jag också sällan och bara om de fått gå ute.
Det går inte att jämföra kilopriset på den vanliga kycklingen och t ex Bosarbskycklig tycker jag, för det är så mycket mer mat på den senare men samma mängd ben i båda, vilket gör att kilopriset för den ätliga delen inte är så stor som det kan tyckas.
Bernt
Vid alla sorters produkter är KRAV ett bättre val eftersom konstgödsel och giftspridning dödar mikro- och makro-livet i jorden, d.v.s. dom miljarder djur som ska bryta ner gödseln till näring som dom små rottrådarna kan ta upp.
Konventionell odling är dessutom oftast ensidig vilket uppförökar förekomsten av ogräs, skadeinsekter och svampsjukdomar.
Bernt
Minst 50% av fodret (torrsubstans) skall vara odlat på gården i KRAVs regler.
Alla produkter är bättre som KRAVproducerade, tänk på hur konstgödsel och giftbesprutning dödar mikro- och makro-livet i jorden, d.v.s. alla dom miljarder djur som bryter ner gödseln till näring som kan tas upp av dom små rottrådarna.
Konventionell odling är oftast ensidig och uppförökar ogräs, skadeinsekter och svampsjukdomar.
Det var värst vad många experter det fanns här! Ni borde alla ta anställning inom bondeyrket.
Vad äter ”gräsbesetsdjuren” under vintern här i Sverige då?
Har för mig att marken brukar vara täckt av snö då!
Nej, varenda företagare (bönder är också företagare) försöker tjäna pengar och hitta kryphål från lagar och förordningar för att tjäna ytterligare några kronor.
Just nu så är det inte lätt att tjäna pengar alls som bonde och det beror på att konsumenterna väljer importerad billig mat i allt större utsträckning och handlarna, som vill tjäna ännu mer pengar, försöker fuska med märkning m.m.
Ta reda på vilket mejeri som ni bor närmast och kanske ni har något lokalt slakteri nära också eller en gådsbutik rent utav. Köp där!
Det gynnar bygdens bönder och ni får fortsätta leva med öppna landskap runt ikrig er!
Som det är nu i tex. ett turistlän som Dalarna hotas mjölkbönderna av utrotning pga det dåliga mjölkpriset. Vem vill åka dit på semester då när allt är igenvuxet!
Bonden.
Gräsbetesdjur får ensilage el. hö på vintern, och alltså inget kraftfoder.
Sen är det sannt att det ALLTID finns fusk, mera eller mindre.
Jag har jobbat som avbytare, och det finns ingen garanti alls att djuren mått bättre på ekologiska/KRAV gårder, det är bondens kundskap och ”djuröga” som bestämmer hur djuren mår.
Så enkelt är det.
Och så svårt är det, för då måste man veta eksakt vart köttet kommer ifrån.
Ruttna äpplen finns överallt.