”Hej!
För ett par veckor sedan berättade en läkare på mitt jobb att han läst en artikel i Läkartidning där man konstaterat att vikt enbart har med kaloriintag att göra. Skulle vara roligt att få din kommentar eftersom jag antar att du säkert har åsikter kring hur vetenskapligt detta ändå är?”
Svar: Stor fråga och långt svar. Ska försöka sammanfatta. Visst påverkas vikten av kaloriintag. Den metoden har vi nog alla prövat. Visst fungerar det. Visst är det bevisat, både av erfarenhet och i vetenskapen. Men är det så smart?
Du kan ju också påverka vikten hormonellt. Genom insulinet. Samtidigt så påverkas energibalansen även här. Förbränningen går upp eftersom kroppen inte svälter. (Du eldar för kråkorna) Och många äter faktiskt mindre än sin förbrukning, även om de upplever att de äter mer. Detta beroende på att allt småätande försvinner och du är ju mätt och nöjd. Att efter 10-20 års bantande äntligen känna sig NÖJD, är i sig en lyx som är svårt att beskriva. En helt fantastiskt underbar känsla.
Du äter nu efter kroppens hungersignaler. Inte efter ett beroende & sug, där måttlighet brukar lysa med sin frånvaro.
Sen till det som är viktigast. Är det bara VIKTEN som betyder något? Eller vill vi vara pigga, friska och nöjda också?
Det finns två sätt att gå ner i vikt. Båda fungerar i stort sett lika bra (i början) Svält med kaloriräkning och att äta sig smal med kolhydratlåg kost.
Vilken fungerar i längden? Vilken skapar en nöjd kropp med alla mineraler och vitaminer och byggnadsmaterial som fett och proteiner? Vilken är mest naturlig för kroppens behov? Vilken är enklast att hålla fast vid en livstid? Vilken påverkar blodtryck och kolesterol positivt? Vilken minskar inflammatorisk värk? Vilken av viktminskningskosterna ökar ditt IQ och välbefinnande? Vilken av kosterna skapar ökad pigghet och bättre sömn? Så, vilken väljer du?
6 svar
Hej Anna. Jag måste få fråga om Fiberhusk. Är det verkligen inga kolhydrater i det, utan bara fibrer i stort sett? Är det bra för en som strävar efter så lågt kolhydratintag som möjligt? Vad gör fibrerna mot mig? Kommer jag få ont i magen och bli gasig osv som med fibrer i fullkorns-bröd och liknande..?? Tack på förhand 🙂
Jag är inte Anna men kan berätta hur det är för mig.
Fiberhusk kan nog ha olika effekt på olika människor. Min mage är extremt känslig (IBS) så för min del fungerar inte ens små doser fiberhusk, inte ens inblandat i annat. 1 msk i 4 wraps blir ju inte så mycket per wrap, men så mycket att jag känner av det…
För andra fungerar det bra och det fungerar endast som ”smörjmedel” och gör magen lätt att tömma.
Prova dig fram alltså! 🙂
Fiberhusk är pulveriserade psylliuymfröskal. Noll kolhydrater, men naturligtvis ska inte intaget överdrivas i alla fall.
Fiberhusk är mycket bra för mage/tarm. Inter alls som hårda fibrer, men har du känslig mage så prova dig försiktigt fram. Fiberhusk brukar dock vara ännu snällare än linfrön (som är snalla i sig)
Läkaren som tror att kalorier är det som endast räknas är tyvärr ingen som står ut från mängden av dom som ska ge råd och vårda andra människor. Allt som oftast får överviktiga höra att mellan raderna har dom dålig karaktär osv.
Banta med lågt kaloriintag är bokstavligen svält. ”Semi-starvation” har det hetat förr i tiden när man studerat ”fenomenet” men det ordet undviks bland vanligt folk nuförtiden.
Kalori in = kalori ut stämmer givetvis inte. Kroppen har, om den fungerar normalt, ett utrymme att reglera själv vilket kan också slå fel ut vid svält. Förbränningen går ned och man går inte ned så mycket som man trodde – med misstänksamma blickar från läkarna som följd. Kvar blir sättet att få bukt med insulinet som fortfarande sätter käppar i kroppens hjul.
Hej anna!! Varför behöver man inte äta mellan mål vid lchf??? Äter vi inte de för att fett förbränningen ska hållas igång??
Anna,
Det är nog inte så att alla inte behöver äta mellanmål när de äter enligt LCHF, men för många avtar behovet när de minskar kolhydratintaget och samtidigt ökar fettintaget. Blodsockret håller sig på en jämnare nivå, man håller sig mätt längre och det minskar behovet av mellanmål. ”Mellanmål är för sockerätare” skriver t.e.x. Sten Sture Skaldeman i en av sina böcker. Äter man mkt kolhydrater, särskilt snabba sådana som läsk, godis och vetemjöl, stiger blodsockret snabbt och sjunker lika snabbt. Då blir man snabbt sugen på något sött igen och så är karusellen igång…detta tenderar att försvinna eller åtminstone minska med LCHF. Men de som kan och vill kan naturligtvis äta mellanmål även när de äter LCFH. Anna har många bra tips under ”snabba enkla”!
Jag undrar om det finns något vetenskapligt underlag för att förbränningen hålls igång bättre om vi äter ofta, 5-6 ggr per dag, jmf med tre gånger/dag?