Spelar kalorier någon roll?

Nej, inte de minsta. Men visst, svälter du så går du ner i vikt. Kroppen tror att den ska dö och sänker sin energiförbrukning, sätter alla funktioner på SPARA och LAGRA. Men visst går du ner om du inte äter… Inte ett speciellt smart sätt att långsiktigt gå ner i vikt på. Men visst fungerar det som en panikåtgärd inför en fest…

Använder kroppen alla kalorierna från maten som energi? Nej och det är här kalorikunskapen blir fel. Att räkna kalorier är ju som att tro att allt du äter ska bli energi. Men byggnadsstenar, isolering mm, var kommer de i så fall ifrån.

Sen finns det nästa felkälla och det är att olika energiämnen stimulerar olika signalsubstanser och hormoner. Denna kunskap är egentligen allra viktigast. Och den har kaloriförespråkarna helt glömt bort. De tror att vi är ne förbränningsmotor.

Men är energi in och energi ut helt fel då? Nej, denna kunskap stämmer. Men nu blir det svårare. Mycket svårare. För du kan nämligen minska eller öka energi ut genom ditt val av mat och val av mängd av mat. (Alltså inte bara genom rörelse.) 

Prova själv. Ät överdrivet mycket av LCHF i två veckor. Du kommer troligtvis att stå still. Men inte gå ner.
Ät sen överdrivet lite av LCHF i två veckor. Du kommer troligtvis att gå ner i vikt. (Ska göras i denna ordning)

Fungerar detta om du bara ätit LCHF i någn vecka? Nix, du ska helst ha ätit ordenligt i minst 6 månader.

7 svar

  1. Hej Anna. Jag har gått ner i vikt med LCHF förut, ganska mycket också. Sen så började jag äta lite mer kolhydrater, mer undantag osv, så jag gick upp lite i vikt igen. Men nu för ungefär 3 veckor sedan så började jag köra stenhårt LCHF igen som förr för att jag vill ner i vikt igen. Jag äter exakt som jag gjorde då jag förr gick ner i vikt, men känner inte nu samma nedgång som då. Jag har sett dig skriva att om man kaloribantar så måste man minska på kalorierna för varje gång man vill banta igen. Kan det bli samma sak med kolhydrat-restruktionen, alltså att om man en gång gått ner med att skippa kolhydrater och sen gått upp igen så måste man verkligen köra NOLL kolhydrater om man vill gå ner i vikt ännu en gång?
    Låter jag konstig? Det är nog för att jag är det, haha. Jag blir orolig emellanåt. Jag gillar LCHF så det är ju inga problem, men NCHF vet jag inte om jag vill köra på haha. Hoppas det finns nåt svar 🙂

  2. Kroppen hatar jojobantning, oavsett metod eller kunskap.

    När du går upp i vikt, alltså överäter i förhållande till behov, så försämras en hel del värden. Till exempel balansen i kolesterolet.

    När du går ner i vikt så tror kroppen att den förlorar sitt ”sparkapital” att det helt enkelet är dåliga tider.

    För var gång blir kroppen mer och mer expert på att behålla en stabil vikt. oavsertt var vikten står. Kroppen lär sig att anpassa sig.

    Du komemr att lyckat, men det kommer att ta betydligt längre tid och du behöver troligtvis vara ganska så strikt. Alltså inga undantag. NCHF behöver dock inte vara enda lösningen. Tålamod och ingen yoghurt kan räcka 🙂

    Stanna vid LCHF, bara mal på. Men tänk på så att portionerna inte blir för stora.

  3. Hej.
    HUR ska man hitta det optimala för just MIG??
    Det händer ingenting…..Inte ens ketosstickan ger utslag och inget händer på måttbandet heller….
    Har bra grundkunskaper i LCHF, men nu vette fåglarna vad min kropp håller på med….Kan alla verkligen gå ner med LCHF? Jag har 20kg att tappa….

  4. Ja, alla kan gå ner men vissa måste minska energiintaget också. Däremot är det normalt att stå still i flera månader i början. Tålamod är viktigt.

  5. Håller med Sandra, hur ska man hitta rätt? Nu är jag alldeles ny på Lchf. Har fuskat sedan april och har den senaste månaden varit bättre på att äta rätta sakerna? Det här är inte lätt, mycket lättare att bara dra ifrån allt vad fett heter i sin iver att äta sunt. Men det slutar med att man går upp i vikt på 650 – 900 kcal/dag, mår pyton och allt vad hunger och mättnad försvinner. Då blir ju motståndet att lägga upp och få i sig det som ligger på tallriken också en faktor som inte ändras i första taget.

    Då är det inte lätt att hitta rätt. Ät mycket, hur mycket är det? Man vill gärna ha en ungefärlig mall att arbeta efter tills det går av sig självt. Med både ca mått på kcal, kolhydrater, fett och protein. Jag försöker handflatemetoden men det är inte helt lätt heller.

    Om man går ned till 0 på kolhydraterna, blir det inte som att ha lagt upp en stor brasa, men vara utan tändstickor?

    Nu kommer det nog att ordna sig, jag har att må bra som första mål och hoppas på viktminskning på köpet. Och att ta bort all grädde, creme fraich mm gör inte att maten blir speciellt rolig i längden.

  6. All seriös forskning på metabol fördel har visat att det inte finns någon metabol fördel som har någon betydelse i verkligheten. Mängden energi man stoppar i sig styr helt och hållet om man går ner eller upp i vikt och det spelar ingen som helst roll från vilken typ av energikälla som kroppen hämtar energin ifrån. Det går i forskningen alltså inte att hitta några skillnader mellan exempelvis lågkolhydratkost resp högkolhydratkost.

    Det finns däremot mindre seriösa icke-vetenskapliga studier som visar på helt andra resultat, som nästan alltid inte helt oväntat är finansierade av National Cattlemens Association, den amerikanska köttindustrins jättelika lobbyorganisation, som givetvis är väldigt intresserade av att människor köper mer kött. Detta utnyttjas nu inte bara av köttindustrin, utan även av människor över hela världen som ser sin chans att tjäna pengar på andra människors okunskap. Till denna skara kan uppenbarligen Anna Hallén räknas. Vidrigt var ordet.

    Antar dock att denna kommentar ”magiskt” kommer att försvinna inom kort, då det ofta är väldigt jobbigt för dessa människor att få höra saker som inte passar in i deras verklighet..

    1. Varför är du fräck från början? Lite tråkig attityd. Från denna blogg ”försvinenr” inget (förutom personangrepp. Då jag inte tycker att de hör till en seriös diskussion.

      Ja, forskningen visar, precis som du säger, att mängden energi styr. Det viktiga här är att det är energi inte kalorier. På detta styr sedan hormoner och signalsubstanser hur MYCKET du äter samt hur mycket energi som ska förbrännas.

      Så forskningens entydiga och tydliga svar på själva energiförbukningen i förhållande till energiintaget går inte riktigt att använda i verkligheten.

      Påverkas blodsockernivån måste du äta (fast kroppen inte behlöver mer mat9 för att hjärnan ska bli nöjd. Detta skapar överätning.
      Påverkas signalsubstanserna och du har en obalanserad biokemi kommer du att tillfredställa ett beroende trots att kroppen inte har behov av mer mat. detta skapar överätning.
      Underäter du essentiella saker kommer kroppen skicka ut hungerssignaler trots att du redan tillfredsställt energiintaget för den dagen. Detta innebär överätning.

      Kroppen är inte bara en förbränningsmotor. Om du räknar 4 kcal för 1 gram proteiner, har du precis sagt att ALLT ska bli energi. Men komemr inte en viss del bli byggnadsmaterial? Kommer detta inte påverka kroppens totala förbrukning av energi? Alla dessa parametrar förstör hypotesen om kalorier. Men du har helt rätt i kunskapen om energi in kontra energi ut.

      En tanke. När tror du det är enklast att gå ner i vikt? När kroppen har alla essentiella näringsämnen och du är mätt och nöjd?
      Eller…
      När kroppen saknar en massa viktiga byggnadsdelar men har tillräckligt mer energi och du hela tiden är hungrig och sugen?

      Nästa påstående som är helt fel är detta om köttindustrin. Vi äter inte mer kött. Någon har hittat på detta och ni som sprider det hela är helt utan ifrågasättande. Vi äter inte mer kött. punkt. Vi äter som tallriksmodellen. Vi äter inte mer kött, vi äter dock mer av djuret. Alltså vi äter inte bara fileerna, vi äter även fettet. Så vi blir mätta på ett MINDRE antal djur. Något som köttindustrin INTE bör gilla. I stället för att sprida osanning så plocka fram faktan om hur köttindustrin påverkar LCHF. Hade varitr kul att se varifrån denna anka är född.

      Och Hur skulle jag kunna vinna på att gynna köttindustrin när vi inte äter mer kött. Hur får du ihop logiken? Känns lite som att du slått mot väderkvarna och slår in öppna dörrar. Vi äter inte mer kött och köttindustrin kan alltså inte gynnas av oss. Snarare tvärt om.

      Din sista mening gör att jag undrar hur seriös du är. Ger mig bara en fadd smak i munnen. Jag brukar heta Anna, inte ”dessa människor”. Jag är van att diskutera, inte sudda när det inte passar min verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *