Jag fick några mycket bra men upprörda kommentarer då jag sa att fibromyalgi inte är en sjukdom. 

Full respekt för upprördheten och samtidigt ett stort förlåt. Men jag backar inte från det jag sa, jag ber om ursäkt för att mina rader kunde tolkas som att jag brast i respekt och förståelse för ett stort problem.

Låt mig förklara. 

Först måste jag dock säga att jag tar problemet på fullaste allvar. Jag förstår frustrationen av att inte ha blivit lyssnad år efter år och sorgen, ilskan och hopplösheten av att ingen tror på en. Att får höra att man är inbillningssjuk. Det är fräckt. 

Jag är glad att sjukvården och Försäkringskassan äntligen tar problemet på allvar. Att det uppmärksammas.

Men jag är orolig över att det ses som en sjukdom, då sjukdomar behandlas med medicin eller kniv.

Många har hamnat i ”gnisselzonen”. Du är sjuk men läkaren kan inte inte hitta något, och ändå mår du allt annat än bra. Du har kanske värk, magen gör totalt uppror, du har svårt att sova och upplever en hopplös trötthet eller du mår allmänt dåligt.

Vi börjar från början. Vad är hälsa? För många blir svaret att hälsa är att vara osjuk. 

Att vara sjuk är när kroppen går sönder för vi har utsatt den för mer än den tål. Att vara sjuk kan vara en brusten blindtarm, brutet ben, bakterier, virus eller kanske en svampinfektion. Kommer du till sjukvården med detta så kommer läkaren att genom prover och genom att fråga dig en massa frågor på vilka symptom du har, hitta din sjukdom och ta bort den. En sjukdom är mätbar eller syns. En sjukdom kan botas eller lindras.

Läkarna gillar dessa patienter. Och har vi en sjukdom så gillar vi oftast läkaren. Han eller hon tog bort problemet och vi blev friska. Vi upplever att vi fått hjälp.

Men vad är hälsa? Är det att verkligen att vara osjuk? Räcker frånvaro från sjukdom för att uppleva hälsa? Kanske är hälsa att vara frisk, stark, pigg, kreativt stimulerad, full av energi och att känna att du tillhör? Är det så, betyder det att hälsa är inget du får, utan något du skapar dig. Du måste göra olika aktiviteter för att möta ditt behov, som träna, umgås, skratta, skapa kreativitet, vila, vara utomhus, lära nytt och kramas. 

Att göra inget ger alltså troligtvis inte hälsa vilket i sin tur betyder att det inte alltid är en bekvämlighet att skaffa sig hälsa. Att försöka sitta sig till hälsa framför TV:n verkar inte fungerar för speciellt många.

Vad finns då mellan hälsa och sjukdom? Jag lyssnade på en mycket spännande föreläsning av Clas Malmström, och han kallade detta för ”gnisselzonen”. Området mellan sjukdom och hälsa, där du mår riktigt dåligt men det finns ingen sjukdom att bota. Du har en hel del symtom på grund av funktionell störning i din kropp. Värk, trötthet, håglöshet och upplevelsen av att inte må så bra infinner sig nu. Magen säger ifrån och skapar både problem och gör ont.

 Detta är inget ”hitta på”, det är ingen inbillningssjuka. En funktionell störning betyder att din kropps inte fungerar som den ska men ingenting är trasigt. Symptomen du får av en funktionell störning kan förstöra ditt liv. Men det är ingen sjukdom, det är en funktionell störning. En stor obalans som varit där under många år till kroppen inte kan sköta sina uppgifter längre.

Kommer du nu till läkaren så hittar han inget fel på dig. Han tar prover och allt ser bra ut. Du är inte sjuk, du är i gnisselzonen, du upplever tuffa symtom på grund av en funktionell störning. Ingenting är trasigt, inget går att operera bort, det finns inga virus, bakterier eller svampinfektioner. Läkaren har det mycket jobbigt med dessa patienter. Och vi som söker för dessa symptom är ofta irriterade på både läkare och på sjukvården. Vi upplever att de inte lyssnar, att de inte tar oss på allvar. Vi upplever att sjukvården inte kan sitt jobb.

Många blev oerhört glada när en del av våra funktionella störningar nu räknades som sjukdomar. Jag med. För nu tas dessa allvarliga problem äntligen på allvar. Men ser vi det som sjukdomar kommer nästa problem….

Vi vill bli botade fast det inte finns något att bota. Ingen annan kan ta bort en obalans i din kropp. Det finns inga mediciner som kan skapa balans.

I ”gnisselzonen” upplever du dig som sjuk och kan ha mycket tuffa symptom, men det finns inget att behandla. Din kropp är i obalans och obalanser skapar funktionella störningar. Och under många år har sjukvården viftat bort dig och det har varit svårt att hitta någon som förstår eller vill lyssna. Den frustrationen måste vara fruktansvärd. Speciellt när hela livet för övrigt bara gör ont och är hemskt. 

Det går att skapa balans. Men det sker genom livet och inte med piller. Men det går. Jag lovar!

Vi måste bara hitta orsaken till obalansen. Och sen ge oss på orsaken. inte symptomet. (Alla mediciner försöker dämpa symptom.)

Stress, otillräcklighet, oro och trötthet pressar oss mot ”gnisselzonen”. Stillasittande, soffsittande och utråkning pressar oss mot ”gnisselzonen”. Dåliga förhållanden, orättvisa arbetskollegor och för få skratt i livet pressar oss mot ”gnisselzonen!” Vi vill ha en gul receptlapp med hem, vi vill inte höra: ”Du måste göra något själv för att må bra!” Ofta reagerar vi då med ilska, hopplöshet och tårar: ”Ska du lägga skulden för att jag inte mår bra, på mig? Ska jag behöva bära den bördan också?” Många läkare backar för detta och skriver snabbt på sin gula lapp; sömnpiller, värkpiller, laxerande piller, stoppande piller, dämpande piller, höjande piller, piller för biverkningarna…

Tyvärr är det iinget som fungerar. Det känns lite bättre, men få eller ingen blir frisk.

Bekvämlighet är inte hälsa och hälsa är inte alltid bekvämt. Det kan till och med vara både obekvämt och jobbigt att göra saker för att må bra. Men gör du inget så glider du obarmhärtigt in i ”gnisselzonen” där ingen läkare kan bota dig. Du mår dåligt och känner dig sjuk, ja du kan till och med blir sjuk till slut.

Vill du ta dig ur ”gnisselzonen”? Vill du följa med på en spännande kunskapsresa som ger dig kunskap och skapar möjligheter för dig och din kropp att må sitt allra bästa? En resa som kräver tålamod och ork när det knappt finns någon. Men en möjlighet. En öppning. En början.

Detta är vad bloggen kommer att handla om 2014.

Jag vet att vi är två grupper som tycker olika. Full respekt för allas val. Men jag ber dig som väljer att se det som en sjukdom som sjukvården ska lösa, jag ber dig att respektera att det finns de som vill se det som en funktionell störning där det går att själv hitta en lösning som balanserar orsaken. Jag hoppas att ni som anser att jag har fel att ni väljer att inte trycka ner ett alternativ. Ingen vinner på att trycka ner en lösning som kan hjälpa hundratals bara för att ni väljer en annan lösning. Jag respekterar ert val. Vi kommer att ha olika uppfattning. 

Låt oss ha det med respekt.

Till alla som är nyfikna på vad funktionella störningar är och hur vi kan må vårt allra bästa. Varmt välkomna till min blogg och ett spännande 2014. Jag lovar att, som vanligt, skapa en massa tankar och funderingar.

Kom ihåg. Jag äger inte facit, jag är bara en baddare på att fundera utanför ramarna. Känn efter om det stämmer på dig – gör det inte det så är det bara att hoppa över.

Gott Nytt År på er alla.