Samlar du vatten? Svullnar? Och har uteslutit sjukdom hos läkare?
 
Då kan det vara flera olika anledningar. Här kommer mina gissningar:
 
1 Du stressar vilket gör att kroppen behöver med stresskyddande kortisol. Kortisol byggs av progesteron så med långvarig oro eller stress skapar du dig progesteronbrist. Och brist på progesteron kan öka vattensamling och skapa svullnad.
 
Lösning: Vila, återhämtning, lediga tankar, ACT, andningsminuten, mindfulness och att lära sig att duga.
 
Symptomlindring under tiden: Progesteron (absolut inte gestagen)
 
2 Du stressar och kroppen använder då en ytlig munandning. Dettas skapar en slö och svag diafragma. Och diafragman är en mycket viktig del i ditt lymfsystem. Några pratar till och med om diafragman som lymfsystemets ”hjärta”. Ytlig andning kan öka vätskeansamling (främst i underkroppen, men troligtvis överallt).
 
Lösning: Näsandning, andningsträning med motstånd, andningminuter, nattejpning och tåhävning för att väcka vadmusklerna (som är lymfsystemets hjärta nummer två)
 
Symptomlindring: Lymfmassage, promenader.
 
3 Dina njurar styr din vätska i kroppen genom olika mineraler. (Det är därför man alltid måste kolla upp med läkare först så det inte är njyrproblem och ni sätter igång med andningsminuten…) Mineralbrister (alltså saltbrister) kan skapa obalans i vätskeansamling.
 
Lösning: Ät mer naturliga mineraler såsom skaldjur, nötter och supersalt. Stabilt blodsocker.
 
Symptomlindring: 1 tsk supersalt per dag.
 
4 Stillasittande. Mycket stillasittande skapar problem i alla system – nervsystemet, hormonsystemet, signalsubstanserna, blodtrycket och japp även i lymfsystemet. Vi är skapta för att röra på oss i kroppens alla riktningar och böjningar flera gånger var dag, samt vi är skapta för att gå eller jogga.
 
Lösning: Rörelse i kroppens alla 7 basövningar samt gång. Gärna yoga.
 
Symptomlindring: Promenader var dag MEN med rätt hållning.
 
Rätt hållning:
1 Höfterna lite fram som om någon sparkat dig i rumpan. (Var noga så du inte fäller aningen fram som en fällkniv – inte alls bra för våra fötter, knän eller höfter)
 
2 Bröstkorgen fram och upp och axlarna lite bak. (Var noga så du inte hänger lite fram eller axlarna ramlar lite fram – detta skadar nacken och axlarna och brukar få fingrarna att svullna vid promenad)
 
Så! Höften fram, sträck på dig och upp med bröstkorgen – du ska se ut som en ”mallapa”. Då gör du rätt. <3