Jag får ofta frågan om LCHF för vegetarianer. Men med den näringsfysiologiska kunskap jag har får jag inte riktigt ihop det helt optimalt. Jag ska också samtidigt påpeka att jag inte lagt ner hela min själ för att hitta lösningar eftersom jag personligen anser att vi är allätare. Detta grundar jag på ett flertal fysiologiska grunder och på evolutionen.

Men alla gör sitt val. Jag är inte för eller emot någon kost. Jag är för hälsa. Och mår du bra så är jag glad. Detta inlägg tar hänsyn till kroppen. Punkt. Det går inte att ta in alla aspekter i en och samma diskussion. Så djurhållningen (vilken jag anser vara bedrövlig) finns inte med. Jag anser dock inte att vi ska sluta äta djur utan att vi måste ta ett hänsynsfullt ansvar för våra djur. Jag har inte tagit med djurens kost, vilket också är en stooor fråga. Jag har inte tagit med miljön (men där vet jag att det finns erhört många felaktiga siffror så det gäller verkligen att kolla källan om man ska hålla den diskussionen) Och slutligen har jag hoppat över den polititska frågan om fördelning av vår kost i världen (vilket jag personligen tycker är vidrig).

Jag kommer alltså all leverera en massa frågetecken. Saker som är viktigt för hälsan att fokusera på och lösa. Och du som är vegetarian gissar jag på har nyfikenheten att leta svaren. Jag blir överlycklig om kommentarsfältet blir fullt av möjligheter och lösningar 🙂

Vi tar mina funderingar en och en och börjar med vegetarianer.

En vegetarian äter bara vegetabilier.

Hur löser vi B12?
Vi tittar på de bästa vegetabiliska valen. (per 100 gr)
Det finns inga! Och brist på B12 är allvarligt.

Hur löser vi omega 3 (EPA och DHA)?
Med linfröolja kommer du åt omega 3 fettsyran ALA, kroppen kan omvandla 3-15% av denna till EPA. Och det är inte ALA kroppen vill ha utan just EPA och DHA. Men som du ser behövs en hel del ALA för att du ska få en liten mängd EPA.

Varför skiljer det sig så mycket i %-en. 3-15%? Jo, för det första så skiljer det sig från individ till individ. En gravid kvinna som varit vegetarian har de bästa siffrorna. En fiskätande man har sämst siffror. Enkelt, äter du fisk behöver kroppen inte uppgradera enzymsystemet för denna omvandlig. Och en gravid kvinnas kropp är bäst på allt som kan få barnet att överleva. Fostret i mammans kropp behöver EPA och DHA för att bygga sin hjärna! Även om mamman äter lite för lite fisk under graviditeten.

Sen är det ju VEM som forskat… vad ville de bevisa?`

Jag rekommederar också tillskott av alger som innehåller DHA. Detta gör att det lilla EPA som blidas av ALA inte också tvingas ombildas till DHA.

Hur löser vi balansen mellan omega 3 och omega 6?
Det kan vi inte. För linfröoljan som innehåller ALA innehåller även omega 6. Och vanligtvis är vegetariankost väldigt snedbalanserad med mycket omega 6 fettsyror. Detta skapar i långa loppet en inflammatorisk miljö i kroppen.

Proteiner?
En person som äter animaliska proteiner behöver bara tänka proteiner. Men en vegetarian som bara äter vegetabiliska proteiner måste ha den fulla kunskapen om aminosyror. Proteinernas byggnadsstenar. 8 av dessa är essentiella. Vi måste alltså äta dem för att överleva. Och äta dem i rätt mängd för att må optimalt i 50 år. (Att må bra i 5-6 år är inget svår. Det är i längden som utmaningen kommer)

OBS! Det är 10 essentiella aminosyror för barn!! (De behöver även Arginin och Histidin.)

Ofta pratar vi om sojabönan som den vegtabilier som innehåller alla essentiella aminosyror. Sant, men med en liten extrakunskap som är viktig. Amonisyran metionin är i alldeles för liten mängd i förhållande till de andra. Så du behöver äta betydligt mycket mer sojabönprotein (trots att det är fullvärdigt) för att få i dig rätt mängd av alla aminosyror.

Men då är väl problemet ur värden? Nej, tyvärr. Sojabönan innehåller inte bara de goda nyttigheterna. Den innehåller så mycket mer…

Den innehåller fytinsyra som hämmar upptagning av mineraler, som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Och det är ju inte bra!

Den innehåller lektiner som har förmågan att passera genom tarmväggen och släppa igenom peptider som kan orsaka allergiska reaktioner och autoimmuna sjukdomar. (Peptider är korta proteiner. Alltså mindre än 50 aminosyror)

Sojabönan innehåller även fytoöstrogen. Och min undran är hur smart är det att ge barn coh män extra österogen? Jag har hört om flickor som får både bröst och mens i 8-10 års åldern…

Sojabönan är i alla fall mycket bättre än sojaprodukterna. undersök hur man gör sojaprodukter så tror jag att alla som är vegetarianer för hälsans skull kommer att välja bort sojakorvar och annan färdigmat. Hel- och halvfabrikat är lika onyttiga i den vegetariska världen som i den LCHF:ska världen.

Så, B12, omega 3 och omega 3 /omega 6-balansen samt aminosyrorna är några kunskaper som det är mycket viktigt att känna till och ta hänsyn till som vegetarian

Laktovegetarian får i sig B 12 och fullvärdiga proteiner genom mejeriprodukterna. Men var lite vaksam på mjölkproteiner kasein (Gäller alla, inte bara vegetarianer). Men omega 3 kvarstår som problem.

Ovovegetarianer får i sig allt. Och väljer man ekologiska ägg där hönan ätit hönsmat så täcker man även omega 3. Balansen brukar dock kvarstå som ett problem.

Demivegetarianer . de som äter fisk. Semivegetarianer . de som äter fisk och kyckling. En fråga? Är man vegetarian om man äter djur?

Hoppas att du som läsare vill hjäpa mig med svar, lösningar, idéer. Så blir nästa inlägg en dagsmeny. LCHF för vegetarianer!