Hur är det med D vitamin då? Jag VET inte. Skratt. Jag ska berätta varför jag inte vet.

Forskningen visar på att vi i Norden har brist på D vitamin på vintern. Motiveringen ska vara att vi får för lite solljus och solljus skapar D vitamin i kroppen. Så långt är jag med. Men D vitamin kommer inte bara av solljus. Vi kan även äta oss till en bra nivå av D vitamin.

Var finns då D vitamin i maten? Är det svårt att få i oss en bra mängd?

D vitaminkällor:

Fet fisk (100 gram lax ger 125% av RDI)

Ägg (100 gram ägg, 2 små ger 14% av RDI)

Solljus (som är mer effektivt än tillskott. Solljus kan inte skapa överdosering för kroppen slutar producera D vitamin när lagrena är fyllda.)

Tillskott (ända sättet att uppnå överdosering)

Eftersom fettlösliga vitaminer lagras i kroppen bör fet fisk 3 gånger i veckan täcka ditt behov.

Symptom vid brist:

Tandlossning

Retlighet, irritation och dålig aptit

Eventuellt depression

Benskörhet

Symptom vid överdosering:

Illamående & sämre matlust

Förkalkning av lungor och njurar

Den nya forskningen säger:

Ökad dos (i förhållande till vad): Minskar cancerrisken

MEN överskrider du gränsen så ger en ökad dos (i förhållande till vad): skador på levern och njurar… Så forskare tillägger att en dos på mer än 5 mikrogram per dag ska intas med ”stor försiktighet”. HUR göra man det? Intar med stor försiktighet…?

Funktion:

Styr kalciumbalansen, insulinfrisättning, immunförsvaret, reproduktion.

Så vad tycker jag?

Jag kan läsa att vi i Norden har D vitaminbrist. Min första fråga blir, vilken grupp har ingått i forskningen? De som äter fettsnålt enligt kostråden? Eller vi som äter en massa bra fett som fet fisk och massa ägg var dag?  Min andra fråga är: Är det rimligt att tro att vi som äter fet fisk flera gånger i veckan och flera ägg var dag verkligen har brist? Jag känner inte av tandlossning, depression eller dålig aptit… Och slutligen: Vem har betalt för denna forskning? Kan det vara någon som vinner på att vi vill köpa tillskott? Jag vet inte, men frågan är viktig.

Du får känna efter vad du tror.

Du får titta på vad du äter under en vecka. Hatar du fisk och är allergiskt mot ägg? Ja, då behöver du helt klart ett tillskott.

Tyvärr finns inte ett tydligt svar som är sanningen. D vitamin är oerhört viktigt för vår hälsa. Mitt val är att fortsätta att äta min D vitamin i naturliga produkter som fet fisk och ägg. Känns som att det är enkelt att få i sig mer än tillräckligt. Och eftersom det är mycket svårt att äta sig till ett överskott känns det som ett tryggt och hälsosamt val för mig.