LCHF är ingen bantningsmetod.

Men den är perfekt att gå ner i vikt med!

Däremot är det många som provar och inte får några resultat. Vad händer då? Jo, en hysterisk jakt på kolhydrater börjar. Nu ska nivån ner på noll. Nu ska vi räkna, vara strikta, väga… och tyvärr är det många som ändå inte får några resultat. (eller kanske som tur är så beteendet inte belönas)

Varför? Jo, LCHF är ingen bantningsmetod, det är en lisstil. Och det är inte bara kolhydraterna som styr. Kroppen är så mycket mer komplicerad (och spännande).

Det jag nu ska skriva gäller inte för alla er som FÅR resultat. Er är bara att gratulera. 🙂 Nu ger vi oss in på alla er som har den envisa besvärliga hopplösa kroppen. Kroppen som vägrar att släppa ett endaste gram.

Troligtvis är du en person som bantat en hel del. Som tagit jojobantning till proffesion. Troligtvis har du provat ”allt” och lite till. Vad händer då? Jo, din kropp ställer in sig på spara och lagra. (Ren överlevnadsnstinkt. Och kroppen är expert på att överleva) Du har troligtvis en mycket låg naturlig daglig förbränning. (Det är därför ingen svältmetod fungerade heller. Ingen orkar konsekvent att äta mindre än 1000 kcal i resten av sitt liv)

Detta betyder att du först måste äta UPP förbränningen. Att gå ner i vikt har inte bara med hormoner och insulin att göra. Det har med energibalans att göra. Och för att få en negativ energibalans måste du ha en toppen egen förbränning i ett kropp som inte är rädd för svält. En trygg kropp.

Nummer ETT är alltså att lära sig att äta. 3 mål mat med 2 mellanmål. Tänk vilken stabil kropp du har när du kan äta SÅ mycket och stå still i vikt. Häftligt. LCHF enligt mina rekommendationer (du hittar dem på bloggen eller i någon av böckerna). Och ingen yoghurtfrukost. (Några kan gå upp 1-3 kg under första veckan, inget att göra år och det försvinner)

Nummer TVÅ blir att sätta en livslång rutin. Det är enklare att ändra något utifrån en rutin och du vet ju då också på vilken mat du står still. Nu ska du äta så här utan undantag, utan att falla tillbaka och utan att räkna. Bara lära känna din kropp. När du har ett tryggt ätbeteende kan du sen gå ner i vikt.

Väldigt många glömmer att ätbeteendet är oerhört viktigt för en stabil vikt och ett avslappnat liv 🙂 Mycker mer viktigt än att räkna Kh.

När dina rutiner sitter, kan ta 3-4 månader eller ibland upp till 1/2-1 år. DÅ kan du sen gå ner i vikt. När du kan äta utan ångest. När du kan gå på fest utan att göra avsteg. När du kan åka på semester och behålla dina rutiner. DÅ ka du gå ner i vikt.

Nummer TRE är att gå ner på 3 måltider per dag. Handflatemodellen. Inga mellanmål. Läs ”Jag kan det här med LCHF” i min högermarginal.

Har du nu ätit perfekt i ETT ÅR och fortfarande står still. Då är det dags för ett av två val. Ta det som som passar dig bäst.

Antingen; går du ner på två måltider per dag. Max ett glas vin var gång du väljer att dricka vin. Bara ovanjordgrönsaker. 1 dl sås, fett till var måltid. Proteiner till alla måltider. Ät tills du är mätt men bara en portion. Håll på max 12 veckor. Sen tillbaka till stor mängd mat så kroppen inte anpassar sig.

Eller: så väljer du tre måltider och nollar. När du nollar ökar ketonerna, vilka gör dig mätt (och faktiskt lite ångestfri) så du naturligt äter mindre. Håll på max 12 veckor. Sen tillbaka till stor mängd mat så kroppen inte anpassar sig.

Går det att ta knepen direkt? Nej, det är värsta fällan. Och tyvärr är det oerhört många som provat just detta. LCHF har blivit en bantningsmetod. Ju tuffare och ju mer man lider desto bättre. Vi är tillbaka till idiotdieterna! Inget fungerar och vi tar i hårdare och hårdare, faller tillbaka, ångrar oss, börjar om, ändrar var och varannan dag, ökar fett, minskar kh, minskar fett… precis det betendet vi ville bort från när vi valde LCHF.

Hade det funnit en genväg som fungerade i längden, så lovar jag att alla hade använts sig av den och det hade spridit sig till alla blixtsnabbt.

1. Trygg kropp med hög förbränning (Tar minst 3-4 månader ofta längre)
2. Ursäker ätrutin där du aldrig gör undantag du ångrar.
3. Sen är det dags…

Varmt lycka till!

26 svar

  1. Tre mål plus två mellanmål… då får man ju inte göra annat än äta! Lika som förr… äta hela tiden, konstant sugen hela tiden, livet kretsar runt mat! Nu kan jag ibland glömma bort att tänka på mat (socker)… speciellt när jag gör något!

    Ska försöka få in en rutin som känns säker och som passar, varje dag, men det är SVÅRT med ett liv styrt av andras förväntningar och tider (jobb mest, men även barn), där man hela tiden måste anpassa sig, rätta sig efter, och inte är det lika dag för dag heller! Fasta bra rutiner fattas, men jobbar på det…

  2. Bra råd som fungerar.
    Tack Anna, för att du kommer med så mycket klokheter.

    Det var först när jag började äta mer som kroppen reagerade med att släppa kilona.
    Sista månaderna har kläderna som jag köpte i vintras helt plötsligt börjat bli för stora. Ett angenämt problem 😉
    Samma med Särbons kulmage, så kul att se hur den minskar för varje gång vi träffas. Det har tagit tid, men nu händer saker även där. Han är så glad över allt du lärt oss via bloggen, brukar ha högläsning när vi ses 🙂

  3. Tack för bra råd. Även om man vet och kan så är det jättebra att bli påmind då och då. Jag är ju så himla otålig. Och nu när jag ska sätta igång igen efter nästan 1 års sjukdom så vill man ju att det ska gå snabbt. 🙂

  4. Tyvärr är det väl inte bara det att kroppen ställt in sig på att spara och lagra för den som jojobantat. Ofta har väl dessa personer svältbantat med stor andel kolhydrater, som gjort att fettet låsts inne av insulinet och att musklerna brutits ner istället pga. energibristen. Man har blivit ”fetsmal” som jag brukar kalla det. Mindre muskelmassa ger också minskad basalförbrukning.
    Därför skulle jag vilja tillägga som komplement till att börja äta ordentligt med mat, att också börja med lite styrketräning efter förmåga, och på så sätt få igen den muskelmassa som förlorats genom tidigare svältdieter. Tänk då på att inte ligga kvar på samma proteinintag utan öka denna väsentligt under träningstiden.

  5. Verkligen bra att betona. Det blir så lätt ”x kilo på y veckor”, och man glömmer vad som händer efter, eller att många känner sig misslyckade om det inte går så fort.

  6. Okej, så om jag förstått det rätt så ska man inte nolla från början????

    Har den första kokboken från dig, i den står det nåt i stil med att ”fettet brinner i kolhydraternas låga”, hoppas du förstår vilket jag menar… jag förstår inte detta och du får gärna förklara 🙂

  7. Tack för all inspiration! Du skriver att man inte ska äta youghurt till frukost. Jag kan inte äta ägg pga gallan, vad rekommenderar du då? Nu äter jag en smoothie på fetyoughurt, vispgrädde och hallon, men då kanske det inte är så bra?

    1. För hälsan väljer du en bra frukost. För viktminskning kan den skapa ett problem. Men får du resultat så bara fortsätt.

      Annars rekommenderar jag ”Annamacka” Ost varvat med skinka, salami och gurka. Lägg på varandra i en höjd så du blir mätt. ät med kniv och gaffel.

      Eller ta rester från gårdagens middag. Bättre frukost är så kan det inte bli. 🙂

      Eller makrill i tomatsås med lite majonnäs och hackad gurka. Jättegott.

  8. Det borde ha stått ”fettet brinner i glukosens låga” men jag gjorde en för snabb förenkling så tyvärr är den raden nästan fel.

    För att starta fettförbränningen så behövs en tändsticka, puruvat. Denna skapas bara från glukos. Så för att fettförbränningen ska fungera behöver kroppen puruvat (glukos). MEN glukosen behöver inte komma från kolhydrater. Kroppen kan ju skapa glukos på annat sätt.

    Får du resultat kan du visst nolla från början. Om det fungerar för dig så bara kör. Men många får inte ens det att fungera och DÅ måste vi backa bandet och bygga upp kroppen igen.

    Det stycket som du läser i boken kom sig av att många fick igång viktminskningen när de slappnade av, lämnade nollningen och åt lite grönsaker och några nötter. När striktheten inte blev en fokusering. Men i en bok skriver jag för många läsare men mycket lika kroppar. Så allt stämmer aldrig på alla. För andra är det tvärt om. Kosten fungerar bara när man nollar eftersom det är enda gången suget inte tar över.

  9. jag vet inte om jag är den enda som märker något liknande problem.. men jag har ätit lchf i 3 år och har kört på, utan att nolla eller vara för strikt mot mig själv när det kommer det rutiner osv, kör med andra ord så att jag äter när jag e hungrig och håller inte på med nåt matschema.
    10 kg var det jag gick ner på en gång, utan att nolla eller nåt, enbart genom att ändra kosten..

    Nu senaste halvåret har jag blivit helt galet kär i kaffe med grädde.. eller snarare grädde med kaffe.. Och nu känns det som att den lilla förändringen gör att jag går upp lite i vikt.. har inte vägt mig eftersom jag inte äger en våg, bryr mig inte om vikten, men emellanåt känns några av mina kläder lite tajtare än tidigare..
    Kan en sån ändring som att lägga till lite grädde i kaffet varje dag vara så pass att jag gått upp lite i vikt?

    Bara en undran, jag har inte viktpanik alls utan e mest nyfiken 🙂

  10. Satt o lusläste din nya bok igår o bara njöt. Står en del som får en att tänka till, jag trodde jag kunde lite mer om LCHF än vad jag gjorde.
    Eftersom jag har ett par kg jag vill gå ner och tränar (när allt går som det ska utan skador) 3ggr i veckan. Ska byta ut ett flåspass till styrka och undrar om man ska äta olika efter ett pass styrketräning eller efter ett pass spinning?
    Zumban äter jag inget speciellt efter men just när spunnit är jag hungrig efter en liten stund när jag kommit hem även om jag ätit middag. Nu har jag ju lagt till fett så jag kankse inte känner så nu men har du några tips?

  11. Så, Anna, varför blir det så med för mycket grädde tro? Man för ju för sig (av någon anledning) att det inte ska göra något att dricka grädde haha.

  12. Tänker lite som ”Slottsfrun” – mellanmålen gör att dagarna till slut bara handlar om mat, tycker det är så skönt på LCHF att äntligen fått ’rätten’ att äta när jag är hungrig, och inte stressas av att man ’måste’ äta sina mellanmål annars avstannar förbränningen – som i princip alla viktnedgångsinriktningar fokuserar på och förespråkar. Så min fråga;

    Måste man äta mellanmål – räcker det inte med att äta när man är hungrig?

  13. Antagligen av flera skäl, grädde är rätt energirikt och ofta kommer det utöver maten.. dvs det är knappast av metabola skäl du tar grädde i kaffet.

    För om du åt mindre mat iomed grädden hade det antagligen inte varit något problem.

  14. Hej hej!

    Jag skiver till bl.a. DIG för att jag behöver lite tips och råd ang LCHF.

    Jag äter enligt LCHF just nu, och har aldrig mått bättre.

    Men nu till min fundering.

    Jag och min sambo planerar att skaffa barn. (vårt första).
    Är det BRA eller DÅLIGT att äta LCHF-kost när man ska bli / har blivit gravid?
    Många säger att det inte är bra för fostret?!?!?
    Att det skulle skada fostret / barnet.

    HJÄLP!!

    Emma

    1. Jag är tvärsäker när jag säger att LCHF är ett bra val MEN du ska INTE gå ner i vikt under en graviditet. Du ska alltså äta rotfrukter, bär och nötter och inte jaga kolhydrater på grammet. Men annars är det bara att njuta fullt ut av LCHF kost. Så som gravida människor har gjort i flera miljoner år. Och då gick det ju bra 🙂 Lycka till!

  15. hej! jag tycker att du ska ta upp leptinkänslighet i din blogg 🙂 det har stor inverkan på vikten och kan förklara varför vissa inte får någon viktskillnad. bara genom att ändra lite rutiner började jag ”rasa” (i genomsnitt 300g om dagen) i vikt efter flera månaders platå:

    – äter en stor portion protein inom en halvtimme att jag vaknat.
    – småäter aldrig och äter inga mellanmål (ingen fara, är proppmätt!)
    – äter sista måltiden helst 4-5 timmar innan sömn.
    – motionerar endast efter sista måltiden så jag bränner fett under natten.
    – sover mörkt och svalt, släck gärna ner redan när solen går ner.

    kroppen beter sig annorlunda nu! jag är MÄTT, även när jag äter mindre portioner än innan, har euforiskt hög energi och står mig mellan måltiderna utan minsta sötsug även om det serveras framför näsan på mej. lättnad!

    läs mer om detta här:
    http://jackkruse.com/my-leptin-prescription/

  16. Hej Anna!

    Jag måste fråga dig som kommer med så kloka ord; Jag har mitt eget bröllop att se fram emot i augusti och hoppas att bli av med 25 överflödiga graviditetskilon till dess. Har ätit enligt lchf i snart en månads tid, men det enda resultat jag uppnåt är minus ett kilo, lätthetkänsla och sockersuget är som utfluget genom fönstert. Det är väl bra i sig, men händer det inget mer än så? Kan det vara för att jag inte äter den så feta maten till punkt och pricka? Kan ta till ex kokt lax, massa grönsaker och en klick creme fraische till middag, dessutom har jag varavat lite med nutrilett också, men så fick jag för mig att de kanske blockar ut varandra och äter nu endast mat. Har även ätit ett kosttillskott som heter fatburner ett par veckor tillbaka, ändå sitter allt som cement. Jag har en arbetsskada sen några år tillbaka, vilket har gjort att jag inte kan motionera på samma sätt som jag kunnat tidigare och blir lättare trött, men får iallafall en daglig promenad på ca 1 timme. vad gör jag för fel? Jag äter även regelbundet, blir alltid hungrig enligt klockan, ungefär var tredje, var fjärde timme och det är inga mängder heller…Kanske du kan reda ut det här trasslet med lite tips och råd, för om det ska gå i den här takten, får jag väl gifta mig i augusti…nåt annat år=)

    Mvh Monica i Surahammar

    1. Vill du ”ösa på tempot” lite inför bröllopet så kan du minska ner kolhydraterna till max 10 gram per dag. Läs även ”LCHF för viktminskning” här på bloggen samt inlägget ”Jag kan det här med LCHF” Då hittar du fällorna. (Inläggen hittar du genom att söka i sök-fältet.

      Varmt lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *