hemligekocken-enummer

Hur gör nu producenterna när vi konsumenter börjar vakna och ställa krav i E nummer-djungeln? Jo, de byter ut E tillsatserna mot tillsatser som räknas som ingrediens. Suck! Många har redan bytt ut glutamaten mot jästextrakt. DET är en ingrediens som innehåller glutamat, men nu kan producenten skriva UTAN E NUMMER… och vi tror att vi slipper glutamaten. Suck igen!

En ny stärkelse (Novation-stärkelse) kommer att räknas som ingrediens och inte som tillsats inom EU, vilket gör att producenten kan tillsätta denna stärkelse och ändå skriva ”Utan tillsatser” på sin produkt. Ser bra ut, men vill vi verkligen ha det så? Var går sen gränsen?

Denna stärkelse är baserad på något som heter waxy maize och ger en jämn konsistens och ett blankt utseende. Som tur är så kommer det mest att finnas i produkter som vi ändå väljer bort som t ex pizzafyllningar mm. Men den passar även i majonnäs och det är ju flera av oss som tycker om.

Jag blir så trött på att de gödkänner nya påhitt utan att behöva redovisa det för kunden. Jag behöver ju kunna undvika stärkelse eftersom jag får en massa sug av den.