Forskningen säger en sak och din kropp säger en annan sak. Vem har rätt? Jo forskingen. Men jag håller inte med. Verkligheten måste, i alla fall i min värld, vara det som är sant. Det är med denna utgångspunkt jag lär inte nytt och ökar min kunskap.

För att kunna tolka din kropp så behövs kunskap om hur den fungerar. Vad kan den göra, varför gör den så och när gör den detta?

Och här kommer det som forskningen ofta missar på. Den vill ha ett gemensamt svar som överensstämmer med många i en grupp. Men du är inte en grupp, du är en unik individ. Reagerar verkligen alla precis likadant? Naturligtvis inte. Men det är just detta vi söker i studier. Till exempel när vi forskar på: ”Vad skapar mest mättnad?” …hos alla?

Här kommer nästa dilemma. Mättnad på korttid, lår oss säga 60 minuter? Direkt upplevd mättnad efter måltid? Mättnad som håller i 4-5 timmar? Du kommer att få olika svar beroende på vad du väljer för tid.

Sen är mättnad inte bara hjärnans respons på mättnadshormoner. Det finns fler system som styr om du önskar äta eller inte. Och då kommer vi till nästa problem med forskningen. De skalar bort allt som kan störa det som ska mätas. Men när du lever var dag så finns all denna ”störning” kvar. Det är ju det som är du, din omgivning och livet.

Och sen finns det forskning och forskning. Du kan fråga en grupp: Hur åt du för tio år sen och hur mår du idag?” Här har vi oändligt många problem och fel. Vem kommer ihåg hur vi åt för tio år sen? Och speciellt när det kommer till oss bantare… har vi verkligen konsekvent ätit på samma sätt i tio år? Var dag år ut och år in? Kommer vi ihåg rätt?

Sen finnas det forskning på celler, hormoner och olika system i kroppen. Nu vaknar mitt intresse. Mycket av denna kunskap anses som sanningen, vi kallar det anatomi, fysiologi och näringslära. Jag har valt att bygga min kunskap om kroppen på denna grund. Sen sätter jag ihop detta med evolutionen, vad är vi designade för att äta? Hur bör vi leva? Och slutligen men troligtvis det som är viktigast, med denna grund: Hur fungerar just din kropp?

Din kropp kan alla system. (Om den inte är trasig) Men tänk dig att du är ett mixerbord. (Sånt de har i musikstudios.) Du har ratten för insulin, en för glukagon och en för kortisol. Du har reglagen för serotonin, dopamin och en massa knappar för en massa olika receptorer. Låt oss säga runt omkring tusen olika val. Så ser din kropp ut! Vrider jag nu på två av rattarna låter musiken på ett sätt. Trycker jag på två av knapparna låter det helt olika. Detta är din kropp!

När jag skriver i bloggen att något händer så är det viktigt för dig att känna efter: Är detta vad jag känner i MIN kropp? Det jag beskriver händer hos alla (om din kropp inte är trasig) men mer eller mindre. Kanske ett annat system är så mycket starkare så du känner inte av det systemet som jag pratar om. Eller det blir hos dig en så liten reaktion så du uppfattar den inte, eller den ställer inte till något problem för dig.

Jag håller nu på att försöka sammanfatta tung kunskap i lätt förpackning. Svåra saker blir inte finare för att jag använder ord som ingen kan. Svåra saker blir inte mindre betydelsefulla bara för att det presenteras i vardagstal.

Hur fungerar kroppen från cell till system till kropp. Känn efter, är detta viktigt för dig? Påverkar detta system dig? Stämmer det på dig? Vi börjar helt från grunden – cellen.

Vad jag har för källa? Helt vanliga högskoleböcker i näringslära, fysiologi och anatomi. Så du kan i stort sett kolla mina uppgifter i vilken bok du vill. Sen kommer mina tankar, frågor och funderingar. Du kommer också få mina slutsatser. Jag äger inte facit, känn efter: Drar du samma slutsats?

Nyfiken?
Det kommer snart mer…