Vi börjar från början. I magen. Det som är allra viktigast för det lilla barnets utveckling är att slippa så många gifter som möjligt, och det känner de flesta till. Men viktigt är också att vi äter mycket fett. Speciellt fett från fisk (omega 3). Nix, omega 3 från linfrön fungerar inte här, då det är en annan form av omega 3 och det är inte den som bygger upp barnets hjärna. Många mammor äter inte fet fisk. Och på omega 3 burkarna står det skrämmande nog att de inte ska ätas av ammande, gravida och barn under 12 år. Det är ju DÅ bebisen behöver det som mest och bäst. Det är ju då hjärnan utvecklas och växer som mest och bäst.
Sen föds den lilla bebisen. Förhoppningsvis ammar vi sen allt vad vi kan och orkar. Min egen amningskarriär var tyvärr bara någon vecka. Det fungerade aldrig. Tyvärr. Vad står då till buds? Ganska tidigt lägger vi in vällingen. Oerhört snabba kolhydrater som skapar ett piggt lite hyperaktivt barn, något som får många mammor och pappor att bli oerhört trötta. Barnet likaså, för efter denna piggperiod kommer blodsockerdippen. Barnet blir irriterat, argt, okoncentrerat och skriker. Vi fyller på med en ny sockerbomb, blodsockerkurvan går upp, överaktivitet… som snart blir en ny dal med ny ilska.
Jo, osockrad välling är en sockerbomb. ALLA kolhydrater blir ju till blodsocker. Har vi sen valt majsvälling, ja då går det ännu snabbare, med ännu högre energitopp och en ännu värre blodsockerdipp. Majsprodukter är nämligen mycket snabbare och värre än vanligt vitt socker. (Även vetemjöl är sämre än vitt socker.)
Är vi sen riktigt duktiga så väljer vi välling med fullkorn. Tyvärr. I stort sett INGA barn under 10 år klarar av fullkorn. De får ont i magen.
Å sen blir vi förvånade när bebisen förtvivlat skriker. Klart den gör. Vi har skapat ett hyperaktivt eller övertrött barn med magont. Jag hade också vrålat, i massor!
Jodå, det finns ett problem till. Vi ger vi små gluten! Vansinne.
17 svar
Min gosse är snart två år. Han har aldrig fått ngn välling eller färdigagrötblandningar till barn. En och annan barnmatsburk har slunkit ned men p g a av att vi är då på resande fot. Det jag blir förbannad på är när BVC framhåller och endast rekommenderar att vi ska ge våra barn de färdiga gröterna för de är berikade samt vällingen. De har inte gett mig ngt alternativ som vill ge mitt barn mat från grunden.
Det jag gjort är att ge ger min gosse på morgonen en gröt blandat med havregryn, hirsflingor samt vetegroddar. När gröten är färdigkokt efter 3-5 min lägger jag en stor klick med smör samt egenplockade bär som t ex hallon eller blåbär. T o m rödavinbär äter min gosse. På kvällen där många föräldrar ger välling ger jag min gosse äggmjölk. Jag gör en sats på 3 ekologiska ägg, 50-60 g osaltat smör samt 4 dl kokhett vatten. Detta blandar jag och mixar med en mixerstav. Min gosse får 150-200 ml av detta innan han sover varje kväll. Han mår kanon på det här. Jag har ett lugnt, harmoniskt och upptäckande barn 🙂
Tips till föräldrar som har svårt att hitta alternativ!
Så vad ska man då ge sina spädbarn om man inte kan amma och ska undvika vällingprodukterna?
Jag har en litet energiknippe på 4månader och jag har nu många tankar kring mat o vad jag ska ge honom när han sen ska börja äta.
Tyvärr fungerade inte amningen längre än 3månder och det känns inte bra att ge honom ersättning när jag läser på innehållsförteckningen vad det innhåller =( men jag har väl inget val..
Ulrika: När började du ge din gosse äggmjölken? Hur gammal var han?
Känns skönt att läsa att jag kan göra egen mat till honom istället för sockerbomben välling! Usch, jag kan inte förstå hur tillverkarna kan stoppa i både den ena och den andra skiten i småbarns mat =(
Det er virkelig trist at industrien ikke klarer å komme opp med noe som de små kan bli harmoniske og velfungerende av å spise. Og som kan legge grunnlaget for en liv uten for store blodsukkersvingninger. Jeg er imponert over dere foreldre som klarer å finne alternativ som fungerer.
Har selv bare store barn nå, men vil gjerne vite så mye som mulig om hva som kan gis til de små (har flere i familien). finnes det noen ferdige produkter? Hva lager dere til barna for å gi dem det de trenger? Tenker at etter ca 1 år er det vel enklere å finne alternativ, når den mest sårbare tiden med stor vekst er overstått. Hva gjør man da om man ikke ammer?
Ulrika —> När du tillagar gröten, har du inte i nåt vatten då när du kokar det?? Hur mycket havregryn, hirsflingor och vetegroddar gör du på?
Förvarar du äggmjölken i kylen och sen värmer på allt eftersom?
Jag ammade min gosse tills han var 8,5 mån. Ca när han var 5 mån började jag prova smakportioner. När jag satte igång med äggmjölken var han ngt under året. Jag kommer inte ihåg riktigt exakt. Det tog ett tag innan jag fann detta med äggmjölk. Försökte koka ihop egna vällingar av olika sorters gryn och mjöl vilket inte fungerade och blev bra.
Gröten jag ger min gosse består av:
2 dl havregryn
1 dl hirsflingor
1 dl vetegroddar.
Detta blandar jag och förvarar i en burk. Till en måltid tar jag 4 msk av blandningen och kokar med 2 dl vatten i några minuter. I den färdigkokta gröten lägger jag i en klick med smör ca 10-15 g mätt med mitt ögonmått. Smöret smälter ner i gröten, rör om. På gröten ca 2 msk bär. Min gosse är nöjd och belåten med frukosten. Varför jag just valt hirs och vetegroddar är för att de har högsta andelen med järn i sig m m.
Äggmjölken gör jag så här:
3 ekologiska ägg
50-60 g osaltat smör(våra barn ska ha lite salt p g a outvecklade njurar bl a)
4 dl kokhett vatten
Lägg ägg och smör i en bunke som är vänligt för stavmixer.
Koka upp vattnet (jag använder vattenkokaren samt en digitalvåg och väger, snabbt och enkelt är det) och häll det över. Mixa med mixerstaven ngn minut så att det blir lite skummit. Häll upp önskad mängd i nappflaska. Smaka själv på den så att den inte är för varm. Kyl flaskan med innehåll kallt vatten till lagom temperatur. Jag började med liten mängd till min gosse, 1 dl till att börja med för att se att han tålde det. Nu varje kväll innan han ska sova får han 2 dl.
Det som är överblivet förvarar jag i kylskåpet. Håller minst 3 dagar. Satsen jag gör räcker till ca 3 ggr. Nästa kväll rör jag om i satsen och mäter upp önskad mängd. Ljummar till det i en gryta på spisen under lite vispning.
Den kan även fungera som snabbfrukost för dig själv. Drick då hela satsen. Du kan krydda med kardemumma, kanel eller vad du känner för. Gott att värma sig med i vinterkylan istället för chokladmjölk.
Jag är själv diabetiker sedan >30 år tillbaka. Fördelen med det är att jag har m kt god kunskap och beprövad erfarenhet av vad som påverkar blodsockret och hur mkt. Man ska ha sin kroniska sjukdom till ngn fördel i alla fall 🙂
TACK snälla Ulrika för tipsen, mycket användbara =) Dessa ska jag absolut göra till min son och hoppas att han tål det!! Kram Bettan.
Tack för tipsen! Ska jag också testa!
Hjälp vad ger jag min 6 månaders baby? Ammningen går hur bra som helst, men måste ju börja med annat för att han ska få i sig järn osv. Jag har hittils gett honom risgröt, barnmatsburkar ex grönsaker o potatis och mangopure för att få upp järnet lättare. Men Känns inte bra, vet inte vad jag ska ge honom. Och till min äldre son som varit beroende av majsvälling har jag nu bytt till risvälling o ger bara en gång per dag än tre/dag som innan. Och jag som trott välling varit supernyttigt.
Täcker Ulrikas recept upp barnets järnbehov?! Sonen är snart 7 månader.
Barn ammas så länge det går, därefter äter de mat. Välling och gröt på olika sädesslag är inte att rekommenderar.
Mixa grönsaker, fisk, kött och bär…. järn tas bäst upp om det kommer från animalier.
Hur gjorde jag? Ja, tyvärr var det 1994 och jag trodde välling var svaret på allt. Ler stort och lite sorgligt.
Kan man göra äggmjölk med kokosolja istället för smör? Jag har tvillingar å två år och de är mycket sjuka. Läste om att kokpsoljan är så himla bra för immunförsvaret. Har du nåt bra recept på det isåfall? Eller tror du att de kan få för mycket av det goda om man ger dem äggmjölk med kokosolja morgon och kväll?
Hej,
Jag har en 7 mån bebis som jag ff ammar, men vi har testat att ge smakportioner sen 5,5 mån. Pga renovering och inte kunnat anv köket så har jag testat köpegröten, men nu är vi strax redo att gå på äkta vara ! Jag har hittat recept på egen järnrik gröt innehållande havregryn samt mald paltbröd (knäcke). Ska bli mkt spännande att testa detta på vår dotter – hoppas hon gillar det! Med lite egenplockade bär ska det förhoppningsvis göra susen.
Jag tycker att det är jättesvårt att hitta recept på vad man ska ge istället välling så att de står sig på natten. Jag vägrar välling och jag är väldigt tacksam för Ulrikas tips på äggmjölk – det ska jag absolut testa !! Men finns det inga fler alternativ – är det bara gröten och äggmjölken som finns, verkligen?
Anna, du som kan det här – snälla ge lite tips, jag vill så gärna vägra industrin och ge mitt barn bra mat.
Wow vilken härlig sida.
Jag känner nästan bara folk som är pro välling, eller inte gillar det men tar inte tag i det.
Jag ammade min pojke ganska länge men hade en svacka vid 4 månader. Då köpte jag ekologisk hirsgröt (pga högt järn och inget gluten) Denna blandade jag med modersmjölk. Funkade klockrent. Han somnade gott på kvällen och jag kunde tom pumpa ut lite då han då hoppade över ett mål så att jag kunde använda den mjölken till morgondagens gröt.
Äggmjölk låter spännande, det är andra gången det kommer tal i mitt liv den här veckan!! Måste prova på dottern tre år, inte helt säkert hur det skulle emottas 🙂
Hej! Det finns rekommendationer på att äggen ska vara hårdkokta pga salmonellarisk. Hur ser ni på det Ang äggmjölk?