Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:
Spännande att se vad de anser vara en bra nyttig näringsrik och för vikten bra produkt. Bara att äta något som innehåller en sådan lååång innehållsfärteckning. Klara färdiga gå:
Glukossirap – även kallad majssirap, alltså snabbt skräpsocker. Det vi tror skapat USA fetman!!
Mjölkchoklad:
socker = mer socker
kakaosmör = Bra.
kakaomassa = Bra.
skummjölkspulver: fettfri mjölk men med mjölksocker
laktos = mjölksocker
vassle = mjölkprotein. Har många goda egenskaper men diskuteras just som mjölkprotein.
mjölkfett = JA! Lite vettigt mättat fett.
emulgeringsmedel (sojalecitin) = innehåller ofta bensin
arom = behövs om det inte finns tillräckligt med bra naturliga smaker. Bra sätt att fuska.
socker = lite till socker
förtjockningsmedel = vet inte vilket de har använt. Kan vara helt ok.
polydextros = mittemellan stärkelse och fiber. Innehåller mindre kalorier än socker.
sötad kondenserad skummjölk = sötad mjölk med lägre vattenhalt
palm olja = helt ok för kroppen men kan vara en stor naturpåfrestning.
invert sockersirap = mer socker
fettreducerat chokladpulver = Så har de tagit bort det nyttiga kakaofettet, vad synd.
kakaomassa = kanon. Innehåller ca 50% nyttigt fett.
socker = nämen var har vi här?
emulgeringsmedel (sojalecitin) – se ovan
arom = ja, finns inte smaken naturligt måsten man tillsätta den….
socker = skojar de med oss?
fettreducerat kakaopulver = kakao är nyttigt, men varför fettreducerat?
mörka chokladflingor:
socker = Vad förvånad jag blir.
kakaomassa = Bra!
kakaopulver = Bra!
aromer = fusksmak…. gissar på att detta inte är naturliga aromer.
äggvita = Bra.
stabiliseringsmedel (cellulosa) = Helt ok.
salt = Helt ok.
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror). = helt ok.
Näringsvärde/100g:
Energi: 1532 kj 365 kcal
Protein: 2,6 g; Kolhydrater 63,4 g, varav socker: 50,8 g; Fett 10,6 g, varav mättat: 6,0 g;
Fiber: 0,6 g; Natrium: 0,1 g
Som vilket annat skräpgodis av dålig kvalité som helst. Halva produkten är rent socker. Är ni helt säkra på att en välutbildad läkare verkligen rekommenderar människor att gå med i Vikväktarna? Eller att en dietist tycker att detta är ett bra val? Nej, så kan det inte vara.
27 svar
Jättetoppenbra att du genomlyser och visar oss vanliga
vad dom håller på med.
Vänlig hälsning
Bigge
Tack!
Oj oj oj, hur många gånger har man inte ätit en sådan och trott ”blint” på att man åt något som var mindre dåligt. Tack Anna för att du upplyser oss!
Och dessutom säljs denna m fl produkter inte bara i VV:s nätshop, utan även på deras möten…varje vecka såg jag folk köpa kassvis av choklad, snacks, kakor, kex…
Deras affärsidé är beundransvärd…. gissar på att de tjänar tonvis med pengar på detta skräp.
Tack vare dina skarpsynta analyser, Anna, har jag lärt läsa innehållsförteckningar på ett helt nytt sätt. Detta är VV:s potatischips med paprikasmak:
Ingredienser: Potatisbitar/kartoffelstykker (potatis/kartoffel (66 %), rismjöl /mel, salt), paprika krydda/krydderi (maltodextrin, socker /sukker, jästextrakt/gærekstrakt, lök/løgpulver, naturliga aromer/naturlige aromaer, salt, jäst/gærpulver, tomatpulver, surhetsreglerande medel/middel (citronsyra/syre), paprika extrakt/ekstrakt, antiklumpmedel/antiklumpningsmiddel, (kiseldioxid/siliciumdioxid)), solrosolja/solsikkeolie.
Näringsvärde/100g: Energi: 1587 kj 389 kcal; Protein: 5,0 g; Kolhydrater: 72,0 g, varav socker: 2,5 g; Fett 7,5 g, varav mättat: 0,9 g; Fiber: 3,3 g; Natrium: 1,0 g
72 gram, dvs nästan 4/5 kolhydrater, och dessutom bara dåliga kolhydrater såvitt jag förstår, med en massa olika konstiga namn för rent socker. Plus inflammationsframkallande solrosolja! Förmodligen skulle man komma fram till samma sak om man gick igenom alla VV:s produkter.
Jag tycker att det är konstigt att inte VV har större press på sig att ändra sina produkter, när t.ex. Findus och Dafgårds tvingats ta bort en massa tillsatser i sina färdigrätter efter alla skriverier och påtryckningar från konsumenterna. Är det VV:s logga som gör att många automatiskt tror att produkterna måste vara nyttiga???
Än en gång, tack till dig Anna för att du sätter sådana här produkter under lupp!
Jästextrakt är ett smart sätt att slippa stoppa i glutamat och tvingas ange det. Jästextrakt är nämligen en ingrediens och inte en tillsats. Jästextrakt innehåller glutamat….
Och glutamat är väl hungerframkallande?
Skrämmande att tänka sig att jag hört till den skara som fastnade i VV-sockerträsket. Vecka ut och vecka in köpte jag deras godis, kakor, marmelad och färdigrätter i tron att jag bytte ut osunda vanor mot sunda. Visserligen var jag alltid hungrig eller sugen, men jag intalade mig att det var normalt och visade att jag var på rätt spår! Tänk så fel jag hade…och så förbannad jag blir när jag tänker på alla pengar och all tid jag lagt ned och i slutändan förlorat på skräp. Häromdagen kollade jag för skojs skull några av deras djupgfrysta färdigrätter, och de var fulla av stärkelse, rismjöl, maltodextrin…plus delvis härdade fetter som jag antar är samma sak som transfetter.
Ruggigt är bara förnamnet 🙁 man kan verkligen undra om alla i VV ledningen är antingen okunniga eller bara tänker på att tjäna pengar.
Läste någonstans, kanske det var här förresten, att sötpotatis är en ört. Jag gillar ju sötpotatis så jag undrar om den är okay att äta eller om det är för mycket kolhydrater. Samma gäller butternut squash, den växer ju i alla fall ovan jord så den är väl en grönsak, men ganska söt.
Jag minns från mina viktväktardagar hur många var helt besatta av godis och sötsaker. På mötena ställdes frågor som: ”Om jag köper VV-kakor, kan jag då äta dubbelt så många som Ballerinakex?” Suck…detta tyder på en enorm okunskap om hur kroppen fungerar och reagerar på olika livsmedel. Och konsulenternas svar blev ofelbart: ”Så länge du håller dig till din dagliga poängkvot kan du fördela poängen som du vill”. Men VV bygger ju å andra sidan enbart på kaloriräkning och kaloribegränsning…visst betonas det att man skall äta allsidigt och ”äta allt men inte alltid”, och visst finns det någon lite ruta där man skall fylla i sin dagliga frukt- och grönsakskvot. Men det är ingen som straffar en om man i stället väljer att äta VV-kolor och -kakor för poängen. Det kan t o m se bra ut om man äter fem frukter om dagen, kryssar för dem och sedan lägger till massor av godis. Man kan sätta i sig en hel påse VV-kolor för bara 2-3 points, mindre än en halv avokado eller en matsked olivolja. Den som är sockerberoende blir definitivt inte av med det i VV! Å andra sidan tror jag inte att VV ens varit inne på tanken att det finns något som heter sockerberoende. Det enda de bryr sig om är hur många kalorier du ätit och hur många kalorier du förbränt i förhållande till din vikt och längd. Var kalorierna kommer ifrån verkar helt ointressant.
Nu har VV infört ett nytt system som heter ProPoints. En kollega till mig följer det och förklarade det för mig: numera tar VV inte bara hänsyn till kalori- och fetthalten i livsmedlen för att räkna ut pointsmängden, utan även till förhållandet mellan protein, fett, kolhydrater och fibrer. Dessutom har de infört konceptet ”Mat med mättnadskänsla” och förordar fullkornsprodukter framför raffinerade sådana. ”De har mer och mer närmat sig GI”, sa min kollega. Men jag är tveksam – de har t ex något som heter Duo Val och som innebär att man kan äta fritt av vissa livsmedel för ett givet antal points, utan att behöva väga och mäta maten. Dit hör bl a Bran Flakes som jag har hört skall innehålla massor av socker. Till Duo Valen hör även ris, pasta och potatis. Det är klart att det kanske är bättre att välja fullkornspasta framför snabbmakaroner, men är det inte bara marginellt bättre? Och är inte risken överhängande med ett sådant system att en sockerberoende person går över från vit pasta till fullkornsdito och tror att hon gjort ett smalt val, samtidigt som hon bara sjunker djupare ner i sockerträsket…och går upp i vikt igen så snart hon nått målvikt?
Superintressant. Jag hade nästan glömt mina knäpptankar från VV tiden. Jag kommer att lyfta några av era underbara tankar upp till ett inlägg. Om du inte vill det så bara skriv i kommentaren så hoppar jag över det.
Intressant!
då är ju Lindts 70%-choklad ett bättre alternativ än Lindts 85% eftersom den senare innehåller fettreducerad kakao, allt annat lika förutom procenten. Tänker jag rätt?
Ju mer du kan lyfta fram desto bättre!
Same here!
Randi: Nja, inte riktigt men nästan. Skratt I den 70% finns plats för mer socker och därför blir den 85% bättre.
Men visst hade det varit ÄNNU bättre med mycket fett och mycket kakao.
Du är min nya vitamin Anna!
Det är inte bara sunt förnuft från dig, utan en STOR (fet?)portion kunskap!!!
Skratt. Tack =0)
Jag hör till dem som gått på VV:s reklam och köpt deras s.k. nyttiga produkter. På flera av dem står det ”sockerfritt”. Men när man läser innehållsförteckningen står det att produkten innehåller maltitolsirap, acesulfam K och fruktjuice. Kan man då verkligen tala om sockerfritt?
ja, det har du rätt i 🙂
Har kunnat det men har glömt eftersom jag inte använder kunskapen längre…
Men det finns sockerfritt, osötat och en till. Och det är tydligen där skillnaden är. Det gäller att veta vad det står och vad det innebär.
En kompis till mig började på VV i januari…hon var lockad av det relativt nya konceptet Duo Val där man har både Duo Val Protein och Duo Val Kolhydrater. Vissa protein- resp kolhydratrika livsmedel kan ätas fritt (utan att vägas och mätas) för ett i förväg givet antal points. Dit hör bl a fläsk-, ox- och lammfilé, tonfisk i vatten, linser, bönor och mager vitfisk (Duo Val Protein) samt pasta, ris, potatis, fullkornsbröd och BranFlakes samt vissa andra müslisorter utan nötter (Duo Val Kolhydrater). Toppen, tänkte min kompis och åt med frisk aptit – hon gillar nämligen tanken på att kunna äta ”allt, men inte alltid”.
En dag märkte hon att viktnedgången avstannat, så hon frågade sin konsulent vid tillfälle och de gick igenom hennes checklista tillsammans. Då säger konsulenten: ”Men du kan inte äta Duo Val Kolhydrater så här ofta; Duo Val Protein kan du äta varje dag, men om du väljer Duo Val Kolhydrater för ofta kommer du att få svårt att gå ned i vikt”:
M a o: Viktväktarna gör reklam för sitt nya system med Pro Points och Duo Val, och många som går med gör det kanske för att de tror att det är fritt fram att äta hur mycket pasta, ris , bröd och potatis de vill för 7 PP/måltid. Först när viktnedgången uteblir och de rådfrågar konsulenten får de veta att ”nej, kolhydrater kan du inte äta för mycket av, visserligen säger vi att de kan ätas fritt, men det kan du inte om du vill gå ned i vikt”. Däremot säger de att Duo Val Protein – dvs rent kött, mager vitfisk och tonfisk i vatten – kan ätas i obegränsade mängder och ändå kan man gå ned i vikt. Det är väl bra i sig, men jag tycker att det vore ärligare av VV att gå ut med informationen från första början att Duo Val kolhydrater bör användas med viss försiktighet om man vill gå ned i vikt.
Min kompis berättade också om en annan deltagare på mötet som ställde en fråga om frukt. Numera är nämligen alla färska frukter ”gratis”, dvs ger inga poäng, och personen i fråga åt 8-10 frukter om dagen, varav 3-4 bananer. Hon fick svaret att man ”skall äta max 3 frukter om dagen, och högst en banan, för viktnedgång”.
Jaha?! VV går ut med information om att de har ett nytt system där all färsk frukt, inklusive banan, ananas, vindruvor och mango för att nu bara ta några exempel, är ”gratis” (dvs ger inga poäng och kan därmed ätas fritt; tidigare var det 1-2 VV-poäng på exotiska frukter men det är som sagt borttaget numera). Sedan säger enskilda VV-konsulenter på möten att frukt kan minsann inte alls ätas fritt om man vill gå ned i vikt, särskilt inte banan. Nehej, och varför säger ni inte det rakt ut i ert informationsmaterial?!
Detta inlägg hittade jag i ett forum på Viktväktarnas hemsida; jag tycker nog att skribenten i fråga missuppfattat ett och annat om LCHF:
”men häromsistens tänkte jag prova på lite lchf (low-carb-high-fat)å de va ju en dundergrejj om man ser mättnadsmässigt.. gick konstant runt å va proppmätt.. de funkade en månad å -6 kilo..skiiit bra men sen kom mitt enorma sug efter frukt och freschör så att säga..de e flottit me lchf, efter en måltid e de bara å tvätta ansiktet annars får man garanterat finnar runt munnen, de ska va så mkt fett som bara möjligt i en måltid å de e gott som attans till en början men näää.. inte i längden, inte för mig.. jag började tänka tillbaka på hur fräsh man känner sig som en viktväktare.. hur gott de va å ta en apelsin eller äpple när man va småsugen.. ”
Jag känner många som äter LCHF, men jag har inte sett någon med fettglänsande läppar eller finnar…! Däremot har de gått ned i vikt, fått klarare hy, bättre koncentrationsförmåga, har blivit av med sötsuget och känner sig rent allmänt som helt andra – och bättre – människor!
Ha ha ha. Vilken tur att vi slipper finnar runt munnen. Hualigen vad äckligt det hade varit. Jag tror att tjejen i fråga har använt LCHF utn kunskap som en fettdiet för att tappa i vikt. Måltiderna kan då bli i stabbigaste laget.
Sen att VV skulle vara ärliga i sin reklam… nä-e. Hur många företag har en ärlig reklam? Det gäller ju att tjäna så mycket pengar som möjligt. VV är inte snälla. De är ett komersiellt storföretag i amerikansk anda.
jag har ätit sådana och faktiskt trott de var nyttiga. Nu skäms jag lite för innehållet är ju rent förskräckligt. Tack för att du belyser problemen.
Jag har kört viktväktarna två gånger men alltså behövs återgå till viktväktarna för att jag hade gått upp i vikt och hur bra reklam är det för en diet egentligen.
Nu kör jag lchf och mår så bättre både fysiskt och psykiskt. Och icke att förglömma, jag äter god mat nu utan en massa tillsatser.
Härligt att höra!
Vi är många som gått på deras marknadsföring 😉 Jag provade fyra gånger….
Smaskigt innehåll… Bara en liten korrigering: Glukos är inte det samma som HFCS. Glukos består av glukos, maltos och andra sockerarter. Det tillsätts i godis/konfektyrtillverkning för att hindra det vanliga sockret att kristalliseras. Finns bl.a. på Apoteket under namnet ”Glykos”.
Invertsocker, som även det tillsätts för att hindra kristallisering, liknar HFCS mer. Det består av 50/50 av glukos och fruktos. Det är vanligt socker som kemiskt splittras. Resultatet blir en sötare produkt. Kemin bakom ”splittringen” är ingen farlig kemi. Lite enzymer och syra bara.
Dessutom far man (jag i alla fall) otrooooligt mkt gaser i magen av dessa, rättare sagt alla deras godisbitar, och det räcker aldrig med en. Man triggas helt klart och drar igang godissuget tycker jag.